cropped-FDlogoweb.png

Γνωριμία

Καλάθι αγορών

Διατροφική Αξία Ροδιού

Το ρόδι είναι ένα αρχαίο φρούτο το οποίο καλλιεργείται κυρίως στη δυτική Ασία όμως καλλιεργείται επίσης στη Μεσόγειο και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Από τα χρόνια της αρχαιότητας η κατανάλωσή του συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία.

Τα τελευταία χρόνια εργαστηριακές μελέτες έχουν ανακαλύψει ότι το ρόδι έχει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές δράσεις.

Μελέτες οι οποίες είναι βασισμένες στον άνθρωπο έχουν δείξει ότι το ρόδι μπορεί να είναι προστατευτικός παράγοντας πολλών ασθενειών.

Οι βιομηχανίες τροφίμων έχουν αυξήσει την επιθυμία να εφαρμόσουν το ρόδι και το χυμό του στα προϊόντα τους και το έχουν καταφέρει με επιτυχία.

Το ρόδι το χρησιμοποιούν πολλοί άνθρωποι και ως γούρι.

Περιεχόμενα

Λίγα λόγια για την ανατομία της ροδιάς:

Για τη σωστή ανάπτυξη της ροδιάς χρειάζεται κατάλληλο κλίμα. Οι ροδιές μπορούν να φτάσουν από 5-8 μέτρα ύψος. Το ρόδι έχει σχήμα στρογγυλό με παχιά φλούδα και περιέχει περίπου 600 σπόρους όπου ο καθένας περιέχει έναν πολτό γεμάτο νερό είτε με λευκό είτε με κόκκινο είτε με μωβ χρώμα. Ο καρπός του ροδιού θεωρείται παραδοσιακό φάρμακο κατά της διάρροιας, της αιμορραγίας, των μικροβιακών λοιμώξεων και των αναπνευστικών παθολογιών. Το αποξηραμένο περικάρπιο και ο χυμός του φρούτου συμβάλουν στη θεραπεία της κολίτιδας, του πονοκέφαλου, της ακμής, των κολικών, της θεραπείας στοματικών παθήσεων, της αλλεργικής δερματίτιδας και της μηνορραγίας.

Ποια είναι η σχέση του ροδιού και του στρες?

Το στρες είναι υπεύθυνο για πολλές παθήσεις ακόμη και για την εμφάνιση καρκίνου.

Οι πολυφαινόλες που περιέχονται στο ρόδι βοηθούν στην πρόληψη φλεγμονών, καρδιαγγειακών παθήσεων και γενικά ασθενειών. Ο χυμός του ροδιού έχει αντιοξειδωτική δράση.

Ποιος ο ρόλος του ροδιού σε διάφορες ασθένειες?

Η κατανάλωση ροδιού και του χυμού του έχει εμφανή αποτελέσματα σε κάποιους τύπους καρκίνου όπως του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του μαστού και του προστάτη. Αυτό οφείλεται ότι το ρόδι έχει αντικαρκινική δράση. Το ρόδι βοηθά για την πρόληψη της αρτηριακής υπέρτασης, της υπεργλυκαιμίας, της αυξημένης χοληστερόλης και των φλεγμονών.

Ποια είναι η συμμετοχή του ροδιού στην αρθρίτιδα?

Ο πιο κοινός και γνωστός τύπος αρθρίτιδας είναι η οστεοαρθρίτιδα που είναι ικανή να επηρεάσει την ποιότητα ζωής των ασθενών. Ο χυμός ροδιού συμβάλλει στην πρόληψη αλλά και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μία αυτοάνοση νόσος που επηρεάζει αρκετούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Τις γυναίκες τις ταλαιπωρεί περισσότερο από ότι τους άντρες. Αυτή η νόσος χαρακτηρίζεται από φλεγμονή. Έχει αποδειχθεί από έρευνες ότι ο χυμός ροδιού θα μπορούσε να μειώσει την εμφάνιση αρθρίτιδας.

Συμπέρασμα:

Τα τελευταία χρόνια εργαστηριακές μελέτες έχουν ανακαλύψει ότι το ρόδι έχει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές δράσεις. Οι βιομηχανίες τροφίμων έχουν αυξήσει την επιθυμία να εφαρμόσουν το ρόδι και το χυμό του στα προϊόντα τους και το έχουν καταφέρει με επιτυχία. Η κατανάλωση ροδιού και του χυμού του έχει εμφανή αποτελέσματα σε κάποιους τύπους καρκίνου όπως του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του μαστού και του προστάτη. Αυτό οφείλεται ότι το ρόδι έχει αντικαρκινική δράση.