Υλικά για 30 μελομακάρονα
Για τη ζύμη
- 200 γρ. ελαιόλαδο
- 25 γρ. κονιάκ
- 80 γρ. χυμό πορτοκάλι
- 1/2 κ.γ. baking soda
- 100 γρ. μέλι
- 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
- 1 κ.γ. κανέλα τριμμένη
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 350 γρ. αλεύρι ολικής
- 150 γρ. αλεύρι λευκό
- 1 κ.γ. baking powder
- 2 φλ. νερό
- 2 φλ. (680 γρ.) μέλι
- 1 ξύλο κανέλας
- 1/2 φλούδα πορτοκαλιού
Οδηγίες
- Ετοιμάζω πρώτα το σιρόπι. Ζεσταίνω σε μία κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί το μέλι. Το αφήνω να κρυώσει.
- Ρίχνω σε ένα μπολ το ελαιόλαδο.
- Τοποθετώ το ποτήρι με το χυμό πορτοκαλιού πάνω από το μπολ, ρίχνω το baking soda και ανακατεύω (μπορεί να ξεχυλίσει ο χυμός όταν ρίξω τη σόδα).
- Ρίχνω στο μπολ το χυμό, το γαρύφαλλο, την κανέλα, το κονιάκ και το μέλι. Ανακατεύω μέχρι να ομπογενονποιηθεί το μείγμα.
- Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύω τα αλεύρι με το baking powder.
- Ρίχνω σταδιακά τα αλεύρια στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύω μέχρι να δέσει η ζύμη. Δεν πλάθω πολύ τη ζύμη για να μην σφίξει (για να γίνουν αφράτα και τραγανά τα μελομακάρονα).
- Πλάθω τα μελομακάρονα στο σχήμα που θέλω, τα τρυπάω με ένα πηρούνι από πάνω (όπως στο video).
- Τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 30 περίπου λεπτά (μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα).
- Βυθίζω τα ζεστά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι για μερικά δευτερόλεπτα. Πασπαλίζω με τριμμένο καρύδι και κανέλα και είναι έτοιμα!
Διατροφική ανάλυση ανά μελομακάρονο
- Ενέργεια 136 kcal
- Πρωτεΐνες 2,2 g
- Υδατάνθρακες 16,9 g
- Φυτικές ίνες 1,6 g
- Σάκχαρα 4,6 g
- Λιπαρά 7,1 g
- Κορεσμένα 1 g
- Πολυακόρεστα 0,8 g
- Μονοακόρεστα 4,9 g