cropped-FDlogoweb.png

Γνωριμία

Καλάθι αγορών

Καύσωνας και Διατροφή

Τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει είναι εύκολο να αφυδατωθούμε.

Η κατάλληλη διατροφή, ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες που έχει καύσωνα, μπορεί να μας βοηθήσει να αποφύγουμε την αφυδάτωση και να έχουμε καλύτερη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός μας.

1. Ενυδάτωση

Προσπαθήστε να πίνετε αρκετό νερό, τόσο ώστε τα ούρα σας να έχουν ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Το καλύτερο είναι να πίνετε σταδιακά το νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας και να αποφεύγετε να μένετε πολλές ώρες χωρίς να πίνετε νερό.

Εκτός από το νερό, το γάλα, οι χυμοί και ροφήματα όπως το τσάι συμβάλλουν στην ενυδάτωση.

Ακόμα, τα φρούτα και τα λαχανικά, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε νερό μας ενυδατώνουν.

Για παράδειγμα, το καρπούζι έχει 91% περιεκτικότητα σε νερό, το πεπόνι 90%, το αγγούρι 97% και  η ντομάτα 94%.

2. Μικρά και Συχνά Γεύματα

Για να αποφύγετε το φούσκωμα και τη δυσφορία τις ημέρες του καύσωνα προτιμήστε να κάνετε μικρά και συχνά γεύματα.

Με αυτό τον τρόπο βοηθάτε το σώμα σας να έχει ενέργεια χωρίς να δυσκολεύεται με την πέψη των τροφών.

3. Αλάτι

Με τον ιδρώτα χάνουμε νάτριο, οπότε η μέτρια κατανάλωση αλατιού βοηθά στην αναπλήρωση του. Καταναλώνοντας αλάτι, με μέτρο, βοηθάμε το σώμα μας να ρυθμίζει την ισορροπία των υγρών στα κύτταρα.

4. Αλκοόλ

Επειδή το αλκοόλ μας αφυδατώνει είναι καλό τις πολύ ζεστές ημέρες να το αποφεύγετε ή να το καταναλώνετε με μέτρο.

Μία καλή ιδέα όταν πίνετε αλκοολούχα ποτά είναι να πίνετε παράλληλα και αρκετό νερό.

5. Άσκηση

Η άσκηση σε υψηλές θερμοκρασίες θέλει προσοχή και καλή ενυδάτωση.

Αν κάνετε άσκηση διάρκειας μέχρι μία ώρα, το νερό είναι αρκετό για να αναπληρώσει τα υγρά που χάνετε, κυρίως μέσω του ιδρώτα. Αν όμως κάνετε άσκηση μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας καλό θα είναι να έχετε μαζί σας ένα ισοτονικό ποτό για να αναπληρώσετε τους ηλεκτρολύτες και να έχετε ενέργεια. Η ενυδάτωση και οι ηλεκτρολύτες από το ισοτονικό ποτό θα σας προστατεύσουν και από τυχόν κράμπες.

Τις ημέρες του καύσωνα είναι καλό να επιλέγετε ασκήσεις χαμηλής έντασης, κάνοντας διαλείμματα παράλληλα, και όχι πολλά βάρη. Εάν επιθυμείτε έντονες ασκήσεις διαλέξτε έναν εσωτερικό χώρο με κλιματισμό.

Και δεν ξεχνάμε το κολύμπι αυτές τις ημέρες. Είναι μία πολύ καλή επιλογή για άσκηση αφού εκτός του ότι δροσίζεστε γυμνάζεστε ταυτόχρονα.

Συγγραφή: Γιώτα Στεφάνου, Στέλεχος Διατροφής & Διαιτολογίας

Διαβάστε επίσης

Διατροφή στις Διακοπές: Οδηγός Διαιτολόγου για να Απολαύσετε τις Καλοκαιρινές Διακοπές Χωρίς να …Εκτροχιαστείτε Διατροφικά.

Κατακτήστε την τέχνη της υγιεινής διατροφής στις διακοπές με τον οδηγό της διαιτολόγου μας. Μάθετε πώς να απολαμβάνετε τα καλοκαιρινά ταξίδια χωρίς να εκτροχιάζετε τους διατροφικούς σας στόχους. Ανακαλύψτε πρακτικές συμβουλές για τον προγραμματισμό των γευμάτων, έξυπνα σνακ και σοφές επιλογές ακόμα και όταν τρώτε έξω, διασφαλίζοντας ότι παραμένετε σε καλό δρόμο με τη διατροφή σας ενώ απολαμβάνετε κάθε στιγμή.

Διαβάστε περισσότερα »