• 2721097371
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Blog

Είναι υγιεινό το ποπ-κορν; Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να το ετοιμάσουμε;

Όταν σκεφτόμαστε το ποπ-κορν το πιο πιθανό είναι ότι δεν έρχεται στο μυαλό μας πως πρόκειται για ένα υγιεινό σνακ ολικής άλεσης.

Και όμως, το ποπ-κορν είναι στην πραγματικότητα ένα θρεπτικό σνακ με λίγες θερμίδες, μιας και είναι ολόκληρος ο σπόρος του καλαμποκιού που απλά έχει διογκωθεί. Όταν λέμε βέβαια υγιεινό σνακ με λίγες θερμίδες, μιλάμε για ποπ-κορν που έχει ετοιμαστεί με λίγο ή καθόλου λάδι και όχι για ποπ-κορν με πολύ βούτυρο και αλάτι (διαβάστε παρακάτω πως μπορούμε εύκολα να το ετοιμάσουμε στο σπίτι).

Το ποπ-κορν προέρχεται από ένα είδος καλαμποκιού (Zea mays L.) που έχει το χαρακτηριστικό ότι μπορεί να διογκώνεται και να σχηματίζει ελαφριές νιφάδες όταν ζεσταίνεται στους 180οC για λίγη ώρα. Είναι ένα από τα πιο παλιά και πιο δημοφιλή σνακ σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ας δούμε μερικά στοιχεία για τη διατροφική του αξία και πως μπορούμε να το ετοιμάσουμε εύκολα και με υγιεινό τρόπο στο σπίτι.

Διατροφική αξία του ποπ-κορν

Ανάλογα με τον τρόπο που θα μαγειρέψουμε το ποπ-κορν η διατροφική του αξία είναι διαφορετική, τόσο σε μακροθρεπτικά συστατικά (δηλαδή πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λιπαρά) όσο και στην περιεκτικότητά του σε χημικές ουσίες που μπορεί να είναι βλαβερές για την υγεία μας.

Ένα φλιτζάνι ποπ-κορν ( 8 γρ.) μαγειρεμένο στον αέρα ή στα μικροκύματα χωρίς προσθήκη λαδιού ή βουτύρου, έχει 31 kcal (θερμίδες), 1 γρ. πρωτεΐνες, 0,4 γρ. λίπη, 6,2 γρ. υδατάνθρακες και 1,2 γρ. φυτικές ίνες.

Ένα φλιτζάνι ποπ κορν (11 γρ.) μαγειρεμένο με λάδι έχει 55 kcal (θερμίδες), 1 γρ. πρωτεΐνες, 3,1 γρ. λίπη, 6,2 γρ. υδατάνθρακες και 1,1 γρ. φυτικές ίνες.

Εκτός από τις φυτικές ίνες, το ποπ-κορν είναι πλούσιο σε φαινολικές ενώσεις, οι οποίες είναι ένα είδος αντιοξειδωτικών που προστατεύουν τα κύτταρά μας από τις ελεύθερες ρίζες.

Στην αγορά μπορούμε να βρούμε έτοιμα μαγειρεμένα ποπ-κορν με διάφορες γεύσεις. Οι θερμίδες τους κυμαίνονται κοντά στο ποπ-κορν που έχει μαγειρευτεί με λάδι. Το πρόβλημα με τα έτοιμα ποπ-κορν δεν είναι τόσο οι θερμίδες, όσο η περιεκτικότητα τους σε ακρυλαμίδιο και υδρογονωμένα λιπαρά.

Υδρογονωμένα λιπαρά στο ποπ-κορν

Τα υδρογονωμένα ή trans λιπαρά είναι μία κατηγορία λιπαρών που συναντάμε κυρίως σε τρόφιμα που έχουν παραχθεί με βιομηχανική επεξεργασία, όπως τα έτοιμα συσκευασμένα ποπ-κορν. Το καλό με τα υδρογονωμένα λιπαρά είναι ότι δίνουν ωραία γεύση και υφή στα τρόφιμα, το κακό όμως είναι ότι βλάπτουν την υγεία μας. Η κατανάλωση τους έχει σχετισθεί με αύξηση της κακής (LDL) και μείωση της καλής (HDL) χοληστερόλης, αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Διακετύλιο στο ποπ-κορν

Στο παρελθόν, τα ποπ-κορν που πωλούνται σε σακούλα για να τα ψήσουμε μόνοι μας στο φούρνο μικροκυμμάτων, περιείχαν μεγάλες ποσότητες από μία ουσία που λέγεται διακετύλιο. Πρόκειται για ένα ενισχυτικό γεύσης, κυρίως της γεύσης βουτύρου αλλά και της γεύσης τυριού και καραμέλας. Τη δεκαετία του ‘80 το διακετύλιο είχε κριθεί ως ασφαλές για κατανάλωση, τα προηγούμενα χρόνια όμως βρέθηκε ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Γι' αυτό το λόγο πλέον οι περισσότερες εταιρίες που παράγουν ποπ-κορν έχουν περιορίσει τη χρήση του.

Τι είναι το ακρυλαμίδιο και πως μπορούμε να φτιάξουμε το ποπ-κορν για να περιοριστεί ο σχηματισμός του;

Το ακρυλαμίδιο είναι ένα γνωστό βιομηχανικό χημικό, το οποίο με βάση την καρκινογόνο δράση του στα ποντίκια, έχει χαρακτηριστεί ως πιθανώς καρκινογόνο για τους ανθρώπους από το International Agency for Research on Cancer. Χαρακτηρίζεται επιπλέον ως τοξικό για το νευρικό και το αναπαραγωγικό μας σύστημα. Αυτές οι δράσεις του βέβαια σχετίζονται με την κατανάλωσή του σε μεγάλες ποσότητες.

Το ακρυλαμίδιο σχηματίζεται μέσω μίας αντίδρασης που είναι γνωστή ως αντίδραση Μαΐγιάρ (Maillard), η οποία είναι μία αντίδραση ανάμεσα στα σάκχαρα και στα αμινοξέα ενός τροφίμου όταν αυτό υποβάλλεται σε θερμική επεξεργασία.

Ο σχηματισμός του ακρυλαμιδίου όταν φτιάχνουμε ποπ-κορν εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως από το είδος του καλαμποκιού, τον τρόπο που έχει καλλιεργηθεί και από τον τρόπο που θα μαγειρευτεί.

Από τους διάφορους τρόπους μαγειρέματος του ποπ-κορν, φαίνεται ότι με τα μικροκύματα παράγεται λιγότερο ακρυλαμίδιο (σε σχέση με το ψήσιμο σε τηγάνι/κατσαρόλα).

Αυτό ισχύει βέβαια για το σκέτο ποπ-κορν, χωρίς πρόσθετα γεύσης.

Με βάση λοιπόν τη βιβλιογραφία μέχρι σήμερα, ένας υγιεινός τρόπος να απολαύσουμε το ποπ-κορν είναι να πάρουμε σκέτους σπόρους καλαμποκιού και να τους ετοιμάσουμε στο φούρνο μικροκυμάτων.

Στο παρελθόν έχουν ακουστεί διάφορα για τους φούρνους μικροκυμάτων και μπορεί να έχετε αρνητική εντύπωση για τη χρήση τους. Σίγουρα δεν είναι ασφαλές να μαγειρέψουμε κρέας στα μικροκύματα, αλλά για το μαγείρεμα του ποπ-κορν είναι και ασφαλές και ένας υγιεινός τρόπος μαγειρέματος.

Δείτε εδώ πως μπορείτε να ετοιμάσετε σε ελάχιστα λεπτά (και χωρίς να λερώσετε πολλά σκεύη…) το ποπ-κορν στα μικροκύματα.

Δίνουμε γεύση στο ποπ-κορν

Αφού ετοιμάσουμε το ποπ-κορν στα μικροκύματα, μπορούμε όσο είναι ακόμα ζεστό να του προσθέσουμε για γεύση:

  • Τυρί τριμμένο, όπως παρμεζάνα
  • Μπαχαρικά ή αποξηραμένα μυρωδικά, όπως σκόρδο σε σκόνη, πάπρικα, ρίγανη κ.α.
  • Αλάτι
  • Σταγόνες ελαιόλαδο
  • Λιωμένη σοκολάτα
  • Κανέλα και λίγη καστανή ζάχαρη

Συμπερασματικά

Το ποπ-κορν, ανάλογα με τον τρόπο που θα ετοιμαστεί, μπορεί να είναι ένα υγιεινό και ελαφρύ σνακ. Είναι ένα σνακ πλούσιο σε φυτικές ίνες και φαινολικές ενώσεις, μία κατηγορία ενώσεων με αντιοξειδωτική δράση. Ένας εύκολος και υγιεινός τρόπος για να το ετοιμάσουμε στο σπίτι είναι στο φούρνο μικροκυμάτων. Προσοχή θέλουν τα έτοιμα ποπ-κορν και τα ποπ-κορν σε σακούλα για μαγείρεμα στο φούρνο μικροκυμάτων με πρόσθετα γεύσης, γιατί αυτά μπορεί να περιέχουν βλαβερές για την υγεία μας ουσίες, όπως το ακρυλαμίδιο.

Συγγραφή: 
Πηνελόπη Δουβόγιαννη, Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος
  • Abedini A, Zirak MR, Akbari N, Saatloo NV, Badeenezhad A, Sadighara P. Acrylamide; a neurotoxin in popcorns: a systematic review and meta-analysis. Rev Environ Health. 2022.

  • Coco MG Jr, Vinson JA. Analysis of Popcorn (Zea mays L. var. everta) for Antioxidant Capacity and Total Phenolic Content. Antioxidants (Basel). 2019.

  • Parsons L, Ren Y, Yobi A, Angelovici R, Rodriguez O, Holding DR. Final Selection of Quality Protein Popcorn Hybrids. Front Plant Sci. 2021.