Συμβουλές

Θρεπτικά συστατικά που βοηθούν τους μαθητές

Σε αυτό το βίντεο η Πηνελόπη Δουβόγιαννη, Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSc μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για τη διατροφή των μαθητών.

Aπομαγνητοφώνηση βίντεο

Η σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει ένα μαθητή να έχει καλύτερη απόδοση στα μαθήματα αλλά και στα αθλήματα.

Θρεπτικά συστατικά που βοηθούν τους μαθητές

Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που μπορούν να ενισχύσουν την εγκεφαλική λειτουργία, τη μνήμη, τη συγκέντρωση αλλά και τις κινητικές δεξιότητες. Έτσι όταν ένα παιδί τρώει τα κατάλληλα τρόφιμα σε τακτικά χρονικά διαστήματα μπορεί να είναι πιο συγκεντρωμένο, να έχει καλύτερη διάθεση και περισσότερη όρεξη για διάβασμα.

Υδατάνθρακες – η τροφή του εγκεφάλου

Τα εγκεφαλικά κύτταρα χρησιμοποιούν σχεδόν αποκλειστικά τους υδατάνθρακες για ενέργεια. Έτσι όταν ένα παιδί καταναλώνει τακτικά σύνθετους υδατάνθρακες όπως είναι για παράδειγμα το ψωμί και τα δημητριακά και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης και τα φρούτα, στο αίμα του απελευθερώνεται σταδιακά ενέργεια με τη μορφή γλυκόζης η οποία μεταφέρεται στα εγκεφαλικά του κύτταρα.

Πρακτικές συμβουλές

Είναι γνωστό ότι οι μαθητές που τρώνε πρωινό έχουν καλύτερη απόδοση. Σε έρευνες φαίνεται ότι τα παιδιά που παραλείπουν το πρωινό γεύμα είναι περισσότερο υποτονικά, λιγότερο συγκεντρωμένα και έχουν λιγότερη ενέργεια για τις σχολικές δραστηριότητες σε σχέση με παιδιά που τρώνε πρωινό.

Ένα πρωινό όπως γάλα με δημητριακά που περιέχουν βρώμη, ένα τοστ με τυρί και ένα ποτήρι χυμός φρούτων, ή ένα σπιτικό κέικ με αλεύρι ολικής άλεσης και ένα ποτήρι γάλα συμβάλει στην σταθεροποίηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Έτσι, με αυτό τον τρόπο το σώμα του παιδιού τροφοδοτείται με την απαραίτητη ενέργεια για να αποδόσει στις μαθητικές δραστηριότητες.

Εκτός από το πρωινό, η κατανάλωση ενός σνακ λίγες ώρες αργότερα θα συνεχίσει να τροφοδοτεί τα εγεκφαλικά κύτταρα με γλυκόζη, δηλαδή με ενέργεια. Κατάλληλα σνακ είναι τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο όπως για παράδειγμα φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα μαζί με ξηρούς καρπούς κράκερ και μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης.

ω-3 λιπαρά

Τα ω-3 λιπαρά είναι απαραίτητα για την καλή εγκεφαλική λειτουργία. Για να παίρνει ένα παιδί την απαραίτητη ποσότητα ω-3 λιπαρών θα πρέπει να τρώει λιπαρά ψάρια τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα. Εάν στο παιδί σας δεν αρέσουν τα ψάρια δοκιμάστε να φτιάξετε μπιφτέκι με σολομό ή ψαροκροκέτες τα οποία θα ψήσετε στο φούρνο. Είναι σημαντικό ακόμα και αν αρνείται το παιδί να φάει ψάρι να του το προσφέρετε μαγειρεμένο και σερβιρισμένο με διαφορετικούς τρόπου και να βλέπει τους γονείς να το τρώνε.

Χολίνη

Η χολίνη είναι απαραίτητη για την μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων και για την υγεία των μεμβρανών των εγκεφαλικών κυττάρων και υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι η αυξημένη κατανάλωση χολίνης ενισχύει τη μνήμη. Τροφές πλούσιες σε χολίνη είναι τα αβγά, το μοσχαρισιο συκωτι, το κρέας και τα θαλασσινά.


© 2020 Pinelopi Douvogianni. All Rights Reserved. Powered by NGSOL