cropped-FDlogoweb.png

Γνωριμία

Καλάθι αγορών

Στήθος κοτόπουλου με μουστάρδα μελιού τηγανητό στη φριτέζα αέρος

Σήμερα έχουμε τη χαρά να μοιραστούμε μαζί σας τη συνταγή μας για στήθος κοτόπουλου με μουστάρδα και μέλι τηγανητό στον αέρα. Αυτό το λαχταριστό πιάτο συνδυάζει την ευκολία του τηγανίσματος στον αέρα με τις ακαταμάχητες γεύσεις μελιού και μουστάρδας.

Το στήθος κοτόπουλου, γνωστό για την περιεκτικότητά του σε άπαχη πρωτεΐνη, αποτελεί τη βάση αυτής της συνταγής. Με το τηγάνισμα στον αέρα αντί για βαθύ τηγάνισμα, μπορούμε να απολαύσουμε την τραγανή υφή που αγαπάμε, ενώ μειώνουμε σημαντικά την ποσότητα του λαδιού και των θερμίδων. Το αποτέλεσμα; Ένα νόστιμο και υγιεινό γεύμα.

Υλικά

Για 2 μερίδες

  • 2 στήθη κοτόπουλου χωρίς κόκαλα και πέτσα

  • 3 κουταλιές της σούπας μουστάρδα Dijon

  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι

  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα

  • Αλάτι και πιπέρι ανάλογα την προτίμηση

Οδηγίες

Προθερμάνετε τη φριτέζα αέρος σας στους 180°C για λίγα λεπτά.

Σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε μαζί τη μουστάρδα Dijon, το μέλι, το ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο σκόρδο, την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι μέχρι να ενωθούν καλά.

Τοποθετήστε τα στήθη κοτόπουλου σε ένα βαθύ πιάτο και περιχύστε τα με το μείγμα μουστάρδας μελιού. Βεβαιωθείτε ότι το κοτόπουλο έχει καλυφθεί ομοιόμορφα στη μαρινάδα. Σκεπάστε και αφήστε το μαριναριστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά ή όλη τη νύχτα στο ψυγείο.

Αφαιρέστε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα, αφήνοντας να στάξει τυχόν περιττή μαρινάδα.

Τοποθετήστε τα στήθη κοτόπουλου στο καλάθι της φριτέζας που έχει προθερμανθεί, προσέχοντας να μην αλληλεπικαλύπτονται.

Τηγανίστε το κοτόπουλο στον αέρα στους 180 °C για περίπου 15-18 λεπτά, αναποδογυρίζοντας στα μισά του χρόνου μαγειρέματος. Το κοτόπουλο είναι έτοιμο όταν φτάσει σε εσωτερική θερμοκρασία 75°C και έχει λευκό χρώμα στο εσωτερικό.

Μόλις ψηθεί, αφαιρέστε το κοτόπουλο από τη φριτέζα και αφήστε το να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά πριν το σερβίρετε.

Σερβίρετε το στήθος κοτόπουλου με τα αγαπημένα σας συνοδευτικά.

Καλή απόλαυση!

Προτάσεις προσαρμογής και σερβιρίσματος

Κάτι ωραίο σχετικά με αυτή τη συνταγή είναι η ευελιξία της. Αν και είναι νόστιμη ως έχει, μπορείτε επίσης να την προσαρμόσετε και να προσθέσετε τη δική σας πινελιά για να την κάνετε ακόμα πιο κατάλληλη για τις γευστικές σας προτιμήσεις. Ακολουθούν μερικές ιδέες για προτάσεις προσαρμογής και σερβιρίσματος:

  • Πρόσθετα καρυκεύματα: Μη διστάσετε να πειραματιστείτε με επιπλέον βότανα και μπαχαρικά για να βελτιώσετε το γευστικό προφίλ του πιάτου. Προσθέστε λίγο αποξηραμένη ρίγανη, θυμάρι ή δεντρολίβανο στη μαρινάδα για μια αρωματική πινελιά. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε μια πρέζα πάπρικα ή πιπέρι καγιέν για να προσθέσετε μια καυτερή νότα.
  • Ψητά ή στον ατμό λαχανικά: Συνοδέψτε το στήθος κοτόπουλου σας με ένα πολύχρωμο μείγμα από ψητά ή στον ατμό λαχανικά. Σκεφτείτε να συμπεριλάβετε επιλογές όπως μπρόκολο, πιπεριές, κολοκυθάκια ή καρότα για πρόσθετα θρεπτικά συστατικά και ένα οπτικά ελκυστικό πιάτο. Αλατοπιπερώστε τα λαχανικά και συμπληρώστε τη γεύση τους με τα αγαπημένα σας μυρωδικά και μπαχαρικά.
  • Ρύζι μπασμάτι ή ολικής άλεσης αμυλούχα τρόφιμα: Συνδυάστε το τηγανισμένο στον αέρα στήθος κοτόπουλου με μουστάρδα μελιού με μια μερίδα αμυλούχων τροφίμων για ένα πλήρες γεύμα. Επιλέξτε ρύζι μπασμάτι, κινόα, κουσκούς ή ζυμαρικά ολικής αλέσεως για να προσθέσετε φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες στο πιάτο σας.
  • Φρέσκια σαλάτα με λαχανικά εποχής: Δημιουργήστε μια δροσερή σαλάτα για να τη σερβίρετε μαζί με το στήθος κοτόπουλου. Ανακατέψτε μια ποικιλία από λαχανικά για σαλάτες, όπως σπανάκι, ρόκα ή μαρούλι. Προσθέστε ντοματίνια, φέτες αγγουριού και λίγο βινεγκρέτ λεμονιού για ένα νόστιμο συνοδευτικό.
  • Σάλτσα μουστάρδας μελιού: Ετοιμάστε μια επιπλέον παρτίδα από τη μαρινάδα μουστάρδας μελιού για να τη χρησιμοποιήσετε ως σάλτσα. Σερβίρετε στο πλάι για να βουτήξετε το κοτόπουλό σας.

Θυμηθείτε να λάβετε υπόψη τα μεγέθη των μερίδων και τη συνολική ισορροπία του γεύματός σας. Ο συνδυασμός άπαχης πρωτεΐνης, λαχανικών, αμυλούχων τροφίμων ολικής αλέσεως και υγιεινών λιπών θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα πλήρες θρεπτικά και χορταστικό πιάτο.

Διατροφική ανάλυση

Για 1 μερίδα με 170 γρ ωμό στήθος κοτόπουλου

Ενέργεια: 354 kcal

Πρωτεΐνη: 33 γρ

Λίπος:  18 γρ

Κορεσμένα: 3 γρ

Υδατάνθρακες: 12 γρ

Λάβετε υπόψη ότι αυτές οι τιμές είναι κατά προσέγγιση και ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με τα συγκεκριμένα συστατικά που χρησιμοποιούνται και τυχόν διακυμάνσεις στα μεγέθη της μερίδας