Το καλοκαίρι είναι εδώ, η διάθεση ανεβαίνει, αλλά και η θερμοκρασία! Κανείς δεν θέλει να ξυπνάει και να σκέφτεται ένα βαρύ, ζεστό πρωινό. Ωστόσο, ένα θρεπτικό πρωινό μπορεί να μας προσφέρει την απαραίτητη ενέργεια για να ξεκινήσουμε δυναμικά τη μέρα μας, ειδικά τους ζεστούς μήνες.
Στο διαιτολογικό μας γραφείο, γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να συνδυάζουμε τη διατροφή με την απόλαυση. Γι’ αυτό, σας ετοιμάσαμε 5 υπέροχες ιδέες για δροσερά, πλούσια σε πρωτεΐνη και πανεύκολα πρωινά που θα σας κρατήσουν χορτάτους και ενυδατωμένους, χρησιμοποιώντας τα υπέροχα φρούτα και λαχανικά του ελληνικού καλοκαιριού! Οι ποσότητες που αναφέρουμε είναι ενδεικτικές, προσαρμόστε τις μερίδες στις ανάγκες και την όρεξή σας!
Περιεχόμενα
Smoothie Bowl με Στραγγιστό Γιαούρτι, Βύσσινα και Βερίκοκα
Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα χρωματιστό και γεμάτο αντιοξειδωτικά smoothie bowl, ενισχυμένο με πρωτεΐνη από γιαούρτι!
Τι θα χρειαστείτε:
- 1 φλιτζάνι στραγγιστό γιαούρτι 2%
- 1 φλιτζάνι κατεψυγμένα βύσσινα (ή κεράσια/μούρα)
- 1-2 φρέσκα βερίκοκα, κομμένα
- ½ φλιτζάνι γάλα (φυτικό ή ζωικό της επιλογής σας)
- 1 κουταλιά της σούπας σπόρους chia
- Για topping: ψιλοκομμένα αμύγδαλα, φρέσκα μούρα (φράουλες, βατόμουρα), λίγα φύλλα δυόσμου
Πώς θα το φτιάξετε: Απλά χτυπήστε όλα τα υλικά στο μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθούν και να αποκτήσουν μια παχύρρευστη υφή. Σερβίρετε σε ένα μπολ και προσθέστε τα toppings της αρεσκείας σας.
Overnight Oats με Γιαούρτι, Ροδάκινο και Σύκα
Το πιο εύκολο πρωινό που ετοιμάζεται από το προηγούμενο βράδυ, γεμάτο πρωτεΐνη και φυτικές ίνες!
Τι θα χρειαστείτε:
- ½ φλιτζάνι νιφάδες βρώμης
- 1 φλιτζάνι στραγγιστό γιαούρτι 2%
- 1 μεγάλο ροδάκινο, κομμένο σε κυβάκια
- 1-2 φρέσκα σύκα, κομμένα σε φέτες
- 1 κουταλάκι του γλυκού σπόρους chia
- Για topping: λίγα καρύδια ή φουντούκια, κανέλα (προαιρετικά)
Πώς θα το φτιάξετε: Ανακατέψτε τη βρώμη, το γιαούρτι, το ροδάκινο και τους σπόρους chia σε ένα βάζο ή ένα μπολ. Σκεπάστε το και βάλτε το στο ψυγείο για όλο το βράδυ. Το πρωί, προσθέστε τα σύκα και τα καρύδια.
3. Αυγόφετες (French Toast) με Ανθότυρο, Πεπόνι και Καρπούζι
Μια πιο γκουρμέ επιλογή που δεν απαιτεί πολύ χρόνο, με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη!
Τι θα χρειαστείτε:
- 2 φέτες ψωμί του τοστ (ολικής άλεσης)
- 2 αυγά
- 2 κουταλιές της σούπας γάλα
- ¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- Για topping: ½ φλιτζάνι ανθότυρο (ή τυρί κότατζ), μικρά κομμάτια πεπόνι και καρπούζι, λίγα φύλλα βασιλικού ή δυόσμου για άρωμα
Πώς θα το φτιάξετε: Σε ένα ρηχό μπολ, ανακατέψτε τα αυγά, το γάλα και την κανέλα. Βουτήξτε τις φέτες ψωμιού στο μείγμα, μέχρι να απορροφήσουν αρκετό υγρό. Ψήστε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο λάδι μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Σερβίρετε με το ανθότυρο, τα φρούτα και τα μυρωδικά.
Αυγόφετες (French Toast) με Ανθότυρο, Πεπόνι και Καρπούζι
Μια πιο γκουρμέ επιλογή που δεν απαιτεί πολύ χρόνο, με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη!
Τι θα χρειαστείτε:
- 2 φέτες ψωμί του τοστ (ολικής άλεσης)
- 2 αυγά
- 2 κουταλιές της σούπας γάλα
- ¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- Για topping: ½ φλιτζάνι ανθότυρο (ή τυρί κότατζ), μικρά κομμάτια πεπόνι και καρπούζι, λίγα φύλλα βασιλικού ή δυόσμου για άρωμα
Πώς θα το φτιάξετε: Σε ένα ρηχό μπολ, ανακατέψτε τα αυγά, το γάλα και την κανέλα. Βουτήξτε τις φέτες ψωμιού στο μείγμα, μέχρι να απορροφήσουν αρκετό υγρό. Ψήστε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο λάδι μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Σερβίρετε με το ανθότυρο, τα φρούτα και τα μυρωδικά.
Φρυγανισμένο Ψωμί με Τυρί Cottage, Αγγούρι και Ντοματίνια
Ελαφρύ, δροσερό και γεμάτο πρωτεΐνη, ιδανικό για τις ζεστές μέρες!
Τι θα χρειαστείτε:
- 1 φέτα ψωμί του τοστ (ολικής άλεσης), ψημένη
- ½ φλιτζάνι τυρί cottage (ή μυζήθρα), στραγγισμένο
- ½ αγγούρι, κομμένο σε λεπτές φέτες
- Μερικά ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- Λίγος άνηθος ή μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Λίγες ελιές Καλαμών (προαιρετικά)
Πώς θα το φτιάξετε: Απλώστε το τυρί cottage πάνω στην ψημένη φέτα ψωμιού. Τοποθετήστε από πάνω τις φέτες αγγουριού και τα ντοματίνια. Πασπαλίστε με άνηθο/μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και τις ελιές αν χρησιμοποιείτε.
Ομελέτα με Κολοκυθάκια, Πιπεριές και Φέτα
Μια κλασική, ελληνική επιλογή, με καλοκαιρινά λαχανικά και πλούσια σε πρωτεΐνη.
Τι θα χρειαστείτε:
- 2-3 αυγά
- ½ μικρό κολοκυθάκι, τριμμένο ή κομμένο σε λεπτές ροδέλες
- ¼ πράσινη ή κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
- 30-40 γρ. φέτα, τριμμένη ή σε κυβάκια
- Λίγο ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι και ρίγανη
- Φρέσκος βασιλικός ή δυόσμος για το σερβίρισμα
Πώς θα το φτιάξετε: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεστάνετε λίγο ελαιόλαδο. Προσθέστε το κολοκυθάκι και την πιπεριά και σοτάρετε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Σε ένα μπολ, χτυπήστε τα αυγά με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Ρίξτε το μείγμα των αυγών στο τηγάνι. Προσθέστε τη φέτα ομοιόμορφα. Μαγειρέψτε μέχρι να πήξει η ομελέτα. Σερβίρετε αμέσως με φρέσκο βασιλικό ή δυόσμο.
Αυτές οι ιδέες είναι μόνο η αρχή! Μη φοβάστε να πειραματιστείτε με τα αγαπημένα σας φρούτα, λαχανικά και πηγές πρωτεΐνης. Το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή για να εντάξετε στην καθημερινότητά σας ελαφριά και δροσερά γεύματα που θα σας χαρίσουν ενέργεια και ευεξία.
Θέλετε να μάθετε περισσότερες ιδέες για υγιεινά και νόστιμα καλοκαιρινά γεύματα; Επισκεφθείτε το διαιτολογικό μας γραφείο για ένα εξατομικευμένο πλάνο διατροφής που θα σας βοηθήσει να επιτύχετε τους στόχους σας, απολαμβάνοντας το φαγητό!
Διαβάστε επίσης


Μπορεί το Πρωινό να μας Βοηθήσει με τους Πονοκεφάλους; Μελέτη MEPHASOUS
Εξερευνήστε πώς το πρωινό μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τη συχνότητα των πονοκεφάλων. Η μελέτη MEPHASOUS στην οποία συμμετείχαν φοιτητές πανεπιστημίου δείχνει ότι η κατανάλωση πρωινού, ιδιαίτερα μεταξύ των γυναικών, συνδέεται με λιγότερους πρωτογενείς πονοκεφάλους.

Ξεκινήστε τα Πρωινά σας με Κρέμα Βρώμης με Μήλο και Κανέλα
Απολαύστε ένα ζεστό και γεμάτο ενέργεια ξεκίνημα της ημέρας σας με τη συνταγή κρέμας βρώμης με μήλο και κανέλα, ένα απολαυστικό μείγμα από γλυκά μήλα, αρωματική κανέλα και πλούσια βρώμη.