cropped-FDlogoweb.png

Γνωριμία

Καλάθι αγορών

Παραδοσιακή ισπανική σούπα Gazpacho: Μια θρεπτική και δροσιστική συνταγή

Σήμερα, κάνουμε ένα γαστρονομικό ταξίδι στην Ισπανία, καθώς παρουσιάζουμε μια συνταγή για την κλασική ισπανική σούπα γκασπάτσο. Η γκασπάτσο είναι μια ωμή, κρύα σούπα που παρασκευάζεται από ένα μείγμα φρέσκων λαχανικών. Οι ζωντανές της γεύσεις, το υψηλό θρεπτικό περιεχόμενο και οι δροσιστικές της ιδιότητες την καθιστούν ιδανική επιλογή για τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Γεμάτη με ευεργετικά αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και υγρά για ενυδάτωση, είναι μια υγιεινή προσθήκη σε οποιοδήποτε διατροφικό πρόγραμμα.

Υλικά για 6-8 μερίδες

  • 1,5 κιλό ώριμες ντομάτες, καθαρισμένες και ξεσποριασμένες
  • 1 αγγούρι, ξεφλουδισμένο και ξεσποριασμένο
  • 1 πράσινη πιπεριά, ξεσποριασμένο1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι, ξεφλουδισμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες
  • 3 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας ξύδι σέρι (ή ξύδι από κόκκινο κρασί)
  • Αλάτι, ανάλογα την προτίμηση
  • Μαύρο πιπέρι, ανάλογα την προτίμηση
  • 1/2 φλιτζάνι κρύο νερό, αν χρειάζεται
  • Για το γαρνίρισμα: επιπλέον αγγούρι, κρεμμύδι, ντομάτα και κρουτόν αν θέλετε

Οδηγίες

  1. Κόψτε όλα τα λαχανικά σε μεγάλα κομμάτια.

  2. Τοποθετήστε τα λαχανικά, το ελαιόλαδο, το ξύδι, το αλάτι και το πιπέρι σε ένα μπλέντερ.

  3. Ανακατέψτε τα υλικά μέχρι να γίνουν ένας ομοιογενής χυλός. Αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο νερό για να επιτύχετε την επιθυμητή σας υφή.

  4. Τοποθετήστε τη σούπα στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες πριν την σερβίρετε.

 

Σερβίρετε τη σούπα κρύα, γαρνίροντας με φρέσκα λαχανικά και κρουτόν, αν επιθυμείτε.

 Απολαύστε την υγιεινή και δροσιστική σας Gazpacho!

Αυτή η ισπανική σούπα γκασπάτσο προσφέρει έναν γευστικό τρόπο για να αυξήσετε την ημερήσια πρόσληψη λαχανικών και στην πραγματικότητα μπορείτε να την απολαύσετε αντί για σαλάτα στο γεύμα σας.

Θυμηθείτε, οι διαιτητικές επιλογές δεν περιστρέφονται μόνο γύρω από τη θερμιδική πρόσληψη. Έχουν να κάνουν εξίσου με τον εορτασμό των φυσικών γεύσεων, της διαφορετικότητας και της χαράς του φαγητού.

Προετοιμασία γευμάτων εκ των προτέρων

Η Gazpacho, εκτός από τα αδιαμφισβήτητα οφέλη της για την υγεία, είναι επίσης ιδανική για την προετοιμασία γευμάτων εκ των προτέρων, καθώς η γεύση της βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου. Προετοιμάστε μια μεγάλη ποσότητα και αποθηκεύστε την στο ψυγείο για να την απολαύσετε καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Το γεγονός ότι είναι κρύα σούπα σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το να την ζεστάνετε ξανά, καθιστώντας την εξαιρετική επιλογή για ένα γρήγορο και δροσερό γεύμα ή σνακ. Απλά βγάλτε την από το ψυγείο, ρίξτε την σε ένα μπολ και είστε έτοιμοι να την απολαύσετε!

Σε ό,τι αφορά τη συντήρηση, η Gazpacho μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 4-6 ημέρες. Σε περίπτωση που έχετε προετοιμάσει περισσότερη από ό,τι μπορείτε να καταναλώσετε εντός αυτού του χρονικού διαστήματος, η Gazpacho μπορεί επίσης να καταψυχθεί. Μόλις είναι έτοιμη για σερβίρισμα, απλά αφήστε την να ξεπαγώσει κατά τη διάρκεια της νύχτας στο ψυγείο και είναι πάλι έτοιμη για να την απολαύσετε!

Το να έχετε ένα ισορροπημένο, δροσερό γεύμα πάντα έτοιμο στο ψυγείο μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στη διατροφή σας, και η Gazpacho αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για αυτόν τον σκοπό.

Διατροφική ανάλυση

Σε μία μερίδα, θεωρόντας ότι ολόκληρη η συνταγή βγάζει 6 μερίδες.

Ενέργεια: 120 kcal

Λιπαρά: 7 γρ

Κορεσμένα λιπαρά: 1 γρ

Υδατάνθρακες: 13 γρ

Φυτικές ίνες: 3 γρ

Πρωτεΐνη: 2 γρ

Οι τιμές μπορούν να αλλάξουν ανάλογα με το ακριβές μέγεθος των λαχανικών και το είδος των συστατικών που χρησιμοποιούνται.