Συμβουλές

Στόχος νεάς χρονιάς: 8+1 συμβουλές για να καταφέρεις να χάσεις βάρος

Σκέφτεσαι ότι θέλεις να χάσεις βάρος αλλά φοβάσαι ότι δεν θα τα καταφέρεις; Δες σε αυτό το βίντεο 8+1 συμβουλές για να το επιτύχεις αυτή τη χρονιά!

Απομαγνητοφώνηση βίντεο

Μπορεί κάποιος να θέλει πραγματικά να χάσει βάρος αλλά για να το επιτύχει εκτός από θέληση χρειάζεται να έχει τις κατάλληλες δεξιότητες και στρατηγικές που θα τον οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Είναι πολύ συνηθισμένο αυτές τις ημέρες να βάζουμε στόχους για τη νέα χρονιά.

Για να βλέπεις αυτό το βίντεο το πιο πιθανό είναι ότι ένας από τους δικούς σου στόχους για αυτή τη χρονιά είναι να χάσεις βάρος.

Ας δούμε λοιπόν μαζί πως μπορείς φέτος να πετύχεις αυτό το στόχο σου.

Καταρχήν οι στόχοι σου θα πρέπει να είναι συγκεκριμένοι και μετρήσιμοι.

Δεν αρκεί να πεις ότι ο στόχος μου είναι να χάσω βάρος. Αυτό είναι κάτι πολύ γενικό και ασαφές και το πιο πιθανό είναι ότι αν μείνεις σε αυτή τη σκέψη δεν θα  τα καταφέρεις.

Μπορείς για παράδειγμα να βάλεις σαν στόχο για αυτή τη χρονιά να κάνεις 3 φορές την εβδομάδα γυμναστική, ή να τρως 3 φρούτα κάθε ημέρα ή να πίνεις κάθε ημέρα 8 ποτήρια νερό, ή ό,τι άλλο ταιριάζει στις δικές σου συνήθειες.

Οι στόχοι σου θα πρέπει εκτός από συγκεκριμένοι να είναι και ρεαλιστικοί.

Για παράδειγμα αν βάλεις σαν στόχο να πηγαίνεις κάθε ημέρα γυμναστήριο το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα τα καταφέρεις και θα απογοητευθείς.

Ενώ αν βάλεις σαν στόχο γυμνάζεσαι 2 ή 3 φορές την εβδομάδα, παρότι μπορεί να σου φαίνεται ότι δεν είναι πολύ ριζική αλλαγή, αν συνεχίσεις να το κάνεις αυτό σίγουρα θα σε βοηθήσει πολύ στην προσπάθειά σου να χάσεις βάρος.

Όταν εστιάζουμε στις αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε με θετική διάθεση τα αποτελέσματα είναι συνήθως πολύ καλύτερα σε σχέση με το να επικεντρωνόμαστε σε αρνητικές συμπεριφορές

Για παράδειγμα αντί να βάλεις σαν στόχο «δεν θα φάω ξανά γλυκά»  βάλε σαν στόχο «όταν θέλω να φάω γλυκό θα τρώω σοκολάτα χωρίς ζάχαρη  ή αποξηραμένους χουρμάδες» ή « θα τρώω γλυκό μία φορά την εβδομάδα» ή ό,τι άλλο θεωρείς ότι ταιριάζει καλύτερα στον δικό σου χαρακτήρα και στις συνήθειές σου.

Κάτι που συνηθίζω να λέω στους πελάτες μου είναι ότι για χάσει κάποιος βάρος και να διατηρήσει την απώλεια δεν αρκεί να κάνει μία δίαιτα ή να πάει στο γυμναστήριο, αλλά χρειάζεται να αλλάξει τρόπο ζωής. Και αυτό είναι κάτι δύσκολο αλλά επιτεύξιμο. Για να καταφέρεις λοιπόν και εσύ να αλλάξεις τρόπο ζωής πρέπει να κάνεις σταδιακά αλλαγές στις συνήθειες σου. Μια καλή ιδέα να βάζεις μέχρι 3 στόχους τη φορά. Μόλις κατακτήσεις αυτούς τους στόχους, δηλαδή όταν εδραιώσεις αυτές τις συνήθειες τότε βάλε τους επόμενους στόχους σου.

Η επιβράβευση σε τακτικά χρονικά διαστήματα θα σε βοηθήσει να παραμείνεις κινητοποιημένος.

Για παράδειγμα αν πέρασε μία εβδομάδα και έκανες 3 φορές γυμναστική όπως είχες βάλει σαν στόχο, επιβράβευσε τον εαυτό σου κάνοντας κάτι που σε ευχαριστεί, για παράδειγμα κανόνισε να πας με φίλους στο θέατρο ή απόλαυσε μία περιποίηση που σε ευχαριστεί ή ό,τι άλλο σου αρέσει.

Η επιβράβευση θα μπορούσε να είναι και  υλική, για παράδειγμα να αγοράσεις ένα ρούχο που σου αρέσει. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θέλουμε να σχετίζεται με το φαγητό.

Η κοινοποίηση της προσπάθειάς σου να χάσεις βάρος στους γύρω σου είναι μία κοινωνική δέσμευση η οποία θα σε βοηθήσει να παραμείνεις κινητοποιημένος.  Είναι κάτι που θέλει κουράγιο και μπορεί να αισθάνεσαι ευάλωτος κάνοντάς το γιατί δεν ξέρεις αν θα τα καταφέρεις, όμως με αυτό τον τρόπο θα αυξήσεις τις πιθανότητες να πετύχεις το στόχο σου.

Επιπλέον, όταν οι άνθρωποι γύρω σου γνωρίζουν ότι κάνεις αυτή την προσπάθεια θα μπορούν να σε υποστηρίξουν και να σε προστατεύσουν από προκλήσεις.

Για παράδειγμα, αν ένας φίλος σου σε καλέσει στο σπίτι του και γνωρίζει ότι προσπαθείς να χάσεις βάρος θα αποφύγει να σε δελεάσει με το αγαπημένο σου γλυκό και θα προνοήσει να σου προσφέρει να φας κάτι υγιεινό.

Στην προσπάθειά σου να χάσεις βάρος είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο να υπάρξουν στιγμές που θα ξεφύγεις από το πρόγραμμά σου. Αυτό δεν είναι κάτι που θα πρέπει να σε στενοχωρήσει ή να σε απογοητεύσει. Μπορεί αυτή την εβδομάδα για παράδειγμα να μην πρόλαβες λόγω δουλειάς να πας 3 φορές στο γυμναστήριο και να πήγες μία. Πήγες όμως μία και αυτό είναι καλύτερο από το να μην είχες πάει καθόλου. Στην εμπειρία με τους πελάτες μου έχω δει ότι αυτοί που τα καταφέρνουν είναι αυτοί που επιμένουν. Και αυτό χρειάζεται να κάνεις και εσύ για να καταφέρεις να χάσεις βάρος, να επιμείνεις.

Σκέψου επίσης αν θα μπορούσες να έχεις κάνει κάτι διαφορετικά για να είχες καταφέρει να πας στο γυμναστήριο και προσπάθησε να το εφαρμόσεις την επόμενη εβδομάδα. Η αν έχουν αλλάξει οι συνθήκες και δεν είναι πλέον ρεαλιστικοί οι στόχοι που είχες θέσει με βάση τα νέα δεδομένα, επαναπροσδιόρισε τους στόχους σου ώστε να είναι ρεαλιστικοί.

Κάτι ακόμα που θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις τα πισωγυρίσματα είναι να θυμάσαι ότι είναι καλύτερο να έχεις κάνει κάτι παρά τίποτα. Μία μεγάλη παγίδα στην προσπάθειά σου να χάσεις βάρος είναι να είσαι απόλυτος. Για παράδειγμα να σκέφτεσαι ότι αφού έφαγα 3 κομμάτια πίτσα χάλασα το πρόγραμμά μου οπότε ας φάω και άλλο και ας φάω και γλυκό. Είναι καλύτερο να έχεις φάει μόνο τα 3 κομμάτια πίτσα παρά να έχεις φάει πολύ περισσότερο όπως είναι καλύτερο για παράδειγμα να έχεις πάει για 20 λεπτά περπάτημα από το να μην έχεις κάνει καθόλου άσκηση αν δεν προλαβαίνεις να αφιερώσεις περισσότερο χρόνο για γυμναστική.

Σε πάρα πολλές μελέτες έχει βρεθεί ότι όταν κάποιος κρατάει ένα ημερολόγιο διατροφής, δηλαδή καταγράφει κάθε ημέρα το τι τρώει, έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να χάσει βάρος.

Οι λόγοι για τους οποίους κάτι τόσο απλό όσο ένα ημερολόγιο διατροφής μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό είναι πολλοί.

Ένας από αυτούς τους λόγους είναι ότι όταν καταγράφουμε τι τρώμε αυτόματα συνειδητοποιούμε τι και πόσο τρώμε.

Αν καταγράφουμε και επιπλέον πληροφορίες στο ημερολόγιο, για παράδειγμα που τρώμε, πως αισθανόμαστε ή πόσο πεινάμε, θα συνειδητοποιήσουμε και πολλά πράγματα σε σχέση με την διατροφική μας συμπεριφορά τα οποία μπορούμε να αξιοποιήσουμε στην προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος.

Για να αυξήσεις λοιπόν τις πιθανότητές να πετύχεις το στόχο σου κράτησε και εσύ ένα ημερολόγιο διατροφής όπου εκτός από το τι τρως μπορείς να σημειώνεις και ότι άλλο θεωρείς ότι στην δική σου περίπτωση θα είναι χρήσιμο. Για παράδειγμα αν συνηθίζεις να τρως συναισθηματικά, δηλαδή χωρίς να πεινάς όταν είσαι αγχωμένος ή όταν νιώθεις μοναξιά ή  για οποιονδήποτε άλλο λόγο, σημείωνε στο ημερολόγιο σου πόσο πεινάς όταν τρως, πως αισθάνεσαι και που τρως.

Αν προσπαθήσεις και δεις ότι δεν μπορείς μόνος σου να καταφέρεις να πετύχεις τους στόχους σου μην διστάσεις να ζητήσεις την βοήθεια των ειδικών. ‘Ενας πτυχιούχος διαιτολόγος θα σε βοηθήσει να προγραμματίσεις τους στόχους σου και να σχεδιάσετε μαζί ένα πλάνο με έμφαση στη διατροφή, ένα ψυχολόγος που ασχολείται με θέματα ψυχολογίας της διατροφής θα σε βοηθήσει να αποσυνδέσεις τα συναισθήματά σου από το φαγητό και να ενισχύσεις τις δεξιότητές σου για να πετύχεις τους στόχους σου,  ενώ ένας γυμναστής θα σε βοηθήσει να ακολουθήσεις το κατάλληλο πρόγραμμα γυμναστικής για εσένα.