cropped-FDlogoweb.png

Γνωριμία

Καλάθι αγορών

Ταραξάκο η Πικραλίδα: Η Πικρή Υπερτροφή που Ενισχύει την Υγεία σας

Το ταραξάκο είναι ένα φαρμακευτικό και βρώσιμο φυτό. Πολλές Ευρωπαϊκές χώρες το αποκαλούν ζιζάνιο που φυτρώνει σε λιβάδια, χλοοτάπητες και σε γράνες. Το ταραξάκο θεωρείται ως πολυετές ζιζάνιο με πράσινα φύλλα που μοιάζουν με τριαντάφυλλο, έχει ρίζα στιβαρή, κίτρινα μονά άνθη και σπόρους που σκορπίζουν με τον αέρα. Οι φαρμακευτικές ύλες του ταραξάκο είναι οι ρίζες, τα άνθη αλλά και το βότανο.
Το ταραξάκο αναπτύσσεται στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Αμερική και την Αφρική. Η χρήση του ταραξάκο συμβάλει στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 και στην αθηροσκλήρωση καθώς έχει αποδειχθεί από πολλές μελέτες.


Η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 και η αθηροσκλήρωση έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Αυτές οι ασθένειες υπάρχουν στο μεταβολικό σύνδρομο το οποίο περιλαμβάνει αυξημένη αρτηριακή πίεση και διαταραχές του μεταβολισμού των υδατανθράκων και του λίπους.


Η μη ισορροπημένη διατροφή, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και οι γενετικοί παράγοντες έχουν αυξημένα επίπεδα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 που έχουν συνέπεια τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Περιεχόμενα

Τι επίδραση έχει το ταραξάκο στην υγεία;

Άτομα με ασθένειες που επηρεάζουν  το μεταβολικό σύνδρομο εκτός από την παραδοσιακή θεραπεία, στρέφονται στη χρήση βοτανοθεραπείας. Τα βότανα συνοδεύουν τον άνθρωπο για χρόνια στην ιατρική, την κοσμετολογία και την κουζίνα.

Το ταραξάκο βοηθά στην πέψη και στο μεταβολισμό των λιπιδίων και των υδατανθράκων. Το ταραξάκο χρησιμοποιείται στη διατροφή και ως φαρμακευτικός παράγοντας. Η ρίζα ταραξάκο είναι υποκατάστατο του καφέ δημητριακών, τα φύλλα τρώγονται ωμά σε σαλάτες και διάφορα σιρόπια παρασκευάζονται από τα άνθη.

Το ταραξάκο προστατεύει το συκώτι, επηρεάζει την πέψη και την παχυσαρκία.

Επιπλέον ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα.

Το ταραξάκο μπορεί να ρυθμίσει τη συσσώρευση αιμοπεταλίων όμως επηρεάζει τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Οι παραδοσιακές χρήσεις αφορούν τη θεραπεία σε βακτηριακές λοιμώξεις, νεφρικές παθήσεις, διαβήτη, διαταραχές του ήπατος, διαουρητικά, διαταραχές του σπλήνα και νεφρών και τέλος ως αντιφλεγμονώδης παράγοντας.

Τι σχέση έχει το μεταβολικό σύνδρομο με το ταραξάκο;

Η θεραπεία του μεταβολικού συνδρόμου έχει ως στόχο για βελτίωση τη σωστή διατροφή και τη μείωση κινδύνου διάφορων νοσημάτων.

Οι φυτικές πρώτες ύλες συμβάλουν στη βελτίωση και ρύθμιση του μεταβολισμού των υδατανθράκων και των λιπιδίων στο ανθρώπινο σώμα.

Το ταραξάκο ή αλλιώς πικραλίδα  είναι φυτό του οποίου η κατανάλωση έχει επιρροή στη ρύθμιση του μεταβολισμού του σακχάρου και των λιπιδίων.

Τι σχέση έχει το οξειδωτικό στρες με το ταραξάκο;

Το οξειδωτικό στρες είναι υπεύθυνο για την εμφάνιση υπέρτασης. Σύμφωνα με μελέτη ανακάλυψαν ότι τα φύλλα και οι ρίζες του ταραξάκο έχουν αντιοξειδωτική δράση οπότε βοηθούν στη μείωση της υπέρτασης. Επιπλέον, έχει καλή επίδραση στη μείωση της υπερωξείδωσης των λιπιδίων στα νεφρά, στο ήπαρ, στην καρδιά και στον εγκέφαλο.

Τα σκευάσματα που δημιουργούνται από το ταραξάκο έχουν ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία. Έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίζουν τα πεπτικά ένζυμα, τα επίπεδα γλυκόζης και να μειώνουν την παχυσαρκία. Όμως χρειάζονται επιπλέον εις βάθος μελέτες σε υγιείς ανθρώπους και άτομα με παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2 και με καρδιαγειακές παθήσεις που λαμβάνουν τέτοια σκευάσματα από ταραξάκο.

Το ταραξάκο καταναλώνεται ως τροφή αλλά χρησιμοποιείται και ως φυτικό φάρμακο εδώ και πολλά χρόνια καθώς οι παρενέργειες της κατανάλωσης του είναι σπάνιες.

Η κατανάλωση του ταραξάκο είναι ασφαλής και ανεκτή στους ενήλικες εάν λαμβάνεται με μέτρο, αλλά υπάρχουν κάποιες παρενέργειες όπως διάρροια, ερεθισμένο δέρμα ή στομαχικές διαταραχές. Τα άτομα με οισοφαγίτιδα από παλινδρόμηση, οξεία φλεγμονή, οξεία γαστρεντερίτιδα και απόφραση της γαστρεντερικής οδού πρέπει να καταναλώνουν ταραξάκο με προσοχή. Υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης αλλεργίας με την κατανάλωση του ταραξάκο.

Ποια θρεπτικά συστατικά υπάρχουν στο ταραξάκο;

Τα φύλλα και τα άνθη περιέχουν πολυφαινόλες και αποτελούν ισχυρές αντιοξειδωτικές και υποχοληστερολαιμικές ιδιότητες.

Επίσης, η ινουλίνη είναι ένας φυσικός πολυσακχαρίτης που ανήκει στις διαιτητικές ίνες.

Το ταραξάκο είναι σημαντική πηγή βιταμινών E,B,A ,C, Κ καθώς και μετάλλων όπως πυρίτιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο ψευδάργυρος, το νάτριο και ο χαλκός.

Τα φύλλα του ταραξάκο είναι πλούσια πηγή καλίου το οποίο έχει διουρητική δράση.

Tα αποτελέσματα μίας μελέτης έδειξαν ότι το εκχύλισμα ρίζας του ταραξάκο μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Σε μία άλλη μελέτη ανακάλυψαν ότι τα φύλλα προκαλούν υπογλυκαιμικό επεισόδιο σε ποσότητες 300 και 500 mg/kg.

Αντίθετα, οι ρίζες είναι πιο αποτελεσματικές στη θεραπεία του διαβήτη σε σχέση με τα φύλλα.

Μελέτες έδειξαν επίσης ότι το εκχύλισμα ταραξάκο βοηθά στη μείωση του σωματικού βάρους, στα επίπεδα χοληστερόλης και στο λίπος του ήπατος.

Πως μπορούμε να εντάξουμε το ταραξάκο στη διατροφή μας;

Διάφορα μέρη του ταραξάκο χρησιμοποιούνται ως φαγητό και κυρίως ως συστατικό σαλάτας, τα νεαρά φύλλα τοποθετούνται σε πολλά πιάτα και οι ρίζες, πλούσιες σε ινουλίνη, χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα του τσαγιού και του καφέ.

Τα εκχυλίσματα λουλουδιών του ταραξάκο μπορούν να χρησιμοποιούνται σε πολλά προϊόντα διατροφής όπως κέικ, πουτίγκες, επιδόρπια, καραμέλες και άλλα παρόμοια.

Πως επιδρά το ταραξάκο στην εγκυμοσύνη;

Το αφέψημα ταραξάκο, που προέρχεται από τα φύλλα ή τις ρίζες του φυτού, καταναλώνεται συχνά για τα πιθανά οφέλη για την υγεία, τα οποία περιλαμβάνουν διουρητικά αποτελέσματα και υποστήριξη για τη λειτουργία του ήπατος. Ωστόσο, όταν πρόκειται για την εγκυμοσύνη, είναι σημαντικό να προσεγγίζετε τα αφεψήματα από βότανα με προσοχή.

Περιορισμένη έρευνα είναι διαθέσιμη για την ασφάλεια του αφεψήματος ταραξάκο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ενώ γενικά θεωρείται ασφαλές σε ποσότητες τροφών, οι φαρμακευτικές ποσότητες μπορεί να ενέχουν κινδύνους.

Εάν σκέφτεστε να πίνετε αφέψημα ταραξάκο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για εξατομικευμένες οδηγίες.

Συμπερασματικά

Το ταραξάκο είναι ένα φαρμακευτικό και βρώσιμο φυτό. Το ταραξάκο θεωρείται ως πολυετές ζιζάνιο με πράσινα φύλλα που μοιάζουν με τριαντάφυλλο, έχει ρίζα στιβαρή, κίτρινα μονά άνθη και σπόρους που σκορπίζουν με τον αέρα. Οι φαρμακευτικές ύλες του ταραξάκο είναι οι ρίζες, τα άνθη αλλά και το βότανο. Το ταραξάκο έχει θετική επίδραση σε ασθένεις όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 και το μεταβολικό σύνδρομο .

Συγγραφή: Γιώτα Στεφάνου, Στέλεχος Διατροφής & Διαιτολογίας
Ενδεικτική Βιβλιογραφία​
  • Kania-Dobrowolska M, Baraniak J. Dandelion (Taraxacum officinale L.) as a Source of Biologically Active Compounds Supporting the Therapy of Co-Existing Diseases in Metabolic Syndrome. Foods. 2022 Sep 15;11(18):2858. doi: 10.3390/foods11182858. PMID: 36140985; PMCID: PMC9498421.
  • Fan M, Zhang X, Song H, Zhang Y. Dandelion (Taraxacum Genus): A Review of Chemical Constituents and Pharmacological Effects. Molecules. 2023 Jun 27;28(13):5022. doi: 10.3390/molecules28135022. PMID: 37446683; PMCID: PMC10343869.

Διαβάστε επίσης

Άνετο περιβάλλον με ένα αχνιστό φλιτζάνι τσάι από βότανα που περιβάλλεται από φρέσκια μέντα, ευκάλυπτο, θυμάρι και φύλλα φασκόμηλου, κάτω από απαλό φυσικό φωτισμό. Το γαλήνιο γαλάζιο φόντο προκαλεί μια αίσθηση ηρεμίας και ευεξίας, αντανακλώντας την ηρεμία και το φυσικό θεραπευτικό θέμα της ανάρτησης ιστολογίου

Φυσική Ανακούφιση από τη Ρινική Συμφόρηση: Η Δύναμη των Αφεψημάτων από Ελληνικά Βότανα

Ανακαλύψτε τη φυσική δραστικότητα των ελληνικών βοτάνων σε αυτό το άρθρο, όπου εμβαθύνουμε στις καταπραϋντικές ιδιότητες βοτάνων όπως η μέντα και το θυμάρι για την ανακούφιση της ρινικής συμφόρησης. Μάθετε πώς να παρασκευάζετε το τέλειο αφέψημα και ενσωματώστε αυτές τις παλιές θεραπείες στην καθημερινή σας ρουτίνα, με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Διαβάστε περισσότερα »