cropped-FDlogoweb.png

Γνωριμία

Καλάθι αγορών

Κεκάκια καρότου με σταφίδες και καρύδια

Σήμερα, θα μοιραστoύμε μαζί σας μια απολαυστική συνταγή για υγιεινά και νόστιμα κεκάκια. 

Γεμάτα με θρεπτικά συστατικά, αυτά τα κεκάκια δεν είναι μόνο απολαυστικά αλλά και μια θρεπτική προσθήκη στη διατροφή σας.

Φτιαγμένα με ένα μείγμα αλευριού ολικής αλέσεως και αλευριού για όλες τις χρήσεις, αυτά τα κεκάκια διαθέτουν ένα απολαυστικό μείγμα γεύσεων, χάρη στα αρωματικά μπαχαρικά όπως η κανέλα, το γαρύφαλλο και το τζίντζερ. 

Οι σταφίδες, τα τριμμένα καρότα και τα χοντροκομμένα καρύδια, προσθέτουν μια απολαυστική υφή και μια έκρηξη φυσικής γλυκύτητας.

Υλικά για 10 κεκάκια

  • 80 γρ αλεύρι ολικής
  • 50 γρ αλεύρι λευκό για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι γλυκού baking soda
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού baking powder
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
  • 1/4 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο
  • 1/4 κουταλάκι γλυκού πιπερόριζα (ginger)
  • 150 γρ ελαιόλαδο
  • 2 αυγά
  • 150 γρ τριμμένα καρότα
  • 50 γρ χοντροκομμένα καρύδια
  • 200 γρ σταφίδες

Οδηγίες

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180°C και στρώστε μια φόρμα για μάφινς με χαρτάκια ψησίματος.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε το αλεύρι ολικής αλέσεως, το λευκό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, τη μαγειρική σόδα, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, την κανέλα, το γαρίφαλο και το τζίντζερ. Ανακατέψτε καλά για να βεβαιωθείτε ότι όλα τα συστατικά έχουν ενσωματωθεί ομοιόμορφα.

Σε ένα μπλέντερ ή στον επεξεργαστή τροφίμων, προσθέστε το ελαιόλαδο, τα αυγά και τις σταφίδες. Ανακατέψτε μέχρι να ψιλοκόψουν οι σταφίδες και να ενωθούν καλά με τα υγρά υλικά.

Ρίξτε το υγρό μείγμα στα στεγνά υλικά και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσέξτε να μην τα ανακατέψετε  υπερβολικά, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πυκνά κεκάκια.

Διπλώστε απαλά τα τριμμένα καρότα και τα χοντροκομμένα καρύδια, φροντίζοντας να είναι ομοιόμορφα κατανεμημένα σε όλο τη ζύμη.

Ρίξτε με κουτάλι ή κουτάλα σερβιρίσματος παγωτού τη ζύμη στα φορμάκια, γεμίζοντας κάθε θήκη περίπου μέχρι τα 3/4.

Τοποθετήστε τη φόρμα για μάφιν στον προθερμασμένο φούρνο και ψήστε για περίπου 18-20 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που έχετε τοποθετήσει στο κέντρο ενός κέικ.

Μόλις ψηθούν, βγάλτε τα κεκάκια από το φούρνο και τα αφήστε τα να κρυώσουν μέσα στη φόρμα για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια τα μεταφέρετε σε μια σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.

Μόλις κρυώσουν, είναι έτοιμα να τα απολαύσετε!

Σερβίρετε ως μια υγιεινή επιλογή πρωινού σε συνδυασμό με ένα ποτήρι γάλα, ένα χορταστικό σνακ ή σαν κάτι γλυκό μαζί με ένα φλιτζάνι τσάι ή καφέ.

Συμβουλή αποθήκευσης

Μόλις τα κεκάκια κρυώσουν εντελώς, έχετε μερικές επιλογές για να τα αποθηκεύσετε και να τα απολαύσετε. 

Εάν σκοπεύετε να τα καταναλώσετε μέσα σε λίγες μέρες, απλώς τοποθετήστε τα σε ένα αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου. Θα πρέπει να παραμείνουν φρέσκα και νόστιμα για έως και 3 ημέρες. 

Ωστόσο, εάν θέλετε να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής τους, η κατάψυξη είναι ο καλύτερος τρόπος. Αποθηκεύστε τα κεκάκια σε μια σακούλα ή δοχείο κατάλληλο για κατάψυξη, αφαιρώντας όσο το δυνατόν περισσότερο αέρα πριν τα σφραγίσετε για να αποφύγετε το κάψιμο του πάγου. Εάν αποθηκευτούν σωστά, αυτά τα κεκάκια μπορούν να καταψυχθούν για έως και 2-3 μήνες. Όταν είστε έτοιμοι να τα απολαύσετε, απλώς αποψύξτε σε θερμοκρασία δωματίου για μερικές ώρες ή όλη τη νύχτα ή ξεπαγώστε τα στο φούρνο μικροκυμάτων για μικρή διάρκεια μέχρι να ζεσταθούν. 

Η κατάψυξη αυτών των κέικ σάς επιτρέπει να ξεπαγώσετε την ποσότητα που θέλετε, διασφαλίζοντας ότι έχετε μια υγιεινή επιλογή όποτε σας πιάνει η επιθυμία για κάτι γλυκό.

Διατροφική ανάλυση

Σε 1 κεκάκι

Ενέργεια: 248 kcal

Λίπη: 16,7 γρ

Κορεσμένα : 2,7 γρ

Υδατάνθρακες: 20,5 γρ

Διαιτητικές ίνες: 2,8 γρ

Πρωτεΐνη: 4,7 γρ

Λάβετε υπόψη ότι οι διατροφικές αξίες ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με τις συγκεκριμένες μάρκες των συστατικών που θα χρησιμοποιήσετε.