• 2721097371
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Blog

Όταν προσφέρουμε διάφορα λαχανικά ταυτόχρονα στα παιδιά αυξάνονται οι πιθανότητες να τα αποδεχτούν

Η παιδική ηλικία είναι ένα κρίσιμο στάδιο για τη διαμόρφωση των γευστικών μας προτιμήσεων

Τα λαχανικά είναι συνήθως λιγότερο γλυκά και πιο πικρά από τα περισσότερα τρόφιμα. Από τη φύση τα παιδιά έχουν την τάση να προτιμούν τα γλυκά τρόφιμα (και τα αλμυρά), κάτι που τα «προδιαθέτει» να μην θέλουν πολλά λαχανικά. Τα καλά νέα είναι ότι οι γευστικές προτιμήσεις μπορούν να διαμορφωθούν.

Τροφική νεοφοβία

Τα παιδιά είναι φυσιολογικό να μην θέλουν να δοκιμάσουν νέα τρόφιμα. Αυτή η συμπεριφορά ονομάζεται τροφική νεοφοβία. Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν πολλοί γονείς είναι ότι σταματούν να προσφέρουν στα παιδιά τρόφιμα τα οποία αρνούνται να φάνε. Η επιμονή και η υπομονή είναι το κλειδί σε αυτές  τις περιπτώσεις. Σε μελέτες φαίνεται ότι μπορεί να χρειαστούν μέχρι και 10 προσπάθειες για να δοκιμάσει ένα παιδί ένα τρόφιμο (και ακόμα περισσότερες για να το αποδεχτεί πραγματικά). Είναι σημαντικό βέβαια η έκθεση να γίνεται με θετικό τρόπο, χωρίς να πιέζουμε το παιδί. Δίνουμε το καλό παράδειγμα, δηλαδή τρώμε το τρόφιμο και εστιάζουμε στις οργανοληπτικές του ιδιότητες, όπως ότι είναι ζουμερό ή τραγανό, και δεν σχολιάζουμε αρνητικά αν δεν το φάει.

Μελέτη: Multiple vs Single Target Vegetable Exposure to Increase Young Children's Vegetable Intake

Κάτι νέο που βρέθηκε σε πρόσφατη μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε πριν μερικούς μήνες στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Nutrition Education and Behavior, είναι ότι όταν οι γονείς προσφέρουν ταυτόχρονα διαφορετικά λαχανικά το παιδί τρώει τελικά περισσότερα λαχανικά.

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη αυτή σύγκρινε την κατανάλωση λαχανικών σε παιδιά 4 με 6 ετών, μία ηλικία η οποία χαρακτηρίζεται από έντονη τροφική νεοφοβία. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε 2 ομάδες παρέμβασης. Στη μία ομάδα πρόσφεραν στα παιδιά ένα λαχανικό κάθε φορά και στην άλλη 3 λαχανικά στο ίδιο γεύμα. Αυτό επαναλαμβανόταν 3 φορές την εβδομάδα για 5 εβδομάδες. Τόσο στις 5 εβδομάδες όσο και μετά από 3 μήνες παρατηρήθηκε ότι τα παιδιά στα οποία πρόσφεραν τα 3 λαχανικά έτρωγαν συνολικά σημαντικά περισσότερα λαχανικά από τα παιδιά στα οποία πρόσφεραν ένα λαχανικό τη φορά.

Το συμπέρασμα λοιπόν από αυτή τη μελέτη είναι ότι για να αυξήσει ένα παιδί την κατανάλωση λαχανικών, η επαναλαμβανόμενη ταυτόχρονη έκθεση σε πολλά λαχανικά είναι πιο αποτελεσματική από την προσφορά ενός μόνο λαχανικού.

Συγγραφή:
Πηνελόπη Δουβόγιαννη, Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος
  • Astrid A.M. Poelman, Conor M. Delahunty, Maeva Broch, Cees de Graaf,
    Multiple vs Single Target Vegetable Exposure to Increase Young Children's Vegetable Intake, Journal of Nutrition Education and Behavior, Volume 51, Issue 8, 2019.