Ντοματοκεφτέδες στη Φριτέζα Αέρος με Καλαμποκάλευρο & Αλεύρι Ολικής

Αν αγαπάτε τα καλοκαιρινά λαχανικά και ψάχνετε έναν πιο υγιεινό τρόπο να απολαύσετε τους αγαπημένους σας ντοματοκεφτέδες, τότε αυτή η συνταγή είναι για εσάς! Χωρίς τηγάνισμα και γεμάτοι άρωμα από ντομάτα, φέτα και μυρωδικά, αυτοί οι ντοματοκεφτέδες ψήνονται εύκολα στη φριτέζα αέρος και αποτελούν ιδανική λύση για ελαφρύ γεύμα ή συνοδευτικό.

 

Υλικά (για περίπου 12 ντοματοκεφτέδες):

  • 400–450 γρ. ώριμες ντομάτες (περίπου 3 μέτριες), ψιλοκομμένες & καλά στραγγισμένες

  • 1 μικρό κρεμμύδι, τριμμένο

  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)

  • 80–100 γρ. φέτα, θρυμματισμένη

  • 3 κ.σ. (περίπου 30 γρ.) καλαμποκάλευρο

  • 3 κ.σ. (περίπου 30 γρ.) αλεύρι ολικής άλεσης

  • ½ φλ. (περίπου 15 γρ.) μαϊντανός ή δυόσμος, ψιλοκομμένος

  • ½ κ.γ. ρίγανη ή θυμάρι

  • ½ κ.γ. baking powder (προαιρετικά, για πιο αφράτους κεφτέδες)

  • 1 κ.σ. (περίπου 10 ml) ελαιόλαδο (προαιρετικά, για γεύση)

  • Αλάτι & πιπέρι

 

Εκτέλεση:

  1. Στραγγίξτε καλά τις ντομάτες:
    Τοποθετήστε τις ψιλοκομμένες ντομάτες σε σουρωτήρι με λίγο αλάτι και αφήστε τες για τουλάχιστον 15 λεπτά. Στύψτε τις ελαφρά με τα χέρια για να φύγουν τα υγρά.

  2. Αναμείξτε τα υλικά:
    Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέστε τις ντομάτες, το τριμμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μυρωδικά, το καλαμποκάλευρο, το αλεύρι ολικής, το baking powder, αλάτι, πιπέρι και το ελαιόλαδο (αν το χρησιμοποιήσετε). Ανακατέψτε καλά.

  3. Προσθέστε τη φέτα:
    Ρίξτε τη θρυμματισμένη φέτα και ανακατέψτε απαλά με κουτάλι ή σπάτουλα.

  4. Αφήστε να “δέσει”:
    Τοποθετήστε το μείγμα στο ψυγείο για 15–30 λεπτά ώστε να σφίξει.

  5. Προετοιμάστε τη φριτέζα αέρος:
    Προθερμάνετε στους 180°C και στρώστε αντικολλητικό χαρτί ή λαδώστε ελαφρώς το καλάθι.

  6. Ψήστε τους ντοματοκεφτέδες:
    Με ένα κουτάλι τοποθετήστε το μείγμα σε “κουταλιές” και ψήστε για 12–14 λεπτά. Αναποδογυρίστε προσεκτικά και ψήστε για άλλα 5–7 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

 Συμβουλές:

  • Αν θέλετε πιο τραγανούς κεφτέδες, χρησιμοποιήστε 4 κ.σ. καλαμποκάλευρο και 2 κ.σ. αλεύρι ολικής.

  • Ο καλός στραγγισμός της ντομάτας είναι το πιο σημαντικό βήμα για να μη “σπάσουν”.

  • Λίγο ψεκαστό ελαιόλαδο πριν το ψήσιμο βοηθά στο χρυσαφένιο αποτέλεσμα.

 

Αποθήκευση & Meal Prep Tips:

  • Μπορείτε να διατηρήσετε τους ντοματοκεφτέδες στο ψυγείο έως 3 ημέρες.

  • Ζεσταίνονται εύκολα σε φριτέζα αέρος ή φούρνο για λίγα λεπτά.

  • Αν θέλετε να τους καταψύξετε, σχηματίστε τις κουταλιές σε ταψάκι, καταψύξτε, και μεταφέρετέ τους σε σακουλάκι τροφίμων. Ψήστε τους απευθείας από την κατάψυξη με λίγα λεπτά παραπάνω.

 

Διατροφική Ανάλυση (ανά τεμάχιο – για 12 τεμάχια):

  • Ενέργεια: 75 kcal

  • Πρωτεΐνες: 3,2 g

  • Υδατάνθρακες: 5,4 g

  • Σάκχαρα: 1,6 g

  • Λιπαρά: 4,6 g

  • Κορεσμένα: 1,5 g

  • Φυτικές Ίνες: 1,1 g

 

Καλή απόλαυση με γεύση, θρέψη και… καλοκαιρινή νοστιμιά!

Αν δοκιμάσετε τη συνταγή, πείτε μας εντυπώσεις ή στείλτε μας φωτογραφία! Θα χαρούμε πολύ να τη δούμε!

Δείτε επίσης

Τραγανοί Κολοκυθοκεφτέδες στη Φριτέζα Αέρος

Φτιάξτε νόστιμους και τραγανούς κολοκυθοκεφτέδες στη φριτέζα αέρος σας! Αυτή η υγιεινή παραλλαγή σε ένα κλασικό πιάτο χρησιμοποιεί λιγότερο λάδι, καθιστώντας το ένα τέλειο υγιεινό ορεκτικό ή συνοδευτικό. Η συνταγή μας συνδυάζει φρέσκα κολοκυθάκια, φέτα, μυρωδικά και τριμμένο ψωμί για μια γευστική απόλαυση που είναι επίσης θρεπτική. Δοκιμάστε αυτή την εύκολη συνταγή και απολαύστε μια πιο ανάλαφρη εκδοχή των αγαπημένων σας κολοκυθοκεφτέδων!

Διαβάστε περισσότερα »

Κάντε ένα σχόλιο