• 2721097371
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Blog

Διατροφή και γονιμότητα: Τι δείχνουν τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα

Αν και η σχέση ανάμεσα στη διατροφή και τη γονιμότητα δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μεγάλη πρόοδος σε ό,τι αφορά τις γνώσεις μας στον τομέα αυτό.

Την τελευταία δεκαετία το ερευνητικό ενδιαφέρον σχετικά με το ρόλο της διατροφής στη γονιμότητα έχει αυξηθεί. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ζευγαριών αντιμετωπίζει δυσκολία σύλληψης (15-25% στις δυτικές χώρες) ενώ ακόμα μεγαλύτερο (περίπου διπλάσιο) είναι το ποσοστό των ζευγαριών που αντιμετωπίζει δυσκολία στη σύλληψη και στην ολοκλήρωση της κύησης.

Οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα έχουν αναδείξει κάποια συστατικά της διατροφής τα οποία φαίνεται να επηρεάζουν τη γονιμότητα στις γυναίκες αλλά και στους άνδρες.

Συγκεκριμένα, η συμπληρωματική χορήγηση φυλλικού οξέος, σε δόσεις μεγαλύτερες από αυτές που συστήνονται για προστασία από δυσπλασίες του νωτιαίου σωλήνα, έχει συστηματικά συσχετισθεί με μικρότερη συχνότητα εμφάνισης υπογονιμότητας στις γυναίκες, μειωμένο κίνδυνο αποβολής και μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας σε θεραπείες υπογονιμότητας (όπως είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση).

Η βιταμίνη D αν και σε παλαιότερες μελέτες σε πειραματόζωα φαινόταν να έχει θετική επίδραση δεν φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη γονιμότητα εφόσον τα επίπεδά της είναι μέσα στα φυσιολογικά όρια.

Η συμπληρωματική χορήγηση αντιοξειδωτικών στις γυναίκες δεν φαίνεται να έχει θετική επίδραση. Αντίθετα, στους άνδρες η χορήγηση αντιοξειδωτικών φαίνεται να είναι ωφέλιμη. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι το ποια συγκεκριμένα αντιοξειδωτικά και σε ποια δόση προσφέρουν αυτό το όφελος.

Τα ω-3 λιπαρά φαίνεται επίσης να βελτιώνουν τη γυναικεία γονιμότητα.

Επιπλέον, οι γυναίκες και οι άνδρες που ακολουθούν ένα υγιεινό μοντέλο διατροφής πλούσιο σε θαλασσινά, κοτόπουλο, ολικής άλεσης τρόφιμα, φρούτα και λαχανικά φαίνεται να έχουν καλύτερη γονιμότητα και καλύτερη ποιότητα σπέρματος αντίστοιχα.

Τα γαλακτοκομικά και τα προϊόντα σόγιας που είχε προταθεί παλαιότερα ότι έχουν αρνητική επίδραση, στις πρόσφατες μελέτες η κατανάλωσή τους δεν φαίνεται να σχετίζεται με μειωμένη γονιμότητα. Για τα προϊόντα σόγιας συγκεκριμένα φαίνεται να ισχύει το αντίθετο. Η κατανάλωσή προϊόντων σόγιας φαίνεται να έχει θετική επίδραση σε γυναίκες που υποβάλλονται σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τί δείχνουν οι επιστημονικές μελέτες για την επίδραση της διατροφής στη γονιμότητα των γυναικών και των ανδρών.

Αν έχετε οποιαδήποτε απορία σχετικά με το πώς μπορείτε να βελτιώσετε τη γονιμότητά σας μέσω της διατροφής μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός διαιτολόγου.

Ανασκόπηση της βιβλιογραφίας σχετικά με το ρόλο της διατροφής στη γυναικεία γονιμότητα

Συμπληρώματα αντιοξειδωτικών

Τα αντιοξειδωτικά δεν φαίνεται να έχουν επίδραση. Περισσότερες καλά σχεδιασμένες μελέτες είναι απαραίτητες για να καταλήξουμε σε σίγουρα συμπεράσματα.

Φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β12
Βιταμίνη D
Λιπαρά
Γαλακτοκομικά
Κρέας, ψάρια
Σόγια, ισοφλαβόνες (φυτοοιστρογόνα)
Μοντέλο διατροφής
Αλκοόλ, καφεΐνη

Ανασκόπηση της βιβλιογραφίας σχετικά με το ρόλο της διατροφής στην ανδρική γονιμότητα

Συμπληρώματα αντιοξειδωτικών

Η συμπληρωματική χορήγηση αντιοξειδωτικών σε άντρες που συμμετέχουν σε τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής φαίνεται να οδηγεί σε αυξημένο ποσοστό γεννήσεων ζωντανών μωρών. Με βάση τις μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα δεν μπορούμε να ορίσουμε ποια είδη αντιοξειδωτικών, σε ποιο συνδυασμό και σε τί δόσεις έχουν το μεγαλύτερο όφελος.

Λιπαρά
Μοντέλο διατροφής
Αλκοόλ, καφεΐνη
Συγγραφή:
Πηνελόπη Δουβόγιαννη, Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος
  • Audrey J. Gaskins, Jorge E. Chavarro, Diet and fertility: a review, Am J Obstet Gynecol, (2018).
  • M.E. Thoma, A.C. McLain, J.F. Louis, et al. Prevalence of infertility in the United States as estimated by the current duration approach and a traditional constructed approach, Fertil Steril, 99 (2013).
  • R. Slama, O.K. Hansen, B. Ducot, et al. Estimation of the frequency of involuntary infertility on a nation-wide basis, Hum Reprod, 27 (2012).
  • A. Chandra, C.E. Copen, E.H. Stephen, Infertility and impaired fecundity in the United States, 1982–2010: data from the National Survey of Family Growth, Natl Health Stat Report (2013).