• 2721097371
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Blog

Πόσα φρούτα και λαχανικά πρέπει να τρώμε την ημέρα;

Όλοι γνωρίζουμε ότι είναι καλό να τρώμε φρούτα και λαχανικά. Ας δούμε μαζί πόσα φρούτα και λαχανικά συστήνεται να καταναλώνουμε καθημερινά για να προστατεύσουμε την υγεία μας.

Φρούτα

Σύμφωνα με τον Εθνικό Διατροφικό οδηγό θα πρέπει να καταναλώνουμε 3 μερίδες από ποικιλία φρούτων την ημέρα.

1 μερίδα ισοδυναμεί με:

Κόκκινο μήλο
1 μέτριου μεγέθους φρούτο, π.χ., μήλο, πορτοκάλι, ροδάκινο, αχλάδι, μπανάνα
Image
2 μικρά φρούτα, π.χ., μανταρίνια, βανίλιες, ακτινίδια
Μπολ με φράουλες
Περίπου 8 φράουλες
Καλάθι με κόκκινα κεράσια
Περίπου 15 κεράσια
Τσαμπί από πράσινα σταφύλια
Περίπου 30 ρώγες σταφυλιού (μεγέθους σουλτανίνας)
Μία φέτα καρπούζι
1 φέτα καρπούζι ή πεπόνι
4 αποξηραμένα βερίκοκα
4 αποξηραμένα φρούτα, π.χ., βερίκοκα, δαμάσκηνα
Image
1½ κουταλιά της σούπας σταφίδες
Ενα γυάλινο ποτήρι γεμάτο μέχρι τη μέση με χυμό πορτοκάλι
½ ποτήρι φυσικό χυμό – 125 ml (αν πιεις παραπάνω χυμό υπολογίζεις και πάλι 1 μερίδα)

Λαχανικά

Σύμφωνα με τον Εθνικό Διατροφικό οδηγό θα πρέπει να καταναλώνουμε 4 μερίδες από ποικιλία λαχανικών την ημέρα.

1 μερίδα ισοδυναμεί με:

ένας τυρκουάζ στροφφυλός δοσομετρητή με ανάμειτα βρασμένα λαχανικά
1 φλιτζάνι των 240 ml μαγειρεμένα ή ψιλοκομμένα ωμά λαχανικά
Ένα λευκό μπολ με κομμένα φύλλα μαρουλιού
2 φλιτζάνια των 240 ml ωμά πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ., μαρούλι, ρόκα κ.ά.)
2 καρότα σε λευκό φόντο
2 μέτρια καρότα
Ενα αγγούρι σε λευκό φόντο
1 μέτριο αγγούρι
Μία κόκκινη ντομάτα σε λευκό φόντο
1 μεγάλη ντομάτα ή 1 φλιτζάνι των 240 ml τριμμένη ντομάτα

Ανάλογα με το χρώμα τους, τα φρούτα και τα λαχανικά εχουν διαφορετικά θρεπτικά συσταστικά. Για παράδειγμα τα μωβ-μπλε είναι συνήθως πλούσια σε πολυφαινόλες ενώ τα πορτοκαλί-κίτρινα σε φλαβανοειδή και καροτενοειδή. Για να λαμβάνεις λοιπόν διαφορετικά θρεπτικά συστατικά προσπάθησε να καταναλώνεις φρούτα και λαχανικά με διαφορετικά χρώματα.

Συγγραφή:
Γιώτα Στεφάνου, Στέλεχος Διατροφής & Διαιτολογίας
  • Εθνικός Διατροφικός Οδηγός για Ενήλικες, Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντικής & Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis, 2014