Συμβουλές

Πώς γίνεται η μέτρηση μεταβολισμού

Με τη μέθοδο της έμμεσης θερμιδομετρίας μπορείτε να μετρήσετε εύκολα το βασικό σας μεταβολισμό και να δείτε πόσες ακριβώς θερμίδες καίει το σώμα σας.

Απομαγνητοφώνηση βίντεο

Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός είναι η ενέργεια που καταναλώνει το σώμα μας για να εκτελέσει τις ζωτικές του λειτουργίες, δηλαδή για να διατηρηθεί η θερμοκρασία του σώματος, η κυκλοφορία του αίματος και η αναπνοή. 

Πιο απλά είναι οι θερμίδες που καταλώνει το σώμα μας σε ηρεμία σε μία ημέρα.

Ο πιο αξιόπιστος τρόπος για να εκτιμήσει ένας διαιτολόγος στο γραφείο του τον βασικό μεταβολισμό είναι με τη μέθοδο της έμμεσης θερμιδομετρίας

Αυτό που κάνουμε είναι ουσιαστικά να μετρήσουμε τον όγκο του οξυγόνου που εισπνέουμε και του διοξειδίου του άνθρακα που εκπνέουμε και με βάση αυτά τα αποτελέσματα υπολογίζεται ο βασικός μεταβολισμός.

Για να κάνουμε τη μέτρηση καθόμαστε ήρεμα σε μία καρέκλα ή ξαπλώνουμε σε ένα κρεβάτι, φοράμε μία μάσκα και αναπνέουμε φυσιολογικά για περίπου 10 με 15 λεπτά. 

Όταν έχουμε διαθέσιμα τα αποτελέσματα της μέτρησης του μεταβολισμού μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα πραγματικά εξατομικευμένο διαιτολόγιο και να πετύχουμε το στόχο μας σε ότι αφορά το σωματικό βάρος.