cropped-FDlogoweb.png

Γνωριμία

Καλάθι αγορών

Υγιεινά Μπισκότα Ολικής Αλέσεως και Βρώμης με Ελαιόλαδο και Μέλι: Μια Θρεπτική Λιχουδιά

Καλώς ήρθατε σε άλλη μια απολαυστική συνταγή από το διαιτολογικό μας γραφείο! Σήμερα, είμαστε ενθουσιασμένοι που μοιραζόμαστε μια λαχταριστή συνταγή μπισκότων που δεν είναι μόνο νόστιμη αλλά και γεμάτη με θρεπτικά συστατικά. Αυτά τα μπισκότα συνδυάζουν τη θρέψη του αλευριού ολικής αλέσεως και της βρώμης με τη φυσική γλυκύτητα του μελιού και τις αρωματικές γεύσεις της κανέλας, του γαρύφαλλου  και του πορτοκαλιού. Είναι ιδανικά για ένα θρεπτικό σνακ ή για μια υγιεινή λιχουδιά για την οικογένεια και τους φίλους σας.

 

Υλικά:

  • 1 φλιτζάνι αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 1 φλιτζάνι βρώμη σε νιφάδες
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1/3 φλιτζάνι μέλι (για μέτρια γλυκύτητα, προσαρμόστε ανάλογα τα γούστα σας)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο σε σκόνη
  • Ξύσμα από φλούδα 1 πορτοκαλιού
  • 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 Αυγό

 

Οδηγίες:

  1. Προθέρμανση και Προετοιμασία: Ξεκινήστε προθερμαίνοντας τον φούρνο σας στους 175°C. Στρώστε ένα ταψί με λαδόκολλα.
  2. Ανακατέψτε τα Ξηρά Υλικά: Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε το αλεύρι ολικής αλέσεως, τη βρώμη, το γαρύφαλλο, την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι.
  3. Ανακατέψτε τα Υγρά Υλικά: Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε το ελαιόλαδο, το μέλι, το αυγό και το ξύσμα πορτοκαλιού. Χτυπήστε τα μαζί μέχρι να αναμειχθούν καλά.
  4. Συνδυάστε: Ανακατέψτε σταδιακά τα υγρά υλικά στα ξηρά. Θυμηθείτε, ένα απαλό ανακάτεμα είναι το κλειδί – ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν για να διατηρήσετε τα μπισκότα σας τρυφερά.
  5. Παγώστε τη Ζύμη: Αφήστε τη ζύμη να σταθεί για 30 λεπτά στο ψυγείο.
  6. Σχηματίστε τα Μπισκότα: Πάρτε κομμάτια από τη ζύμη σε μέγεθος μιας κουταλιάς της σούπας, πλάστε τη σε μπαλάκια και τοποθετήστε τα στο ταψί που έχετε ετοιμάσει. Ισιώστε απαλά κάθε μπάλα με τα δάχτυλά σας. Αν κολλάει η ζύμη μπορείτε να βρέξετε με λίγο νερό τα δάχτυλά σας.
  7. Ψήστε: Βάλτε τα ,στο φούρνο για 10-12 λεπτά ή μέχρι να δείτε τις άκρες να παίρνουν ένα υπέροχο χρυσαφί χρώμα.
  8. Αφήστε να Κρυώσουν: Αφήστε τα μπισκότα να κρυώσουν στο ταψί για λίγα λεπτά και μετά μεταφέρετέ τα σε μια σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.

 

Διατροφική Ανάλυση:

Κάθε μπισκότο (αν υποθέσουμε ότι η συνταγή κάνει 20 μπισκότα) περιέχει περίπου:

Ενέργεια: 105 kcal

Λίπη: 6g (με υγιεινά λιπαρά από ελαιόλαδο)

Υδατάνθρακες: 12g (συμπεριλαμβανομένων των φυσικών σακχάρων από το μέλι)

Φυτικές ίνες: 1,5g (χάρη στο αλεύρι ολικής αλέσεως και τη βρώμη)

Πρωτεΐνη: 2 g

 

Αυτά τα μπισκότα είναι ένα τέλειο παράδειγμα μιας ισορροπημένης λιχουδιάς, που συνδυάζει υγιεινά συστατικά χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση. Προσφέρουν μια καλή ισορροπία υδατανθράκων και λιπών, μαζί με τα θρεπτικά οφέλη του ελαιολάδου, των δημητριακών ολικής αλέσεως και των φυσικών γλυκαντικών.

Θυμηθείτε, η απόλαυση του φαγητού έχει να κάνει με την ισορροπία και την επιλογή συστατικών που όχι μόνο έχουν καλή γεύση αλλά θρέφουν και το σώμα σας. Καλά υγιεινά μαγειρέματα και καλή απόλαυση!