Συμβουλές

Πως θα πλύνω σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά μου;

Γνωρίζετε με ποιόν τρόπο είναι σωστό να πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά; Δείτε σε αυτό το videographic τί πρέπει να προσέχετε στο πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών ώστε να τα καταναλώνετε με ασφάλεια.

Aπομαγνητοφώνηση βίντεο

Τα φρούτα και τα λαχανικά που καταναλώνουμε ωμά θέλουν ιδιαίτερη προσοχή στο πλύσιμο γιατί διαφορετικά τρώγοντας τα μπορεί να καταναλώσουμε μαζί και επικίνδυνα βακτήρια αλλά και υπολείμματα χημικών ουσιών.

Πριν πλύνουμε τα φρούτα και τα λαχανικά πλένουμε πάντα καλά τα χέρια μας, για τουλάχιστον 20’’ με σαπούνι και χλιαρό νερό. Πλένουμε καλά όλη την επιφάνεια των χεριών μας, ανάμεσα στα δάχτυλα και κάτω από τα νύχια.

Πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά με άφθονο τρεχούμενο νερό, ακόμα και τα φρούτα που δεν τρώμε την φλούδα τους, γιατί όταν τα κόψουμε μπορεί να μεταφερθούν με το μαχαίρι  χημικές ουσίες ή μικροοργανισμοί από την εξωτερική επιφάνεια στο εσωτερικό του φρούτου.

Δεν χρησιμοποιούμε σαπούνι για να πλύνουμε τα φρούτα και τα λαχανικά γιατί μπορεί να απορροφηθεί από τους πόρους που υπάρχουν στην φλούδα των φρούτων ή να μείνουν υπολείμματα σαπουνιού πάνω στα λαχανικά τα οποία δεν πρέπει να καταναλώσουμε.

Τα φυλλώδη λαχανικά όπως το μαρούλι και το λάχανο, πριν τα πλύνουμε,  αφαιρούμε τα εξωτερικά τους φύλλα και όσα φύλλα φαίνονται χαλασμένα και τα πλένουμε σχολαστικά με άφθονο τρεχούμενο νερό.

Είναι καλύτερο να πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά αμέσως πριν τα φάμε ή πριν τα μαγειρέψουμε ή αν θέλουμε να τα αποθηκεύσουμε πλυμένα τα στεγνώνουμε καλά με μία καθαρή πετσέτα ή χαρτί κουζίνας.


© 2020 Pinelopi Douvogianni. All Rights Reserved. Powered by NGSOL