cropped-FDlogoweb.png

Γνωριμία

Καλάθι αγορών

Υγιεινά πουράκια

Υγιεινά πουράκια, χωρίς ζάχαρη, ιδανικά για παιδιά. Με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, κατάλληλα για άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη και σακχαρώδη διαβήτη (κατάλληλα και για εγκύους με διαβήτη κύησης – προσέχετε πάντα την ποσότητα που καταναλώνουμε σε αυτή την περίπτωση).

Υλικά για 19 πουράκια

  • 80 γρ. νιφάδες βρώμης
  • 1 κ. σούπας κακάο 8 γρ.
  • 1 κ. γλυκού baking powder
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 65 γρ. φουντουκοβούτυρο 100% φουντούκια (αν έχει μαζευτεί στο πάνω μέρος λάδι το ανακατεύουμε καλά πριν το χρησιμοποιήσουμε)
  • 120 γρ. χουρμάδες χωρίς το κουκούτσι (υπολογίζουμε μαλακούς χουρμάδες, αν έχετε χουρμάδες που έχουν ξεραθεί μουλιάστε τους πρώτα λίγο σε ζεστό νερό να μαλακώσουν)
  • 45 γρ. ζεστό νερό

Οδηγίες

Χτυπήστε στο μούλτι τη βρώμη με το κακάο, το αλάτι και το baking powder, μέχρι να γίνει σκόνη το μείγμα.

Χτυπήστε στη συνέχεια (αφού αδειάσετε το μούλτι) στο μούλτι τους χουρμάδες με το φουντουκοβούτυρο και το νερό μέχρι, να σχηματιστεί μια πάστα. Αν χρειαστεί, σταματήστε το χτύπημα και με ένα κουτάλι σπρώξτε το μείγμα που έχει κολλήσει στα τοιχώματα, και συνεχίστε το ανακάτεμα.

Ρίξτε το μείγμα με τη βρώμη στο μούλτι, μέσα στο μείγμα με τους χουρμάδες, και ανακατέψτε μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη.

Πάρτε 15 γρ. από τη ζύμη για να πλάσετε το κάθε πουράκι. Αρχικά πλάθετε ένα μπαλάκι και στη συνέχεια το ανοίγετε σε μπαστουνάκι με τα δάχτυλά σας, σε μήκος περίπου 12 εκ.

Ψήστε τα πουράκια σας στη φριτέζα αέρος στους 180°C για περίπου 7 λεπτά ή στο φούρνο για περίπου 12 λεπτά, μέχρι να γίνουν λίγο σκληρά (προσέξτε να μην τα κάψετε).

Καλή απόλαυση!

Συμβουλή || ενημέρωση

Οι χουρμάδες αν και έχουν πολύ γλυκιά γεύση, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και είναι ίσως η καλύτερη επιλογή για να «γλυκάνουμε» τις γλυκές παρασκευές μας όταν έχουμε σακχαρώδη διαβήτη, διαβήτη κύησης ή προδιάθεση για διαβήτη.

Προσέχετε όμως πάντα την ποσότητα που καταναλώνετε ακόμα και από τέτοιους είδους γλυκά. Ιδιαίτερα στο διαβήτη κύησης, ακολουθήστε τις οδηγίες του διαιτολόγου σας για την ποσότητα των υδατανθράκων που μπορείτε να καταναλώσετε σε κάθε γεύμα. 

Διατροφική ανάλυση

 Σε 1 πουράκι (13 γρ.)

Θερμίδες: 48 kcal
Πρωτεΐνες: 1,3 γρ.
Λίπη: 2,4 γρ.
Κορεσμένα λίπη: 0,2 γρ.
Υδατάνθρακες: 6,3 γρ.
Φυτικές ίνες: 1,2 γρ.

Σημειώστε ότι αυτές οι τιμές είναι κατά προσέγγιση και ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με τις συγκεκριμένες μάρκες και τους τύπους συστατικών που θα χρησιμοποιήσετε στη συνταγή.