cropped-FDlogoweb.png

Γνωριμία

Καλάθι αγορών

Πολύσπορα τυροπιτάκια κουρού

Αυτά τα τυροπιτάκια παρασκευάζονται με συνδυασμό αλευριού ολικής αλέσεως και για όλες τις χρήσεις, δίνοντάς τους μια καλή ποσότητα διαιτητικών ινών και ωραία γεύση και υφή. Η προσθήκη σπόρων όπως σουσάμι, λιναρόσπορος, κολοκύθας ή ηλιόσποροι παρέχει επιπλέον φυτικές ίνες, υγιή λίπη και διάφορα μικροθρεπτικά συστατικά.

Η ζύμη παρασκευάζεται με γιαούρτι, το οποίο προσθέτει λίγη πρωτεΐνη και ασβέστιο, ενώ το ελαιόλαδο παρέχει μονοακόρεστα λιπαρά υγιεινά για την καρδιά.

Για τη γέμιση χρησιμοποιείται τυρί ή φέτα ή κατσικίσιο τυρί, που είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, ασβεστίου και φωσφόρου. Η προσθήκη γιαουρτιού στη γέμιση ενισχύει περαιτέρω την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και παρέχει κάποια επιπλέον κρεμώδη υφή. Μια μικρή ποσότητα αλεσμένου μοσχοκάρυδου προσθέτει μια απολαυστική γεύση στη γέμιση.

Συνολικά, αυτά τα τυροπιτάκι προσφέρουν έναν ισορροπημένο συνδυασμό υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών. Αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών, ασβεστίου και διαφόρων απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.

Υλικά

για 20 τυροπιτάκια

Για τη ζύμη

  • 250  γρ. αλεύρι ολικής
  • 200 γρ. αλεύρι λευκό γ.ο.χ.
  • 4 κ. σούπας σπόρια όπως σουσάμι, λιναρόσπορο, κολοκυθόσπορο, ηλιόσπορο κ.α.
  • 180 γρ. γιαούρτι
  • 200 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κ. γλυκού baking powder
  • 2 κ. γλυκού ξύδι
  • 1 πρέζα αλάτι


Για τη γέμιση

  • 250 γρ. λευκό τυρί φέτα, κατσικίσιο ή αν προτιμάτε με χαμηλά λιπαρά
  • 100 γρ. γιαούρτι
  • 1/8 κ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο

Οδηγίες

Ανακατέψτε σε ένα μπολ τα αλεύρια με το baking powder και τα σπόρια.

Ρίξτε τα υπόλοιπα υλικά για τη ζύμη και ανακατέψτε, αρχικά με ένα κουτάλι ή με το ειδικό σύρμα για ζύμη και στη συνέχεια πλάστε τη ζύμη με τα χέρια (προσοχή – μην τη ζυμώσετε πολύ γιατί θα βγάλει το λάδι).

Ετοιμάστε τη γέμιση – σε ένα μπολ σπάστε τη φέτα με ένα πιρούνι ή τρίψτε τη με τα χέρια μας, προσθέστε το γιαούρτι και το μοσχοκάρυδο και ανακατέψτε.

Βάλτε ένα κομμάτι λαδόκολλα σε μία επιφάνεια κοπής ή στον πάγκο εργασίας, κόψτε ένα κομμάτι ζύμης ~ 50 γρ. και τοποθετήστε το επάνω στη λαδόκολλα. Ανοίξτε το με τα χέρια σας στην αρχή και μετά με τον πλάστη σε διάμετρο περίπου 12 εκ. Βάλτε στο κέντρο 1 κ. σούπας γέμιση, αλείψτε με λίγο νερό τη ζύμη στις άκρες, πιάστε τη λαδόκολλα από τη μία πλευρά και κλείστε το τυροπιτάκι. Πιέστε με ένα πιρούνι τις άκρες για να το κλείσετε.

Ετοιμάστε με τον ίδιο τρόπο και τα υπόλοιπα τυροπιτάκια.

Ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 15-20 λεπτά ή στη φριτέζα αέρος για 10 περίπου λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.

Καλή απόλαυση!

 

Meal prep tip / προετοιμασία γευμάτων

Μπορείτε να ετοιμάσετε τα τυροπιτάκια, να τα καταψύξετε (αρχικά πάνω σε ένα δίσκο ή ταψί χωρίς να ακουμπούν μεταξύ τους και μετά τα μεταφέρετε σε σακούλα ή σε μπολ) και όταν θέλετε να τα ψήσετε κατευθείαν από την κατάψυξη (θα θέλουν 5-10 λεπτά παραπάνω ψήσιμο).

Αν έχετε φριτέζα αέρος μπορείτε το πρωί να τα ψήσετε γρήγορα, χωρίς να χρειαστεί να προθερμάνετε το φούρνο, και να τα πάρετε μαζί σας στη δουλειά ή τα παιδιά στο σχολείο.

Διατροφική ανάλυση

Σε 1 τυροπιτάκι, 1/20 της συνταγής

Ενέργεια: 216 kcal

Υδατάνθρακες: 18 γρ

Πρωτεΐνη: 6 γρ

Λίπος: 14 γρ

Φυτικές ίνες: 2 γρ

Παρακαλούμε λάβετε υπόψη ότι η διατροφική ανάλυση είναι κατά προσέγγιση και ενδέχεται να διαφέρει ελαφρώς ανάλογα με τις συγκεκριμένες μάρκες και τις ποικιλίες των συστατικών που χρησιμοποιούνται.