Συμβουλές

Υπέρταση και απώλεια βάρους

Μπορεί η απώλεια βάρους να βοηθήσει κάποιον που έχει υπέρταση να μειώσει την πίεσή του; Η Πηνελόπη Δουβόγιαννη, Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSc, RD μας απαντά σε αυτό το ερώτημα.

Aπομαγνητοφώνηση βίντεο

Ένας άνθρωπος με υπέρταση όταν ακολουθήσει ένα υγιεινό τρόπο ζωής και χάσει βάρος μπορεί να καθυστερήσει την ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή ή να χρειαστεί μικρότερη δόση αντιυπερτασικών φαρμάκων.

Υπέρταση και απώλεια βάρους

Η παχυσαρκία είναι ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου για υπέρταση. Για παράδειγμα, στην μελέτη Framingham, μία πολύ γνωστή μελέτη η οποία διήρκεσε 44 χρόνια, υπολογίστηκε ότι το 26% των περιπτώσεων υπέρτασης στους άντρες και  το 28% των περιπτώσεων στις γυναίκες οφειλόταν στο αυξημένο σωματικό βάρος.

Tί γίνεται όμως όταν κάποιος χάνει βάρος; Οι μελέτες δείχνουν ότι όταν ένας άνθρωπος που είναι υπέρβαρος και έχει υπέρταση χάσει βάρος, η πίεσή του μειώνεται σημαντικά. Και η σχέση αυτή φαίνεται να είναι γραμμική, δηλαδή όσο πιο πολύ βάρος χάνει κάποιος τόσο πιο πολύ μειώνεται η πίεσή του.

Και στην πράξη συχνά βλέπουμε υπέρβαρους υπερτασικούς ασθενείς οι οποίοι αρχίζουν ένα πρόγραμμα διατροφής και αυξάνουν τα επίπεδα της φυσικής τους δραστηριότητας να χάνουν βάρος, να μειώνουν σημαντικά την πίεσή τους, με αποτέλεσμα να μειώνεται η δόση των αντιυπερτασικών φαρμάκων αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις να μην χρειάζονται πλέον φαρμακευτική αγωγή.

Σε μία μετα-ανάλυση κλινικών δοκιμών to 2003 βρέθηκε ότι απώλεια ενός κιλού σωματικού βάρους με δίαιτα και άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της συστολικής και της διαστολικής πίεσης μέχρι και 1 μονάδα. Σήμερα βέβαια αυτό ίσως να θεωρείται υπερβολικά αισιόδοξο γιατί οι περισσότερες από τις μελέτες που χρησιμοποιήθηκαν για αυτό το συμπέρασμα είχαν μικρή χρονική διάρκεια. Το σίγουρο όμως είναι ότι όταν αν κάποιος είναι υπέρβαρος και χάσει βάρος θα μειωθεί σημαντικά η πίεσή του. Βέβαια αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι η απώλεια του βάρους να διατηρηθεί για να διατηρηθεί και η θετική επίδραση της μείωσης του βάρους στην αρτηριακή πίεση. Και για να το πετύχει αυτό κάποιος θα πρέπει να κάνει την τακτική άσκηση και την κατάλληλη διατροφή για μείωση της υπέρτασης τρόπο ζωής.