Συμβουλές

Δίαιτες αποτοξίνωσης

Μας βοηθούν πραγματικά οι δίαιτες αποτοξίνωσης; Σε αυτό το βίντεο η Πηνελόπη Δουβόγιαννη, Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSc, RD μας μιλά για την αποτοξίνωση του οργανισμού και για το πώς μπορούμε να έχουμε καλή υγεία.

Aπομαγνητοφώνηση βίντεο

Συχνά ακούμε για δίαιτες αποτοξίνωσης με χυμούς,  ή με φρούτα ή με λαχανικά , με σούπες ή με βότανα οι οποίες υπόσχονται ότι μπορούν να βοηθήσουν το σώμα να αποβάλλει τις τοξίνες και  να χάσει λίπος ή ότι προκαλούν ευεξία, και άλλα πολλά. Ποιά είναι όμως η αλήθεια για όλα αυτά;

Δίαιτες αποτοξίνωσης

Ας δούμε αρχικά ποια είναι η θεωρία πίσω από τις δίαιτες αποτοξίνωσης. Ότι στον οργανισμό μας συσσωρεύονται διάφορες βλαβερές ουσίες, οι τοξίνες,  και ότι πρέπει να ακολουθήσουμε κάποια δίαιτα ή και να πάρουμε ειδικά σκευάσματα για να απαλλάξουμε το σώμα μας από αυτές τις ουσίες.

Η αλήθεια όμως είναι ότι ο οργανισμός μας έχει το δικό του σύστημα αποτοξίνωσης το οποίο είναι πολύ αποτελεσματικό. Και αυτό αποτελείται από το συκώτι, τα νεφρά, το λεμφικό σύστημα, τον εντερικό σωλήνα και το δέρμα.

Είναι καλό για τον οργανισμό μου να κάνω δίαιτα αποτοξίνωσης;

Επιστημονικά ο όρος αποτοξίνωση από μόνος του δεν έχει βάση. Για παράδειγμα, με τη λογική αυτών που προωθούν τις δίαιτες αποτοξίνωσης θα πρέπει να κάνουμε αποτοξίνωση και από το νερό, γιατί όταν κάποιος καταναλώσει υπερβολική ποσότητα νερού μπορεί να πάθει υπονατριαιμία, η οποία είναι μία σπάνια αλλά σοβαρή κατάσταση.

Οι τροφές λοιπόν που καταναλώνουμε δεν περιέχουν τοξικές ουσίες, αλλά ουσίες οι οποίες σε τοξικές δόσεις μπορεί να βλάψουν το σώμα. Για παράδειγμα, η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την υγεία μας, αλλά σε υπερβολικές δόσεις μπορεί είναι τοξική. Για να πάρουμε όμως υπερβολική δόση από την βιταμίνη Α θα πρέπει να τρώμε πολύ συχνά τα τρόφιμα που την περιέχουν και σε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες ή να κάνουμε κατάχρηση συμπληρωμάτων διατροφής που την περιέχουν.

Για να είστε υγιείς λοιπόν και για να νιώθετε ευεξία αυτό που χρειάζεται να κάνετε είναι να ακολουθείτε ένα υγιεινό τρόπο ζωής, να τρέφεστε υγιεινά, να κάνετε τη φυσική δραστηριότητα μέρος της καθημερινότητάς σας, να κοιμάστε αρκετά και να κάνετε δραστηριότητες που σας ευχαριστούν και σας χαλαρώνουν.

Και εάν για κάποιο χρονικό διάστημα ξεφύγετε διατροφικά, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να ακολουθήσετε μία ισορροπημένη διατροφή, όπως είναι η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή.


© 2020 Pinelopi Douvogianni. All Rights Reserved. Powered by NGSOL