• 2721097371
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Blog

Ασφαλείς τρόποι για να ξεπαγώσεις τα τρόφιμα

Σου έχει τύχει ποτέ εκεί που ετοιμάζεσαι να μαγειρέψεις, να συνειδητοποιήσεις ότι έχεις ξεχάσει να βγάλεις το φαγητό από την κατάψυξη;

Ας δούμε μαζί με ποιους τρόπους μπορείς να ξεπαγώσεις τα τρόφιμα για να είναι ασφαλή για κατανάλωση.

 

Ενα χέρι βγάζει μία σακούλα με πολύχρωμα κατεψυγμένα λαχανικά από την κατάψυξη

Τα λαχανικά, μπορείς να τα μαγειρέψεις κατευθείαν από την κατάψυξη.

Σακούλα με κομμάτια χοιρινού

Αντίθετα, τα κατεψυγμένα κρέατα, πουλερικά και θαλασσινά θέλουν ιδιαίτερη προσοχή στο χειρισμό. Το πρόβλημα είναι, ότι όταν αυτά τα τρόφιμα μένουν στη λεγόμενη επικίνδυνη ζώνη θερμοκρασίας, από 5 οC έως 60οC, για περισσότερο από 2 ώρες υπάρχει κίνδυνος να πολλαπλασιαστούν παθογόνοι μικρο-οργανισμοί.

Image

Υπάρχουν 3 τρόποι για να ξεπαγώσεις τα φαγητά με ασφάλεια:

1. Απόψυξη τροφίμων στο ψυγείο

Ο πιο ασφαλής τρόπος για να ξεπαγώσεις τα τρόφιμα είναι να τα τοποθετήσεις στη συντήρηση του ψυγείου. Με αυτό τον τρόπο, ξεπαγώνουν χωρίς να «περάσουν» από την επικίνδυνη ζώνη θερμοκρασίας.

Το κακό είναι, ότι αυτός ο τρόπος θέλει προγραμματισμό και αρκετό χρόνο. Η γαλοπούλα για παράδειγμα θα χρειαστεί τουλάχιστον 24 ώρες για να ξεπαγώσει καλά. Τα υπόλοιπα κρέατα χωρίς κόκκαλα χρειάζονται και αυτά μία μέρα για να ξεπαγώσουν.

Επιπλέον, εάν το ψυγείο είναι ρυθμισμένο στον 1⁰C τότε είναι πιο δύσκολο να ξεπαγώσουν τα τρόφιμα.

Όταν θέλεις να ξεπαγώσεις ένα τρόφιμο με αυτό τον τρόπο, τοποθέτησέ το σε ένα μπολ ή πιάτο για να μην τρέξουν τα υγρά του στα άλλα τρόφιμα.

Τα πουλερικά, τα θαλασσινά και ο κιμάς, αφού ξεπαγώσουν μπορείς να τα αφήσεις για 1 ακόμα ημέρα στο ψυγείο πριν τα μαγειρέψεις. Τα κομμάτια κόκκινου κρέατος, π.χ. μοσχάρι, κατσίκι, χοιρινό, μπορείς να τα αφήσεις και 3 ημέρες στη συντήρηση του ψυγείου. 

2. Απόψυξη τροφίμων με κρύο νερό

Αυτός ο τρόπος είναι ο λιγότερο επιθυμητός, γιατί υπάρχει η πιθανότητα να φτάσει το φαγητό τις επικίνδυνες θερμοκρασίες για ανάπτυξη μικρο-οργανισμών.

Για να ξεπαγώσεις ένα τρόφιμο με κρύο νερό, τοποθέτησέ το σε μία σακούλα που κλείνει αεροστεγώς γιατί είναι επικίνδυνο να μεταφερθούν βακτήρια από το περιβάλλον στο τρόφιμο.

Βύθισε το τρόφιμο σε ένα μπολ με κρύο νερό βρύσης. Άλλαζε το νερό κάθε μισή ώρα, μέχρι να ξεπαγώσει. Η διαδικασία αυτή δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τις 2 ώρες.

Όταν ξεπαγώσει το τρόφιμο θα πρέπει αμέσως να το μαγειρέψεις.

3. Απόψυξη τροφίμων στο φούρνο μικροκυμάτων

Ο φούρνος μικροκυμάτων μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για τη γρήγορη απόψυξη μικρών κομματιών τροφίμων.

Επίλεξε το κατάλληλο πρόγραμμα (το οποίο είναι συνήθως 30% λιγότερη ισχύς από τη μέγιστη) και αναποδογύριζε ή ανακάτευε το τρόφιμο ανά μικρά χρονικά διαστήματα.

Επειδή στα μικροκύματα η θερμοκρασία δεν κατανέμεται ομοιόμορφα, αν δεν αναποδογυρίσεις το τρόφιμο, μπορεί σε κάποια σημεία να μείνει παγωμένο και σε άλλα να θερμανθεί τόσο πολύ που να αρχίσει να μαγειρεύεται.

Με το που θα ξεπαγώσεις το τρόφιμο, μαγείρεψέ το αμέσως για να μειώσεις την πιθανότητα να πολλαπλασιαστούν παθογόνοι μικρο-οργανισμού.

Μαγείρεμα χωρίς απόψυξη

Αν δεν έχεις χρόνο για απόψυξη, μπορείς να μαγειρέψεις το φαγητό όπως είναι κατεψυγμένο.

Να θυμάσαι μόνο ότι θα χρειαστεί περίπου 50% περισσότερο χρόνο για να μαγειρευτεί σε σχέση με όταν το μαγειρεύεις νωπό.

Κίτρινο τρίγωνο με θαυμαστικά, από κάτω γράφει προσοχή

Ποτέ δεν πρέπει να ξεπαγώνεις τα φαγητά σε ζεστό νερό ή να το αφήνεις στον πάγκο της κουζίνας, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να πολλαπλασιαστούν παθογόνοι μικρο-οργανισμοί.

Συγγραφή: Γιώτα Στεφάνου, Στέλεχος Διατροφής & Διαιτολογίας
Επιμέλεια: Πηνελόπη Δουβόγιαννη, Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος
  • United States Department of Agriculture, 2013, The Big Thaw - Safe Defrosting Methods.

  • Australian Institute of Food Safety, 2021, 4 Methods For Defrosting Food Safely.

  • Εθνικός Διατροφικός Οδηγός για Ενήλικες, Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντικής & Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis, 2014.