cropped-FDlogoweb.png

Γνωριμία

Καλάθι αγορών

Σπαράγγι: Το Θρεπτικό Λαχανικό με την Πικρή Γεύση

Τα σπαράγγια είναι από τα πιο θρεπτικά λαχανικά που καλλιεργούνται στον κόσμο. Υπάρχουν τα πράσινα και τα λεύκα είδη σπαραγγιών. Τα σπαράγγια χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες ως φυτικό φάρμακο. Τα σπαράγγια έχουν σημαντικές θρεπτικές ιδιότητες. Έχουν πικρή γεύση όμως είναι ταυτόχρονα πολύ υγιεινά και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του οργανισμού.

 

Ποια είναι η ιστορία των σπαραγγιών

Τα σπαράγγια είναι τρόφιμα που καταναλώνονται έτσι ακριβώς όπως είναι δηλαδή με τους παχύρευστους βλαστούς τους που ονομάζονται δόρατα.

Τα σπαράγγια καλλιεργούνται εδώ και πολλούς αιώνες από αρχαίους πολιτισμούς όπως οι αρχαίοι Έλληνες, Αιγύπτιοι και Ρωμαίοι.

 

Ποια είδη σπαραγγιών υπάρχουν

Υπάρχουν δύο τύποι σπαραγγιών, τα πράσινα και τα λευκά. Τα πράσινα σπαράγγια είναι τα πιο συνηθισμένα και τα πιο παραδοσιακά καθώς υπάρχουν σε όλη την αγορά ενώ τα λευκά είναι πιο σπάνια. Τα λευκά σπαράγγια μπορείτε να τα βρείτε πιο εύκολα σε μορφή κονσέρβας.

 

Τι συνθήκες χρειάζονται τα σπαράγγια για την παραγωγή τους

Οι συνθήκες καλλιέργειας των σπαραγγιών είναι αυστηρές και χρειάζεται σωστή θερμοκρασία, συγκεκριμένο έδαφος και να υπάρχει καλή στράγγιση.

 

Ποια εποχή βγαίνουν τα σπαράγγια

Το μάζεμα των σπαραγγιών γίνεται συγκεκριμένη περίοδο δηλαδή ξεκινάει από το Μάρτιο και θα διαρκέσει έως τον Ιούνιο.

 

Ποια είναι τα θρεπτικά συστατικά των σπαραγγιών

Τα σπαράγγια περιέχουν πολλές βιταμίνες είτε είναι ωμά είτε μαγειρεμένα.

Οι βιταμίνες Β κυρίως η βιταμίνη Β12, Β6 και Β9 συμβάλουν στη διατήρηση ενός υγιούς επιπέδου πρωτεΐνης στο αίμα. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φολικό οξύ που περιέχουν τα σπαράγγια αυξάνει τη θρεπτική αξία τους και βοηθά τον οργανισμό κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης.

Τα σπαράγγια επίσης περιέχουν και πολλά μέταλλα. Αυτά είναι το ασβέστιο , ο χαλκός, το σελήνιο, ο σίδηρος, ο φώσφορος, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος και το κάλιο.

 

Υπάρχει διαφορά σε αρσενικά και θηλυκά σπαράγγια

Υπάρχει η διαφορά στην παραγωγή των σπαραγγιών. Τα αρσενικά σπαράγγια φυτρώνουν νωρίτερα και παράγουν περισσότερους και μεγαλύτερους βλαστούς από ότι τα θηλυκά. Για το λόγο αυτό οι καλλιεργητές προτιμούν τα αρσενικά σπαράγγια.

 

Ιδέες για να απολαύσετε τα σπαράγγια

Τα σπαράγγια μπορείτε να τα προσθέσετε στη μαγειρική μέσα σε αλμυρά κέικ, σε διάφορες σπιτικές πίτες και σε σαλάτες.

Ένα συνηθισμένο και παραδοσιακό πιάτο είναι η ομελέτα με τα σπαράγγια.

Μία άλλη ιδέα είναι να φτιάξετε κοτόπουλο ψητό και να προσθέσετε τα σπαράγγια. Η προσθήκη των σπαραγγιών στα πιάτα δίνει μία νόστιμη γεύση και είναι μία πολύ υγιεινή επιλογή.

 

Συμπέρασμα

Τα σπαράγγια είναι από τα καλύτερα λαχανικά που καλλιεργούνται στον κόσμο. Μπορεί να έχουν πικρή γεύση αλλά επειδή έχουν πολλά οφέλη για την υγεία θα ήταν μία πολύ καλή επιλογή να τα προσθέσετε στο πιάτο σας.

Συγγραφή: Γιώτα Στεφάνου, Στέλεχος Διατροφής & Διαιτολογίας
Ενδεικτική Βιβλιογραφία​
  • Pegiou E, Mumm R, Acharya P, de Vos RCH, Hall RD. Green and White Asparagus (Asparagus officinalis): A Source of Developmental, Chemical and Urinary Intrigue. Metabolites. 2019 Dec 25;10(1):17. doi: 10.3390/metabo10010017. PMID: 31881716; PMCID: PMC7022954.

  • Redondo-Cuenca A, García-Alonso A, Rodríguez-Arcos R, Castro I, Alba C, Miguel Rodríguez J, Goñi I. Nutritional composition of green asparagus (Asparagus officinalis L.), edible part and by-products, and assessment of their effect on the growth of human gut-associated bacteria. Food Res Int. 2023 Jan;163:112284. doi: 10.1016/j.foodres.2022.112284. Epub 2022 Dec 5. PMID: 36596190.

Διαβάστε επίσης