Συμβουλές

Τροφές που μειώνουν τη χοληστερόλη

Δείτε σε αυτό το βίντεο ποιες τροφές μπορείτε να συμπεριλάβετε στο διαιτολόγιο σας για να μειώσετε τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα σας.

Aπομαγνητοφώνηση βίντεο

Εάν έχετε αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα σας είναι σημαντικό να συμπεριλάβετε στο διαιτολόγιο σας τροφές που συμβάλλουν στη μείωσή της. Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι αυτές οι τροφές.

Τροφές πλούσιες σε διαλυτές φυτικές ίνες

Οι διαλυτές φυτικές ίνες είναι ένα είδος φυτικών ινών οι οποίες όταν εισέρχονται στον εντερικό μας σωλήνα  διαλύονται στο νερό και σχηματίζουν μία ημίρρευστη μάζα σε μορφή γέλης. Η μάζα αυτή έχει την ιδιότητα να δεσμεύει την ελεύθερη χοληστερόλη με αποτέλεσμα στη συνέχεια το σώμα μας να την αποβάλλει.

Καλές πηγές διαλυτών φυτικών ινών είναι η βρώμη, το κριθάρι, ο λιναρόσπορος, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί,  πολλά φρούτα όπως το πορτοκάλι, το αχλάδι και το μήλο όταν τα τρώμε με τη φλούδα τους, και διάφορα λαχανικά όπως το καρότο, το μπρόκολο και ο αρακάς.102

Φυτικές στερόλες και στανόλες

Οι φυτικές στερόλες και στανόλες έχουν και αυτές την ιδιότητα ότι εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης στο έντερό μας. Αν καταναλώνετε καθημερινά 2 γρ. φυτικών στερολών ή στανολών μπορεί να μειώσετε την κακή σας χοληστερόλη κατά 10%. Πολλά φρούτα και λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί και φυτικά έλαια περιέχουν στερόλες σε μικρές ποσότητες. Για να πάρουμε όμως τα 2 γρ. που χρειάζεται το σώμα μας για να μειώσει τη χοληστερόλη θα πρέπει να καταναλώνουμε τρόφιμα που είναι εμπλουτισμένα. Στην αγορά μπορείτε να βρείτε λιπαρές ουσίες για επάλειψη, γάλα, προϊόντα τύπου γιαουρτιού και τυριά εμπλουτισμένα με φυτικές στερόλες. Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι ότι για να μειωθεί η χοληστερόλη θα πρέπει να καταναλώνετε 2 γρ. την ημέρα, οπότε διαβάστε τις ετικέτες των τροφίμων και καταναλώστε την κατάλληλη ποσότητα. Και θα πρέπει να αποφεύγετε να καταναλώνετε πάνω από 3 γρ. την ημέρα γιατί ποσότητα μεγαλύτερη των 2 γρ. δεν θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη μείωση της χοληστερόλης και μπορεί να μειωθούν τα επίπεδα β-καροτενίου στο αίμα σας.