cropped-FDlogoweb.png

Γνωριμία

Καλάθι αγορών

Η συνταγή για ωμές μπάρες γκρανόλα που πρέπει να δοκιμάσετε

Γεια σας, αγαπητοί αναγνώστες!

Είμαστε πάντα σε αναζήτηση συνταγών που ικανοποιούν τον ουρανίσκο σας και παράλληλα προσφέρουν τη θρέψη που χρειάζεται το σώμα σας. Στην προσπάθειά μας να σας δώσουμε θρεπτικές συνταγές, φτιάξαμε κάτι που πιστεύουμε ότι θα λατρέψετε: Ωμές μπάρες γκρανόλα!

Γιατί ωμές; Το ψήσιμο και το μαγείρεμα μερικές φορές μπορεί να μειώσουν τα θρεπτικά οφέλη ορισμένων συστατικών. Αφήνωντας τις μπάρες γκρανόλα ωμές, διατηρούμε το πλήρες φάσμα θρεπτικών συστατικών και ενζύμων, ειδικά από συστατικά όπως το μέλι.

Υλικά

  • 2 φλιτζάνια νιφαδες βρώμης
  • 1 φλιτζάνι ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια ή φιστίκια), χοντροκομμένα
  • 1/2 φλιτζάνι αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες, χουρμάδες ή βερίκοκα), χοντροκομμένα
  • 1/2 φλιτζάνι μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
  • 1/2 φλιτζάνι βούτυρο από ξηρούς καρπούς (όπως αμυγδαλοβούτυρο ή φιστικοβούτυρο)
  • 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, προαιρετικά
  • Μια πρέζα αλάτι

Οδηγίες

  1. Εάν χρησιμοποιείτε χουρμάδες αφήστε τους να μαλακώσουν σε ζεστό νερό για περίπου 10 λεπτά και στη συνέχεια στραγγίξτε τους.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε τη βρώμη,τους ξηρούς καρπούς και τα αποξηραμένα φρούτα.
  3. Σε ένα άλλο μπολ ανακάτεψε το μέλι, το βούτυρο ξηρών καρπών, το αλάτι και το εκχύλισμα βανίλιας αν χρησιμοποιείτε.
  4. Ανακατέψτε τα υγρά και τα στερεά συστατικά μέχρι να συνδυαστούν καλά.
  5. Πιέστε το μείγμα σε ένα ταψί 20 * 20 cm, το οποίο έχετε σκεπάσει με λαδόκολλα.
  6. Τοποθετήστε το στην κατάψυξη για 1-2 ώρες μέχρι να σφίξει, και στη συνέχεια κόψτε το σε μπάρες. Αποθηκεύστε στο ψυγείο.

 

Θυμηθείτε, το καλό με το σπιτικό μαγείρεμα είναι ότι μπορείτε να προσαρμόσετε τις συνταγές στις σκέψεις και τις ανάγκες σας.

Συντήρηση των ωμών μπαρών γκρανόλα

Οι ωμές μπάρες γκρανόλα μπορούν να φυλαχτούν στο ψυγείο για έως και μία εβδομάδα. Πρέπει να διατηρούνται σε αεροστεγές δοχείο ή να τυλίγονται σφιχτά σε πλαστική μεμβράνη για να διατηρούν τη φρεσκάδα τους και να μην απορροφούν οσμές από το ψυγείο.

Αν θέλετε να τις κρατήσετε για περισσότερο χρόνο, μπορείτε να τις αποθηκεύσετε στην κατάψυξη. Στην κατάψυξη, μπορούν να διατηρηθούν για έως και 3 μήνες. Απλά βεβαιωθείτε ότι τις τυλίξατε καλά και ακόμα καλύτερα, διαχωρίστε τις μπάρες με χαρτί ψησίματος ώστε να μην κολλάνε μεταξύ τους. Όταν θέλετε να φάτε μία, απλά βγάλτε την έξω και αφήστε την να ξεπαγώσει λίγο, ή απολαύστε την ελαφρώς παγωμένη!

Διατροφική ανάλυση

Αυτή η ανάλυση είναι για μία μπάρα μέτριου μεγέθους, υποθέτοντας ότι η συνταγή βγάζει 12 μπάρες.

 

Ενέργεια: 200-250 kcal

Πρωτεΐνες: 5-7g

Συνολικά Λιπαρά: 10-14g

Κορεσμένα Λιπαρά: 1-3g

Μονοακόρεστα και Πολυακόρεστα Λιπαρά: 7-11g

Συνολικά Υδατάνθρακες: 25-30g

Διαιτητικές Ίνες: 3-5g

Σάκχαρα: 10-15g 

 

Αυτή είναι μια προσεγγιστική εκτίμηση. Η πραγματική διατροφική αξία μπορεί να διαφέρει σημαντικά ανάλογα με το ακριβές μέγεθος των μπαρών σας, τα συγκεκριμένα προϊόντα και μάρκες που χρησιμοποιείτε και την αναλογία του κάθε συστατικού.