cropped-FDlogoweb.png

Γνωριμία

Καλάθι αγορών

Είναι καλύτερο να χάσει κάποιος βάρος μόνο με δίαιτα και μετά να ξεκινήσει την άσκηση ή να αρχίσει τη δίαιτα και την άσκηση μαζί;

Η ταυτόχρονη έναρξη δίαιτας και άσκησης ή η εστίαση πρώτα στη δίαιτα και μετά η προσθήκη της άσκησης είναι και οι δύο αποδεκτές προσεγγίσεις στην απώλεια βάρους. Η καλύτερη στρατηγική για εσάς εξαρτάται από τις προσωπικές σας προτιμήσεις, την κατάσταση υγείας και τον τρόπο ζωής σας. Ας δούμε μαζί μια σύγκριση ανάμεσα σε αυτές τις δύο προσεγγίσεις που θα σας βοηθήσει να πάρετε μια τεκμηριωμένη απόφαση:

 

  1. Ξεκινώντας τη Δίαιτα και την Άσκηση Μαζί:

 
Πλεονεκτήματα:

Ολοκληρωμένη Προσέγγιση: Ο συνδυασμός διατροφής και άσκησης από την αρχή μπορεί να οδηγήσει σε πιο σημαντικά και ταχύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την απώλεια βάρους και τη συνολική βελτίωση της υγείας.

Αύξηση του Μεταβολισμού: Η τακτική άσκηση αυξάνει τη μυϊκή μάζα, η οποία μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό σας, βοηθώντας στην αποτελεσματικότερη καύση θερμίδων.

Βελτιωμένη Διάθεση και Ενέργεια: Η άσκηση απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειας, δυνητικά διευκολύνοντας την τήρηση ενός διατροφικού προγράμματος.

 
Προκλήσεις:

Κουραστικό: Για κάποιους, η ταυτόχρονη πραγματοποίηση πάρα πολλών αλλαγών στον τρόπο ζωής μπορεί να είναι εξαντλητική και να οδηγήσει σε κούραση ή εγκατάλειψη της προσπάθειας αλλαγής.

Κίνδυνος Τραυματισμού: Αν είστε νέοι στην άσκηση, η έναρξη χωρίς την κατάλληλη καθοδήγηση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμού.

 

  1. Εστίαση Πρώτα στη Διατροφή και Μετά Προσθήκη Άσκησης:

 
Πλεονεκτήματα:

Σταδιακή Αλλαγή: Οι σταδιακές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να είναι λιγότερο αποθαρρυντικές και πιο βιώσιμες για μερικούς ανθρώπους. Η έναρξη με τις διατροφικές αλλαγές επιτρέπει την εστίαση στην ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών πρώτα.

Αρχική Απώλεια Βάρους: Συχνά, οι διατροφικές αλλαγές από μόνες τους μπορούν να οδηγήσουν σε αρχική απώλεια βάρους, κάτι που μπορεί να είναι κίνητρο για τη συνέχεια.

 
Προκλήσεις:

Πιο Αργή Μεταβολική Αύξηση: Η καθυστέρηση της άσκησης σημαίνει ότι χάνετε την επίδραση της αυξημένης μυϊκής μάζας στην ενίσχυση του μεταβολισμού.

Πιθανό Πλατό: Βασιζόμενοι αποκλειστικά σε διατροφικές αλλαγές για να χάσετε βάρος, είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε ένα πλατό (κόλλημα), όπου η προσθήκη άσκησης θα μπορούσε να σας βοηθήσει να το ξεπεράσετε.

 

Συμπερασματικά, η επιλογή ανάμεσα στο να ξεκινήσετε τη δίαιτα και την άσκηση ταυτόχρονα για να χάσετε βάρος ή να εστιάσετε πρώτα στη διατροφή θα πρέπει να ευθυγραμμίζεται με τις προσωπικές σας προτιμήσεις, τον τρόπο ζωής και τυχόν ιατρικά θέματα. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε ένα διαιτολόγο πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε νέο σχήμα απώλειας βάρους για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές και κατάλληλο για εσάς. Θυμηθείτε, το καλύτερο σχέδιο είναι αυτό το οποίο μπορείτε να τηρείτε με συνέπεια και ασφάλεια.

Συγγραφή: Πηνελόπη Δουβόγιαννη, Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, BSc, MSc, RD

Λατρεύουμε την επικοινωνία με τους αναγνώστες μας! Εάν έχετε κάποια απορία σχετικά με τη διατροφή, μη διστάσετε να μας ρωτήσετε μέσω των κοινωνικών μας δικτύων ή μέσω της φόρμας επικοινωνίας στην ιστοσελίδα μας (σύνδεσμοι στο τέλος της σελίδας).

Διαβάστε επίσης