Συμβουλές

Τεστ δυσανεξίας: Μπορούν να εντοπίσουν τις τροφές που μας παχαίνουν;

Ποια είναι η αλήθεια τελικά για τα τεστ δυσανεξίας; Μπορούν να εντοπίσουν τις τροφές που μας παχαίνουν ή είναι άλλη μία μόδα χωρίς επιστημονική βάση; Στο βίντεο αυτό η Πηνελόπη Δουβόγιαννη, Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSc, RD, απαντά σε αυτά τα ερωτήματα.

Aπομαγνητοφώνηση βίντεο

Τα τελευταία χρόνια ακούμε συχνά για τα τεστ δυσανεξίας που υπόσχονται ότι μπορούν να εντοπίσουν τις τροφές που μπλοκάρουν το μεταβολισμό και μας παχαίνουν. Είναι όμως αξιόπιστα τα τεστ δυσανεξίας ή είναι απλά το αποτέλεσμα πολύ καλού μάρκετινγκ;

Τεστ δυσανεξίας – Μπορούν να εντοπίσουν τις τροφές που μας παχαίνουν;

Αρχικά να πούμε τι είναι η τροφική δυσανεξία. Στην επιστημονική βιβλιογραφία ως τροφική δυσανεξία ορίζεται η επαναλαμβανόμενη ανεπιθύμητη αντίδραση του οργανισμού σε ένα τρόφιμο ή σε κάποιο συστατικό των τροφών  η οποία προκαλείται από την διαταραχή του μεταβολισμού αυτού του συστατικού. Γνωστές τροφικές δυσανεξίες είναι η δυσανεξία στην λακτόζη και η δυσανεξία στην γλουτένη, οι οποίες όμως δεν έχουν καμία σχέση με τον έλεγχο του βάρους.

Τώρα όλα αυτά τα τεστ δυσανεξίας που υπάρχουν στην αγορά ουσιαστικά αναφέρονται στην τροφική υπερευαισθησία και υπάρχουν διάφορα είδη, όπως για παράδειγμα τα ηλετροδιαγνωστικά τεστ που μετρούν τις αλλαγές στο ηλεκτρικό φορτίο που περνάει από το σώμα  όταν έρχεται σε επαφή με κάποιο τρόφιμο, ή τα κυτταροτοξικά τεστ όπου ελέγχεται το μέγεθος και το σχήμα των λευκών αιμοσφαιρίων μετά από επώαση με εκχυλίσματα τροφών, τα τεστ που ελέγχουν τις ανοσφαιρίνες τύπου G,  και διάφορα άλλα.

Οι οργανισμοί υγείας όμως που ασχολούνται με τις αλλεργίες και την κλινική ανοσολογία δεν θεωρούν αυτά τα τεστ αξιόπιστα και αυτό γιατί μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν έγκυρες επιστημονικές μελέτες που να δείχνουν ότι τα τεστ τροφικής δυσανεξίας μπορούν να εντοπίσουν τις τροφές που μπλοκάρουν το μεταβολισμό και μας παχαίνουν. 

Για αυτό το λόγο και το υπουργείο υγείας στην χώρα μας έχει απαγορεύσει τη χρήση τους. Και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διατολόγων Διατροφολόγων έχει εκδόσει ανακοίνωση όπου αναφέρει ότι κανένα από τα τεστ που κυκλοφορούν στην αγορά όπως είναι τα τεστ δυσανεξίας, τεστ DNA ή οποιοδήποτε άλλο δεν είναι αποτελεσματικά στην διαχείριση του σωματικού βάρους. 

Μπορεί βέβαια κάποιος να αναρρωτηθεί πως κάποιοι χάνουν βάρος όταν σταματούν να τρώνε τα τρόφιμα που έχει δείξει ότι τους παχαίνουν το τεστ δυσανεξίας. Και η απάντηση είναι ότι απλά καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες επειδή τρώνε λιγότερα τρόφιμα.

Δεν χρειάζεται λοιπόν να κάνετε κάποιο ψευδοεπιστημονικό τεστ για να τρώτε λιγότερο γιατί με αυτό τον τρόπο μπορεί να αποκλείσετε από την διατροφή σας θρεπτικά τρόφιμα και να στερήσετε από τον οργανισμό σας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.


© 2020 Pinelopi Douvogianni. All Rights Reserved. Powered by NGSOL