• 2721097371
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Blog

Πόσο υγιεινά είναι τα vegan υποκατάστατα κρέατος;

Τον τελευταίο καιρό έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην Ελληνική αγορά διάφορα υποκατάστατα κρέατος, κατάλληλα για όσους ακολουθούν αυστηρή χορτοφαγία (vegan) και για όσους νηστεύουν.

Ακόμα και στα σούπερ μάρκετ μπορείς πλέον να βρεις vegan μπιφτέκια, κεφτεδάκια, γύρο, λουκάνικα, σουβλάκια, μέχρι και bacon!

Είναι όμως υγιεινά ή έχουν πολλά συντηρητικά;

Κοιτάξαμε τη σύσταση κάποιων από αυτών και μοιραζόμαστε μαζί σου τα συμπεράσματά μας.

Μακρο-θρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λιπαρά)

Σε ότι αφορά τις πρωτεΐνες, κάτι που μας απασχολεί σε αυστηρά χορτοφαγικές διατροφές και στην περίοδο της νηστείας, τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα είχαν μεγάλη περιεκτικότητα. Πολλά προϊόντα είχαν 14-17 γρ. πρωτεΐνη ανά 100 γρ., βρήκαμε όμως και ένα προϊόν που περιείχε την εντυπωσιακή ποσότητα των 21 γρ. πρωτεΐνη ανά 100 γρ.

Η ποιότητα της πρωτεΐνης ήταν κάτι που μας άρεσε πολύ. Αρκετά προϊόντα ήταν από σόγια, η οποία μπορεί να είναι φυτική πρωτεΐνη είναι όμως ποιοτικά όμοια με τις ζωικές πρωτεΐνες. Αυτό που κοιτάμε όταν θέλουμε να αξιολογήσουμε την ποιότητα της πρωτεΐνης είναι η περιεκτικότητά του τροφίμου στα απαραίτητα αμινοξέα, δηλαδή σε αυτά που ο οργανισμός μας δεν μπορεί να συνθέσει και πρέπει να τα πάρουμε από τη διατροφή.  Η σόγια, επειδή περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα θεωρείται καλή πηγή πρωτεΐνης.

Κάποια άλλα προϊόντα ήταν από ρεβίθια ή από αρακά. Αυτό που παρατηρήσαμε ήταν ότι μερικά προϊόντα από ρεβίθια είχαν στα συστατικά και ρύζι. Ο συνδυασμός αυτός σε χορτοφαγικές διατροφές είναι καλός, γιατί το ρύζι περιέχει τα απαραίτητα αμινοξέα που λείπουν από τα όσπρια, οπότε συνδυάζοντάς τα έχουμε μία καλή πηγή πρωτεΐνης. Ακόμα όμως και αν το προϊόν που θα πάρεις είναι μόνο από όσπρια, μπορείς να το σερβίρεις με ρύζι για να πάρεις όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.

Κάποια από αυτά τα προϊόντα είχαν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, τόσο μικρή που θα μπορούσαν να ενταχθούν ακόμα και σε δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων (2-5 γρ. υδατάνθρακες ανά 100 γρ.). Τα περισσότερα είχαν μία μέτρια προς χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Εξαίρεση αποτελούσε μόνο ο γύρος και ένα αλλαντικό σε φέτες, τα οποία είχαν μεγάλη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και μικρή σε πρωτεΐνη.

Η περιεκτικότητα σε λιπαρά κυμαινόταν από 6-19%. Η ποιότητα των λιπαρών ήταν διαφορετική από προϊόν σε προϊόν. Κάποια είχαν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, μόλις 3 γρ. ανά 100 γρ., ενώ κάποια είχαν αυξημένη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.

Θα λέγαμε λοιπόν, ότι τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα μπορούν να αποτελέσουν άριστη πηγή πρωτεΐνης σε ένα φυτοφαγικό πιάτο.

Φυτικές ίνες

Κάτι που μας άρεσε σε αυτά τα προϊόντα ήταν η περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες.

Για να κατατάξουμε ένα τρόφιμο σε πηγή φυτικών ινών πρέπει να περιέχει πάνω από 3 γρ. φυτικές ίνες ανά 100 γρ., ενώ αν περιέχει πάνω από 6 γρ. φυτικές ίνες ανά 100 γρ. θεωρείται καλή πηγή φυτικών ινών.

Τα περισσότερα προϊόντα για τα οποία βρήκαμε πληροφορίες, περιείχαν πάνω από 3 γρ. φυτικών ινών ανά 100 γρ. Ακόμα και αυτά που δεν ανέφεραν πόσες φυτικές ίνες περιέχουν, με βάση τη λίστα των συστατικών θωρούμε ότι θα είναι και αυτά πηγή φυτικών ινών.

Θερμίδες

Ανά 100 γρ, το εύρος σε θερμίδες για τα προϊόντα που βρήκαμε ήταν από 180 μέχρι 306 kcal. Τα προϊόντα που έχουν γύρω στις 200 θερμίδες ανά 100 γρ, θεωρούνται με λίγες θερμίδες. Από 300 θερμίδες και πάνω ανά 100 γρ. έχουμε τρόφιμα με μεγαλύτερη θερμιδική αξία, ακόμα όμως και οι 300 θερμίδες ανά 100 γρ. θα λέγαμε ότι δεν είναι πολλές (ανάλογα βέβαια με την ποσότητα που θα φας).

Αλάτι

Τα περισσότερα από τα προϊόντα που βρήκαμε είχαν μέτρια και κάποια υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Σκέψου ότι ένα προϊόν θεωρείται ότι έχει λίγο αλάτι όταν περιέχει λιγότερο από 0,3 γρ. αλάτι ανά 100 γρ., με μέτριο αλάτι όταν περιέχει από 0,31-1,5 γρ. αλάτι ανά 100 γρ., και με πολύ αλάτι όταν περιέχει πάνω από 1,5 γρ. αλάτι ανά 100 γρ.

Τα προϊόντα που βρήκαμε περιείχαν από 0,7 – 2 γρ. αλάτι ανά 100 γρ.

Σόγια

Η σόγια είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα τρόφιμα. Ένα μεγάλο ποσοστό σόγιας που παράγεται στον κόσμο, κυρίως στις ΗΠΑ, είναι γενετικά τροποποιημένη. Το μεγαλύτερο μέρος της γενετικά τροποποιημένης σόγιας χρησιμοποιείται βέβαια για ζωοτροφές.

Μέχρι σήμερα, η κατανάλωση γενετικά τροποποιημένης σόγιας δεν έχει φανεί ότι κακό στην υγεία μας. Αν προτιμάς όμως να μην καταναλώνεις γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα για περιβαλλοντικούς λόγους, βρήκαμε κάποια υποκατάστατα κρέατος που δηλώνεται στην συσκευασία ότι είναι από μη γενετικά τροποποιημένη σόγια (non GMO).

Συντηρητικά

Σε ότι αφορά τα συντηρητικά, βρήκαμε μεγάλες διαφορές. Κάποια προϊόντα δεν είχαν καθόλου συντηρητικά ενώ άλλα είχαν αρκετά.

Με χαρά βέβαια παρατηρήσαμε ότι σχεδόν σε όλα τα προϊόντα που βρήκαμε, το χρώμα προερχόταν από φρούτα και λαχανικά, όπως το παντζάρι και όχι από τεχνητά χρώματα.

Το συμπέρασμά μας

Τα υποκατάστατα κρέατος που βρήκαμε στην αγορά είναι μεν «επεξεργασμένα» τρόφιμα, αρκετά όμως από αυτά αποτελούνται από υγιεινές πρώτες ύλες και περιέχουν λίγα συντηρητικά, μερικά και καθόλου.

Κάποια από αυτά σίγουρα είναι καλύτερα από τα περισσότερα τυποποιημένα σνακ.

Αν θα τα προτείναμε; Γιατί όχι, για ποικιλία και ευκολία στη διατροφή, τόσο για χορτοφάγους όσο και σε περίοδο νηστείας.

Αυτό που θα σου συστήναμε είναι να διαβάζεις τις ετικέτες τροφίμων και τις διατροφικές επισημάνσεις. Προτίμησε όσα αναφέρουν ότι είναι από μη γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα (NON-GMO) και όσα περιέχουν τα λιγότερα «άγνωστα» συστατικά.