cropped-FDlogoweb.png

Γνωριμία

Καλάθι αγορών

Χουρμάδες: Διατροφική αξία και τρόποι για να τους εντάξετε στη διατροφή σας

Οι χουρμαδιές είναι από τα παλαιότερα δέντρα στον κόσμο και αποτελούν σημαντική καλλιέργεια φρούτων που ξεκίνησε κυρίως στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Οι χουρμάδες ήταν μια σημαντική πηγή τροφής για τους αρχαίους πολιτισμούς. Ο φοίνικας χουρμά χρησιμοποιήθηκε επίσης για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες και για την κατασκευή διαφόρων ειδών οικιακής χρήσης, όπως καλάθια και ψάθες.

Σήμερα, οι χουρμάδες εξακολουθούν να είναι μια σημαντική πηγή τροφής σε πολλούς πολιτισμούς και απολαμβάνονται τόσο φρέσκοι όσο και αποξηραμένοι. Οι χουρμάδες εκτιμώνται για τις θρεπτικές τους ιδιότητες και συχνά χρησιμοποιούνται ως φυσικό γλυκαντικό σε υγιεινές τροφές και σνακ. Τα φρούτα χουρμά περιέχουν πρωτεΐνη και 23 διαφορετικά αμινοξέα που δεν βρίσκονται συνήθως σε άλλα φρούτα.

Πολλές ποικιλίες χουρμάς καλλιεργούνται πλέον σε όλο τον κόσμο που διαφέρουν σε μέγεθος, γεύση και χρώμα.

Περιεχόμενα

Ποια είδη χουρμά μπορούμε να βρούμε στην αγορά;

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι χουρμάδων που διατίθενται συνήθως στις αγορές τροφίμων σε όλο τον κόσμο. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα:

  • Χουρμάδες Medjool: Οι χουρμάδες Medjool είναι μεγάλοι, γλυκοί και μαλακοί, με γεύση καραμέλας. Συχνά αναφέρονται ως ο «βασιλικοί χουρμάδες» και είναι μια από τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες.
  • Χουρμάδες Deglet Noor: Οι χουρμάδες Deglet Noor είναι μικρότεροι και πιο ξηροί από τους χουρμάδες Medjool. Συχνά χρησιμοποιούνται στο ψήσιμο γλυκών ή ως φυσικό γλυκαντικό σε smoothies.
  • Χουρμάδες Barhi: Οι χουρμάδες Barhi είναι μαλακοί, κρεμώδεις και έχουν γεύση καραμέλας. Συχνά τρώγονται φρέσκοι ή χρησιμοποιούνται σε επιδόρπια.
  • Χουρμάδες Halawy: Οι χουρμάδες Halawy είναι μαλακοί και γλυκοί, με ελαφριά γεύση καραμέλας. Συχνά χρησιμοποιούνται στο ψήσιμο ή τρώγονται ως σνακ.
  • Χουρμάδες Khadrawy: Οι χουρμάδες Khadrawy είναι μαλακοί και γλυκοί, με ελαφρώς φρουτώδη γεύση. Συχνά τρώγονται φρέσκοι ή χρησιμοποιούνται σε επιδόρπια.

 

Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα των πολλών διαφορετικών τύπων χουρμάδων που είναι διαθέσιμα. Ο συγκεκριμένος τύπος χουρμάδων που μπορείτε να βρείτε στην τοπική αγορά τροφίμων μπορεί να εξαρτάται από την τοποθεσία σας και την εποχή. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι χουρμάδων που μπορείτε να βρείτε στην Ελλάδα είναι οι χουρμάδες Medjool και οι χουρμάδες Deglet Noor

Διατροφική ανάλυση χουρμάδων

Ακολουθεί η διατροφική ανάλυση των χουρμάδων Medjool ανά 100 γραμμάρια:

  • Θερμίδες: 277 kcal
  • Υδατάνθρακες: 75 γρ
  • Φυτικές ίνες: 7 γρ
  • Σάκχαρα: 66 γρ
  • Πρωτεΐνη: 1,8 γρ
  • Λίπος: 0,15 γρ
  • Νάτριο: 1 mg
  • Κάλιο: 696 mg
  • Ασβέστιο: 64 mg
  • Σίδηρος: 0,9 mg
  • Μαγνήσιο: 54 mg
  • Φώσφορος: 62 mg
  • Βιταμίνη Κ: 2,7 mcg
     

Ακολουθεί η διατροφική ανάλυση των χουρμάδων Deglet Noor ανά 100 γραμμάρια:

  • Θερμίδες: 282 kcal
  • Υδατάνθρακες: 75 γρ
  • Φυτικές ίνες: 8 γρ
  • Σάκχαρα: 66 γρ
  • Πρωτεΐνη: 2 γρ
  • Λίπος: 0,4 γρ
  • Νάτριο: 2 mg
  • Κάλιο: 656 mg
  • Ασβέστιο: 39 mg
  • Σίδηρος: 1 mg
  • Μαγνήσιο: 43 mg
  • Φώσφορος: 62 mg
  • Βιταμίνη C: 0,4 mg
  • Βιταμίνη Κ: 2,7 mcg

Οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση χουρμάδων

Οι χουρμάδες προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία λόγω της πλούσιας περιεκτικότητάς τους σε θρεπτικά συστατικά. Μερικά πιθανά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση χουρμάδων περιλαμβάνουν:

  • Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες: Οι χουρμάδες είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.
  • Πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά: Οι χουρμάδες περιέχουν διάφορα αντιοξειδωτικά, όπως φλαβονοειδή και φαινολικά οξέα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από την κυτταρική βλάβη και στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα.
  • Καλή πηγή βιταμινών και μετάλλων: Οι χουρμάδες είναι μια καλή πηγή καλίου, μαγνησίου και βιταμινών Β6 και Κ, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της συνολικής υγείας.
  • Μπορεί να προάγει την υγεία του εγκεφάλου: Οι χουρμάδες είναι πλούσιοι σε χολίνη, μια θρεπτική ουσία που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκεφάλου.
  • Μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς: Οι χουρμάδες περιέχουν ενώσεις που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής, στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και στη βελτίωση των δεικτών υγείας της καρδιάς.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χουρμάδες είναι επίσης σχετικά πλούσιοι σε θερμίδες και φυσικά σάκχαρα, επομένως θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Κάνουν καλό οι χουρμάδες στην εγκυμοσύνη;

Οι χουρμάδες μπορούν να είναι μια υγιεινή προσθήκη στη διατροφή μιας εγκύου. Προσφέρουν μια σειρά από σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, κάλιο, μαγνήσιο και βιταμίνες Β6 και Κ, που μπορούν να υποστηρίξουν μια υγιή εγκυμοσύνη.

Η κατανάλωση χουρμάδων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί επίσης να έχει συγκεκριμένα οφέλη, όπως:

  • Να βοηθήσει τον τοκετό: Η κατανάλωση χουρμάδων στα τέλη της εγκυμοσύνης έχει συσχετιστεί με μικρότερης διάρκειας πρώτο στάδιο τοκετού και μειωμένη ανάγκη για πρόκληση τοκετού.
  • Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη κύησης: Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση χουρμάδων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη κύησης.
  • Μπορεί να υποστηρίξει την ανάπτυξη του εμβρύου: Οι χουρμάδες είναι μια καλή πηγή χολίνης, μιας θρεπτικής ουσίας που είναι σημαντική για την ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκεφάλου του εμβρύου.

 

Οι χουρμάδες επειδή είναι σχετικά υψηλοί σε θερμίδες και φυσικά σάκχαρα, θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει επίσης να συμβουλεύονται το διαιτολόγο τους για να καθορίσουν τα κατάλληλα μεγέθη μερίδας και τη συχνότητα κατανάλωσης με βάση τις ατομικές τους ανάγκες.

Γλυκαιμικός δείκτης στους χουρμάδες

Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι τρόπος κατάταξης των τροφίμων με βάση το πόσο γρήγορα οι υδατάνθρακες που περιέχουν διασπώνται και απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος ως γλυκόζη. Τα τρόφιμα που έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη αφομοιώνονται γρήγορα και προκαλούν ταχεία αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ενώ τα τρόφιμα που έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη αφομοιώνονται πιο αργά και προκαλούν πιο αργή, πιο σταδιακή αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Ο γλυκαιμικός δείκτης  των χουρμάδων μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την ποικιλία των χουρμάδων και τον τρόπο επεξεργασίας τους. Γενικά, οι χουρμάδες έχουν χαμηλό  γλυκαιμικό δείκτη. Ο γλυκαιμικός δείκτης των χουρμάδων Medjool κυμαίνεται από 46 έως 55, ενώ ο γλυκαιμικός δείκτης των χουρμάδων Deglet Noor κυμαίνεται από 30 έως 49.

Μερικοί αποξηραμένοι χουρμάδες επικαλύπτονται με σιρόπι για να ενισχύσουν τη γεύση τους και να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους. Αυτό παρατηρείται συχνότερα με αποξηραμένους χουρμάδες χαμηλότερης ποιότητας ή χαμηλότερης τιμής, καθώς η επίστρωση μπορεί να καλύψει τυχόν ελαττώματα ή ατέλειες στα φρούτα.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η επίστρωση προσθέτει επιπλέον ζάχαρη και θερμίδες στους χουρμάδες. Εάν προσπαθείτε να περιορίσετε την πρόσληψη ζάχαρης, είναι καλύτερο να επιλέξετε αποξηραμένους χουρμάδες χωρίς ζάχαρη ή να ελέγξετε τη λίστα συστατικών για να δείτε εάν έχουν προστεθεί επιπλέον σάκχαρα.

Προϊόντα από χουρμά

Σιρόπι από χουρμάδες

Το σιρόπι χουρμά, γνωστό και ως μέλι χουρμά ή σιλάν, είναι ένα γλυκαντικό που παρασκευάζεται από χουρμάδες που έχουν μαγειρευτεί δημιουργώντας ένα παχύρευστο, σκούρο σιρόπι. Είναι ένα φυσικό γλυκαντικό και μια δημοφιλής εναλλακτική λύση στην επεξεργασμένη ζάχαρη, το μέλι ή το σιρόπι σφενδάμου.

Ο γλυκαιμικός δείκτης του σιροπιού χουρμάς μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τη μάρκα και τη διαδικασία παρασκευής. Γενικά, το σιρόπι χουρμά έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, που κυμαίνεται από 68 έως 103. Ως τρόφιμο με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, το σιρόπι χουρμά μπορεί να προκαλέσει ταχεία άνοδο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, κάτι που μπορεί να μην είναι κατάλληλο για άτομα με διαβήτη ή αντίσταση στην ινσουλίνη.

Όσον αφορά τη θρεπτική αξία, το σιρόπι χουρμά είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών, φυτικών ινών και μετάλλων όπως κάλιο, μαγνήσιο και σίδηρο. Περιέχει επίσης φυσικά σάκχαρα και υδατάνθρακες, επομένως θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Ζάχαρη χουρμά

Η ζάχαρη χουρμά είναι ένα είδος φυσικού γλυκαντικού που παρασκευάζεται από αποξηραμένους και αλεσμένους χουρμάδες. Σε αντίθεση με την κανονική ζάχαρη, η οποία εξάγεται από ζαχαροκάλαμο ή ζαχαρότευτλα και επεξεργάζεται σε ραφιναρισμένη κοκκώδη μορφή, η ζάχαρη χουρμά υποβάλλεται σε ελάχιστη επεξεργασία και διατηρεί πολλά από τα θρεπτικά συστατικά και τις φυτικές ίνες που βρίσκονται σε ολόκληρους χουρμάδες.

Για να φτιαχτεί η ζάχαρη χουρμά, ολόκληροι οι χουρμάδες αποξηραίνονται και στη συνέχεια αλέθονται σε λεπτή σκόνη. Η σκόνη που προκύπτει έχει γεύση καραμέλας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θέση της κανονικής ζάχαρης στο ψήσιμο και το μαγείρεμα.

Ο γλυκαιμικός δείκτης  της ζάχαρης χουρμάς είναι περίπου 50-55, ο οποίος θεωρείται χαμηλός.

Ένα πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι η ζάχαρη χουρμά δεν διαλύεται όπως η κανονική ζάχαρη και έχει ελαφρώς διαφορετική υφή, επομένως μπορεί να μην λειτουργεί καλά σε όλες τις συνταγές. Περιέχει επίσης την ίδια ποσότητα θερμίδων με την κανονική ζάχαρη, επομένως πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Ωστόσο, επειδή είναι λιγότερο επεξεργασμένη και διατηρεί περισσότερα θρεπτικά συστατικά από την κανονική ζάχαρη, μπορεί να είναι μια πιο υγιεινή εναλλακτική για μερικούς ανθρώπους.

Πάστα από χουρμάδες

Η πάστα χουρμά είναι μια παχύρευστη και γλυκιά πάστα που παρασκευάζεται από αλεσμένους χουρμάδες. Χρησιμοποιείται συνήθως ως φυσικό γλυκαντικό στο ψήσιμο, το μαγείρεμα και την προετοιμασία φαγητού.

Για να φτιαχτεί η πάστα χουρμά, οι χουρμάδες, χωρίς το κουκούτσι, μουλιάζονται σε νερό και στη συνέχεια πολτοποιούνται μέχρι να ομογενοποιηθούν, δημιουργώντας μια υφή σαν πάστα.

Εδώ είναι μια απλή συνταγή για πάστα χουρμά:

Υλικά:

  • 2 φλιτζάνια χουρμάδες Medjool χωρίς κουκούτσι
  • 1 φλιτζάνι ζεστό νερό

 

Οδηγίες:

  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τους χουρμάδες χωρίς κουκούτσι και τους σκεπάζουμε με ζεστό νερό. Τους αφήνουμε να μουλιάσουν για τουλάχιστον 15 λεπτά ή μέχρι να γίνουν μαλακοί.
  • Στραγγίζουμε το νερό από τους χουρμάδες και τους μεταφέρουμε σε μπλέντερ ή επεξεργαστή τροφίμων.
  • Προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό στο μπλέντερ ή στον επεξεργαστή τροφίμων και ανακατεύουμε τους χουρμάδες μέχρι να σχηματιστεί μια λεία πάστα. Εάν το μείγμα είναι πολύ πηχτό, προσθέτουμε περισσότερο ζεστό νερό, μια κουταλιά της σούπας τη φορά, μέχρι να φτάσει στην επιθυμητή υφή.
  • Μεταφέρουμε την πάστα χουρμά σε βάζο ή αεροστεγές δοχείο και τη διατηρούμε στο ψυγείο για έως και 2 εβδομάδες.
  • Μπορούμε να προσαρμόσουμε την υφή της πάστας χουρμά προσθέτοντας περισσότερο ή λιγότερο νερό, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας. Η πάστα χουρμά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυσικό γλυκαντικό σε διάφορες συνταγές, όπως smoothies, κρέμα βρώμης και αρτοσκευάσματα.

 

Μπορώ να χρησιμοποιώ την πάστα χουρμά αντί για ζάχαρη αν έχω διαβήτη;

Η πάστα χουρμά είναι ένα φυσικό γλυκαντικό που έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από την επεξεργασμένη ζάχαρη, κάτι το οποίο σημαίνει ότι δεν προκαλεί απότομη άνοδο στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, εξακολουθεί να περιέχει φυσικά σάκχαρα και υδατάνθρακες, επομένως θα πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο εάν έχετε διαβήτη.

Εάν σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε την πάστα χουρμά ως υποκατάστατο ζάχαρης, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε ένα διαιτολόγο για να καθορίσετε πώς μπορεί να ενταχθεί στη διατροφή σας.

Ιδέες για να απολαύσετε τους χουρμάδες

Μπισκότα με βρώμη και χουρμάδες

Υλικά:

  • 1 φλιτζάνι χουρμάδες χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένοι
  • 1/2 φλιτζάνι βούτυρο αμυγδάλου
  • 1 αυγό
  • 1 κ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 φλιτζάνι νιφάδες βρώμης
  • 1 κ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

Οδηγίες:

  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C. Τοποθετήστε τους χουρμάδες και το βούτυρο αμυγδάλου σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και χτυπήστε μέχρι να σχηματιστεί μια κολλώδης ζύμη. Προσθέστε το αυγό και το εκχύλισμα βανίλιας στη ζύμη και χτυπήστεε μερικές φορές ακόμα για να αναμειχθούν.
  • Σε ένα ξεχωριστό μπολ, ανακατέψτε τη βρώμη με το μπέικιν πάουντερ. Προσθέστε το μείγμα της βρώμης στο μείγμα του χουρμά και ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν καλά. Ρίξτε κουταλιές από τη ζύμη μπισκότων σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Ψήστε για 10-12 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά τα μπισκότα εξωτερικά. Αφήστε τα μπισκότα να κρυώσουν στο ταψί για 5 λεπτά και μετά μεταφέρετε τα σε σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.

Brownies με χουρμάδες και αλεύρι αμυγδάλου

Υλικά:

  • 1 1/2 φλιτζάνι χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι αμυγδάλου
  • 1/2 φλιτζάνι κακάο σε σκόνη
  • 2 αυγά
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/4 κ. γλυκού αλάτι
  • 1 κ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Οδηγίες:

  • Προθερμάνετε το φούρνο μας στους 180°C.
  • Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων, χτυπήστε τους χουρμάδες μέχρι να διαλυθούν αρκετά.
  • Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι αμυγδάλου, τη σκόνη κακάο, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Προσθέστε την πάστα χουρμά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέστε τα αυγά και το εκχύλισμα βανίλιας ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθούν με τα υπόλοιπα υλικά.
  • Ρίξτε τη ζύμη σε ταψάκι περίπου 20×20 cm στο οποίο έχετε στρώσει λαδόκολα.
  • Ψήστε για 20-25 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που βάζετε στο κέντρο. Αφήστε τα μπράουνις να κρυώσουν πριν τα κόψετε σε φέτες και τα σερβίρετε.

Πραλίνα φουντουκιού με χουρμάδες

Υλικά:

  • 1 φλιτζάνι χουρμάδες Medjool χωρίς κουκούτσι
  • 1/2 φλιτζάνι φουντουκοβούτυρο
  • 1/4 φλιτζάνι σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 πρέζα αλάτι

Οδηγίες:

  • Μουλιάστε τους χουρμάδες σε ζεστό νερό για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίστε το νερό από τους χουρμάδες και μεταφέρετέ τους σε επεξεργαστή τροφίμων ή μπλέντερ. Προσθέστε το βούτυρο φουντουκιού, τη σκόνη κακάο, το εκχύλισμα βανίλιας και το αλάτι στον επεξεργαστή τροφίμων ή στο μπλέντερ. Ανακατέψτε τα υλικά μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και να ενωθεί καλά.
  • Αποθηκεύστε τη σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για έως και μια εβδομάδα.
  • Μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε ως άλειμμα σε ψωμί ή φρυγανιές, ως ντιπ για φρούτα ή ως επικάλυψη σε κρέμα βρώμης ή γιαούρτι.

Ενεργειακές μπάλες με χουρμάδες και ξηρούς καρπούς

Υλικά:

  • 1 φλιτζάνι χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
  • 1/2 φλιτζάνι αμύγδαλα
  • 1/2 φλιτζάνι κάσιους
  • 1/4 φλιτζάνι καρύδα τριμμένη
  • 1 κ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1/4 κ. αλάτι

Οδηγίες:

  • Τοποθετήστε τους χουρμάδες, τα αμύγδαλα, τα κάσιους, την καρύδα, το εκχύλισμα βανίλιας και το αλάτι σε έναν επεξεργαστή τροφίμων. Χτυπήστε μέχρι να ενωθεί το μείγμα και να ψιλοκοπούν οι ξηροί καρποί. Σχηματίστε το μείγμα σε μπαλάκια σε μέγεθος μπουκιάς. Αποθηκέυστε τις ενεργειακές μπάλες στο ψυγείο για έως και 2 εβδομάδες.
  • Αυτές οι ενεργειακές μπάλες είναι μια εξαιρετική επιλογή για υγιεινό επιδόρπιο, καθώς παρασκευάζονται με φυσικά συστατικά και δεν περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη. Αποτελούν επίσης καλή πηγή φυτικών ινών, υγιεινών λιπών και πρωτεΐνης.

Συμπερασματικά

Οι χουρμάδες αποτελούν μια κατηγορία φρούτων με πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας! Είναι πλούσιοι σε πληθώρα θρεπτικών συστατικών, γεγονός που τους καθιστά μία υπερ-τροφή. Δρουν θετικά στη γενική μας υγεία π.χ. καρδιαγγειακή, εντερική κ.α. καθώς συμβάλλουν και στη διαχείριση διαφόρων νοσημάτων π.χ. στο γλυκαιμικό έλεγχο στο Διαβήτη τύπου 2. Αποτελούν τρόφιμο που μπορούμε να αξιοποιήσουμε αρκετά εύκολα, καθώς υπάρχουν αρκετές εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές όπως αναγράφονται και παραπάνω. Γιατί λοιπόν να μη τους βάλετε στη διατροφή σας!

Συγγραφή:
Δανάη Μανάρα, Φοιτήτρια του τμήματος Επιστήμης Διατροφής & Διαιτολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Πηνελόπη Δουβόγιαννη, Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Ενδεικτική Βιβλιογραφία​
  • Al-Dashti YA, Holt RR, Keen CL, Hackman RM. Φρούτο φοίνικα χουρμά ( Phoenix dactylifera ): Επιδράσεις στην Αγγειακή Υγεία και Μελλοντικές Κατευθύνσεις Έρευνας. International Journal of Molecular Sciences . 2021; 22(9):4665. https://doi.org/10.3390/ijms22094665

  • Al-Farsi MA, Lee CY. Nutritional and functional properties of dates: a review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2008 Nov;48(10):877-87. doi: 10.1080/10408390701724264. PMID: 18949591.

  • Stojanovska L, Ali HI, Kamal-Eldin A, Souka U, Al Dhaheri AS, Cheikh Ismail L, Hilary S. Soluble and Insoluble Dietary Fibre in Date Fruit Varieties: An Evaluation of Methods and Their Implications for Human Health. Foods. 2023 Mar 13;12(6):1231. doi: 10.3390/foods12061231. PMID: 36981157; PMCID: PMC10048106.

  • Alkaabi JM, Al-Dabbagh B, Ahmad S, Saadi HF, Gariballa S, Ghazali MA. Glycemic indices of five varieties of dates in healthy and diabetic subjects. Nutr J. 2011 May 28;10:59. doi: 10.1186/1475-2891-10-59. PMID: 21619670; PMCID: PMC3112406.

  • Vayalil PK. Date fruits (Phoenix dactylifera Linn): an emerging medicinal food. Crit Rev Food Sci Nutr. 2012;52(3):249-71. doi: 10.1080/10408398.2010.499824. PMID: 22214443.

  • Razali N, Mohd Nahwari SH, Sulaiman S, Hassan J. Date fruit consumption at term: Effect on length of gestation, labour and delivery. J Obstet Gynaecol. 2017 Jul;37(5):595-600. doi: 10.1080/01443615.2017.1283304. Epub 2017 Mar 13. PMID: 28286995.

  • Alalwan TA, Perna S, Mandeel QA, Abdulhadi A, Alsayyad AS, D’Antona G, Negro M, Riva A, Petrangolini G, Allegrini P, Rondanelli M. Effects of Daily Low-Dose Date Consumption on Glycemic Control, Lipid Profile, and Quality of Life in Adults with Pre- and Type 2 Diabetes: A Randomized Controlled Trial. Nutrients. 2020 Jan 15;12(1):217. doi: 10.3390/nu12010217. PMID: 31952131; PMCID: PMC7019638.