Συμβουλές

Υποθυρεοειδισμός και έλεγχος του σωματικού βάρους

Εάν έχω υποθυρεοειδισμό και θέλω να χάσω βάρος τί πρέπει να γνωρίζω; Σε αυτό το βίντεο η Πηνελόπη Δουβόγιαννη, Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSc, RD μας απαντά στο ερώτημα.

Aπομαγνητοφώνηση βίντεο

Εάν κάποιος έχει υποθυρεοειδισμό και θέλει να χάσει βάρος είναι απαραίτητο αρχικά να ρυθμίσει τις θυρεοειδικές ορμόνες στο σώμα του ακουλουθώντας την κατάλληλη θεραπεία που θα του συστήσει ο ενδοκρινολόγος του, και όταν οι ορμόνες αυτές  ρυθμιστούν σε φυσιολογικά επίπεδα, τότε ακολουθώντας την κατάλληλη διατροφή θα μπορέσει να χάσει βάρος όποιος κάποιος που δεν έχει υποθυρεοειδισμό. 

Υποθυρεοειδισμός και έλεγχος του σωματικού βάρους

Πολύ συχνά στα γραφεία μας οι διαιτολόγοι βλέπουμε ανθρώπους οι οποίοι μας επισκέπτονται λέγοντάς μας ότι έχουν υποθυρεοειδισμό και θέλουν να χάσουν βάρος αλλά δυσκολεύονται ή ότι έχουν πάρει πολλά κιλά παρ’ότι δεν τρώνε πολύ. Και αυτό είναι κάτι αναμενόμενο αφού όταν ο θυρεοειδής αδένας υπολειτουργεί επηρρέαζονται πολλές σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού μας, μεταξύ των οποίων και ο μεταβολισμός.

Τί πρέπει να προσέχω για να χάσω βάρος αν έχω υποθυρεοειδισμό;

Όταν κάποιος έχει υποθυρεοειδισμό για να μπορέσει να διαχειριστεί το βάρος του με επιτυχία είναι απαραίτητο να ρυθμίσει τις θυρεοειδικές ορμόνες στο σώμα του. Έτσι θα πρέπει να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις και να ακολουθήσει τη θεραπεία που θα του συστήσει ο ενδοκρινολόγος του. Η θεραπεία αυτή είναι συνήθως απλή, δηλαδή χορηγείται με τη μορφή χαπιού η ορμόνη που λείπει, η θυροξίνη.

Αυτό που είναι σημαντικό για κάποιον που έχει υποθυρεοειδισμό είναι να ελέγχει τακτικά τα επίπεδα των ορμονών στο σώμα του. Στις περισσότερες περιπτώσεις αρχικά θα πρέπει να κάνει εξετάσεις κάθε 2-3 μήνες και στη συνέχεια τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, και ο ενδοκρινολόγος του αν χρειάζεται θα τροποποιεί την φαρμακευτική αγωγή ανάλογα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Κάτι που είναι σημαντικό να γνωρίζει κάποιος που παίρνει θυροξίνη είναι ότι δεν θα πρέπει να διακόψει τη φαρμακευτική αγωγή όταν αρχίσει να νιώθει καλύτερα αλλά θα πρέπει να συνεχίζει να ακολουθεί τη θεραπεία του όπως ακριβώς του συστήνει ο γιατρός του.

Σημαντικό επίσης είναι να λαμβάνει με τέτοιο τρόπο το χάπι έτσι ώστε να απορροφάται η θυροξίνη. Έτσι είναι σημαντικό λοιπόν να λαμβάνεται σε άδειο στομάχι, και συγκεκριμένα θα πρέπει να παιρνούν 30 λεπτά από την ώρα που θα πάρει κάποιος το χάπι μέχρι την ώρα που θα φάει.

Και υπάρχουν και κάποια τρόφιμα που εμποδίζουν σημαντικά την απορρόφηση της θυροξίνης, όπως οι τροφές που περιέχουν σόγια. Το ίδιο ισχύει και για τα συμπληρώματα σιδήρου και ασβεστίου. Έτσι αν κάποιος λαμβάνει συμπληρώματα σιδήρου και ασβεστίου ή συνιθίζει να καταναλώνει τρόφιμα που περιέχουν σόγια θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον 4 ώρες από την ώρα που θα πάρει τη θυροξίνη μέχρι την ώρα που θα τα καταναλώσει.

Έτσι όταν κάποιος ακολουθήσει σωστά τη θεραπεία του θα μπορέσει να χάσει βάρος όπως και κάποιος που δεν έχει υποθυρεοειδισμό. Το πρόβλημα είναι μέχρι να ρυθμιστούν οι θυρεοειδικές ορμόνες, και σε αυτή τη φάση είναι σημαντικό να προσέχει κάποιος τη διατροφή του έτσι ώστε να μην πάρει πολύ βάρος.