cropped-FDlogoweb.png

Γνωριμία

Καλάθι αγορών

Από την πρωτεΐνη στους υδατάνθρακες: Η επιστήμη πίσω από το τέλειο μετα-προπονητικό γεύμα

Είτε είστε έμπειρος στο γυμναστήριο είτε μόλις αρχίζετε να ενσωματώνετε την άσκηση στη ρουτίνα σας, πιθανότατα έχετε ακούσει ότι αυτό που τρώτε μετά από μια προπόνηση είναι εξίσου σημαντικό με την ίδια την προπόνηση. Αλλά με τόσες πολλές αντικρουόμενες πληροφορίες διαθέσιμες, μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβετε τι ακριβώς πρέπει να τρώτε. Εκεί μπαίνει η επιστήμη. Κατανοώντας τη βιολογία πίσω από το πώς το σώμα μας χρησιμοποιεί τα διαφορετικά θρεπτικά συστατικά, μπορείτε να φτιάξετε το τέλειο γεύμα μετά την προπόνηση για να μεγιστοποιήσετε τα αποτελέσματά σας. Από την πρωτεΐνη έως τους υδατάνθρακες, κάθε θρεπτικό συστατικό παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία αποκατάστασης. Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε την επιστήμη πίσω από το τέλειο μετα-προπονητικό γεύμα, ώστε να τροφοδοτήσετε το σώμα σας με τα σωστά θρεπτικά συστατικά και να δείτε τα οφέλη για τα οποία προσπαθείτε.

Περιεχόμενα

Κατανόηση της σημασίας του μετα-προπονητικού γεύματος

Όταν γυμνάζεστε, βάζετε το σώμα σας σε πολύ στρες. Η προπόνηση με αντιστάσεις ή οποιαδήποτε άσκηση ασκεί πίεση στους μύες, οδηγεί σε μικροσκοπική βλάβη στις μυϊκές ίνες. Για να ανακάμψετε από αυτό το στρες και να χτίσετε ισχυρότερους μύες, πρέπει να παρέχετε στο σώμα σας τα σωστά θρεπτικά συστατικά. Εκεί μπαίνει η διατροφή μετά την προπόνηση. Δίνοντας στο σώμα σας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται μετά από μια προπόνηση, μπορείτε να επιταχύνετε τη διαδικασία αποκατάστασης και να δείτε καλύτερα αποτελέσματα.

Τι ακριβώς χρειάζεται όμως το σώμα σας μετά από μια προπόνηση; Αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως ο τύπος και η ένταση της προπόνησης, οι στόχοι φυσικής κατάστασης και η συνολική διατροφή σας. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά βασικά θρεπτικά συστατικά που είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την αποκατάσταση μετά την προπόνηση: πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και ηλεκτρολύτες.

Θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας μετά από μια προπόνηση

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση και την ανάπτυξη των μυών. Όταν γυμνάζεστε, διασπάτε τις μυϊκές σας ίνες. Για να ξαναχτίσετε αυτές τις ίνες και να τις κάνετε πιο δυνατές, το σώμα σας χρειάζεται πρωτεΐνη. Συγκεκριμένα, χρειάζεται τα αμινοξέα που συνθέτουν την πρωτεΐνη. Το σώμα σας χρησιμοποιεί αυτά τα αμινοξέα για να επισκευάσει και να αναδομήσει τον μυϊκό ιστό. Χωρίς αρκετή πρωτεΐνη, οι μύες σας δεν θα ανακάμψουν τόσο γρήγορα ή αποτελεσματικά και δεν θα δείτε τα οφέλη για τα οποία δουλεύετε.

Οι υδατάνθρακες είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση μετά την προπόνηση. Όταν γυμνάζεστε, το σώμα σας καταναλώνει τα αποθέματα γλυκογόνου του για ενέργεια. Το γλυκογόνο είναι μια μορφή υδατάνθρακα που αποθηκεύεται στους μύες και το συκώτι σας. Μετά από μια προπόνηση, τα αποθέματα γλυκογόνου σας εξαντλούνται και το σώμα σας χρειάζεται να τα αναπληρώσει. Η κατανάλωση υδατανθράκων μετά την προπόνηση αναπληρώνει αυτά τα αποθέματα, διασφαλίζοντας ότι έχετε αρκετή ενέργεια για μελλοντικές προπονήσεις.

Τέλος, οι ηλεκτρολύτες είναι σημαντικοί για την αποκατάσταση μετά την προπόνηση. Οι ηλεκτρολύτες είναι μέταλλα όπως το νάτριο, το κάλιο και το μαγνήσιο που βοηθούν στη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών του σώματός σας. Όταν γυμνάζεστε, ιδρώνετε και χάνετε ηλεκτρολύτες μαζί με τον ιδρώτα σας. Η αναπλήρωση αυτών των ηλεκτρολυτών μετά από μια προπόνηση βοηθά το σώμα σας να ενυδατωθεί και να ανακάμψει πιο γρήγορα.

Χρονισμός του μετα-προπονητικού γεύματος

Εκτός από τα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας μετά από μια προπόνηση, σημαντικός είναι και ο χρονισμός του μετα-προπονητικού γεύματος. Το σώμα σας είναι πιο δεκτικό σε θρεπτικά συστατικά μετά την προπόνηση, επομένως είναι σημαντικό να φάτε το μετα-προπονητικό σας γεύμα μέσα σε 30 λεπτά έως 2 ώρες μετά την άσκηση. Παλαιότερες μελέτες γίνονταν σε άτομα που έτρωγαν το μετα-προπονητικό τους γεύμα αμέσως μετά την άσκηση, 15 ή 30 λεπτά μετά. Ωστόσο, νεότερες μελέτες υποδεικνύουν ότι δεν χρειάζεται να βιαστείτε να φάτε κατευθείαν μετά τη γυμναστική. Μπορείτε να φάτε αμέσως ή να περιμένετε έως και δύο ώρες μετά την άσκηση.

Η σημασία της πρωτεΐνης στο μετα-προπονητικό γεύμα

Η πρωτεΐνη είναι ίσως το πιο σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την αποκατάσταση μετά την προπόνηση. Όπως αναφέραμε προηγουμένως, η πρωτεΐνη παρέχει στο σώμα σας τα αμινοξέα που χρειάζεται για την αποκατάσταση και την αναδόμηση του μυϊκού ιστού. Αλλά πόση πρωτεΐνη χρειάζεστε πραγματικά μετά από μια προπόνηση;

Η ποσότητα πρωτεΐνης που χρειάζεστε εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το σωματικό σας βάρος, τους στόχους φυσικής κατάστασης και την ένταση της προπόνησής σας. Ωστόσο, ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να στοχεύσετε σε 20-30 γραμμάρια πρωτεΐνης μέσα σε 30 λεπτά έως 2 ώρες μετά την άσκηση.

Υπάρχει μια ποικιλία πηγών πρωτεΐνης από τις οποίες μπορείτε να επιλέξετε για το γεύμα σας μετά την προπόνηση. Μερικές καλές επιλογές περιλαμβάνουν άπαχα κρέατα όπως κοτόπουλο ή γαλοπούλα, ψάρια, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γιαούρτι ή τυρί cottage. Εάν είστε vegan ή χορτοφάγος, μπορείτε να πάρετε πρωτεΐνη από πηγές όπως το τόφου, το tempeh, τα φασόλια και οι φακές.

Οι υδατάνθρακες και ο ρόλος τους στο μετα-προπονητικό γεύμα

Οι υδατάνθρακες είναι επίσης ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την αποκατάσταση μετά την προπόνηση. Όπως αναφέραμε προηγουμένως, το σώμα σας καταναλώνει τα αποθέματά του γλυκογόνου κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης και η κατανάλωση υδατανθράκων μετά την προπόνηση βοηθά στην αναπλήρωση αυτών των αποθεμάτων. Αλλά πόσους υδατάνθρακες χρειάζεστε πραγματικά;

Και πάλι, η ποσότητα των υδατανθράκων που χρειάζεστε εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Ωστόσο, ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να στοχεύσετε σε αναλογία υδατανθράκων προς πρωτεΐνη από 2:1 εώς 4:1 στο γεύμα σας μετά την προπόνηση. Για παράδειγμα, εάν στοχεύετε σε 20-30 γραμμάρια πρωτεΐνης, θα πρέπει επίσης να στοχεύσετε σε τουλάχιστον 40-60 γραμμάρια υδατανθράκων. Ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι αυτή είναι μια γενική οδηγία και οι προσωπικές διατροφικές ανάγκες για μετά την προπόνηση μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως το σωματικό σας βάρος, την ένταση και τη διάρκεια της άσκησης.

Μερικές καλές πηγές υδατανθράκων για το γεύμα σας μετά την προπόνηση περιλαμβάνουν φρούτα όπως μπανάνες, πατάτες, ρύζι και ζυμαρικά.

Τα λίπη και ο ρόλος τους στο μετα-προπονητικό γεύμα

Ενώ οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες είναι τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την αποκατάσταση μετά την προπόνηση, τα λίπη παίζουν επίσης ρόλο. Συγκεκριμένα, τα υγιή λίπη όπως αυτά που βρίσκονται στους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και το αβοκάντο μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και να υποστηρίξουν τη συνολική αποκατάσταση.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην το παρακάνετε με τα λιπαρά μετά την προπόνηση. Τα λίπη χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν από τις πρωτεΐνες ή τους υδατάνθρακες, επομένως δεν είναι τόσο αποτελεσματικά στην αναπλήρωση των αποθεμάτων γλυκογόνου σας ή στην παροχή των αμινοξέων που χρειάζεται το σώμα σας για την αποκατάσταση των μυών. Επιπλέον, η κατανάλωση υπερβολικού λίπους μετά από μια προπόνηση μπορεί να επιβραδύνει την πέψη και να καθυστερήσει την απορρόφηση άλλων θρεπτικών συστατικών.

Ενυδάτωση και ηλεκτρολύτες μετά την προπόνηση

Εκτός από τις πρωτεΐνες, τους υδατάνθρακες και τα υγιή λίπη, είναι επίσης σημαντικό να εστιάσετε στην ενυδάτωση και τους ηλεκτρολύτες μετά από μια προπόνηση. Όπως αναφέραμε προηγουμένως, οι ηλεκτρολύτες βοηθούν στη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών του σώματός σας και όταν γυμνάζεστε, χάνετε ηλεκτρολύτες μαζί με τον ιδρώτα σας.

Για να αναπληρώσετε τους ηλεκτρολύτες, μπορείτε να πίνετε υγρά όπως νερό καρύδας το οποίο περιέχει από τη φύση του ηλεκτρολύτες ή μετά από έντονες προπονήσεις μπορείτε να πίνετε ειδικά ποτά με ηλεκτρολύτες. Μπορείτε επίσης να τρώτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ηλεκτρολύτες, όπως μπανάνες ή πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Εκτός από τους ηλεκτρολύτες, είναι σημαντικό να πίνετε άφθονο νερό μετά την προπόνηση για να ενυδατώσετε το σώμα σας. Επιδιώξτε τουλάχιστον 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα, ή περισσότερο εάν είστε ιδιαίτερα δραστήριοι.

Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας σπιτικό ροφήμα ηλεκτρολυτών: Ανακατέψτε νερό με μια πρέζα αλάτι, λίγο χυμό εσπεριδοειδών (όπως λεμόνι ή πορτοκάλι) και ένα φυσικό γλυκαντικό όπως μέλι ή σιρόπι σφενδάμου. Προσαρμόστε τις ποσότητες στις γευστικές σας προτιμήσεις.

Ιδέες για μετα-προπονητικά γεύματα

Τώρα που γνωρίζετε την επιστήμη πίσω από το μετα-προπονητικό γεύμα, μπορεί να αναρωτιέστε τι να φάτε στην πράξη μετά από μια προπόνηση. Ας δούμε μερικές ιδέες: 

  • Κοτόπουλο ψητό με ψητές γλυκοπατάτες και λαχανικά στον ατμό
  • Γιαούρτι με φρούτα και γκρανόλα
  • Τονοσαλάτα με κρουτόν και ανάμεικτα λαχανικά
  • Αυγά ομελέτα με σπανάκι και ψωμί
  • Μακαρονοσαλάτα με κοτόπουλο και ανάμεικτα λαχανικά
  • Τορτίγια με τυρί, κοτόπουλο και λαχανικά
  • Λαχανικά stir-fry με τόφου, ρύζι και μια ποικιλία από πολύχρωμα λαχανικά

Οι ποσότητες που χρειάζεστε εξαρτώνται από τις προσωπικές σας ανάγκες. Mη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για εξατομικευμένες συμβουλές και διατροφικές προτάσεις.

Συμπέρασμα

Η διατροφή μετά την προπόνηση είναι ζωτικής σημασίας για τη μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων σας και την αποκατάσταση μετά την άσκηση. Εστιάζοντας στις πρωτεΐνες, τους υδατάνθρακες και τους ηλεκτρολύτες και καταναλώνοντας το γεύμα σας τη σωστή χρονική στιγμή μετά την προπόνηση, μπορείτε να υποστηρίξετε τη διαδικασία αποκατάστασης του σώματός σας και να δείτε τα οφέλη για τα οποία προσπαθείτε. Έτσι, την επόμενη φορά που θα πάτε στο γυμναστήριο, μην ξεχάσετε να τροφοδοτήσετε το σώμα σας με τα σωστά θρεπτικά συστατικά μετά!

Συγγραφή: Πηνελόπη Δουβόγιαννη, Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, BSc, MSc, RD
Ενδεικτική Βιβλιογραφία​
  • Aragon AA, Schoenfeld BJ, Wildman R, Kleiner S, VanDusseldorp T, Taylor L, Earnest CP, Arciero PJ, Wilborn C, Kalman DS, Stout JR, Willoughby DS, Campbell B, Arent SM, Bannock L, Smith-Ryan AE, Antonio J. International society of sports nutrition position stand: diets and body composition. J Int Soc Sports Nutr. 2017 Jun 14;14:16. doi: 10.1186/s12970-017-0174-y. PMID: 28630601; PMCID: PMC5470183.
  • Bytomski JR. Fueling for Performance. Sports Health. 2018 Jan/Feb;10(1):47-53. doi: 10.1177/1941738117743913. Epub 2017 Nov 27. PMID: 29173121; PMCID: PMC5753973.
  • Thomas DT, Erdman KA, Burke LM. Position of the Academy of Nutrition and Dietetics, Dietitians of Canada, and the American College of Sports Medicine: Nutrition and Athletic Performance. J Acad Nutr Diet. 2016 Mar;116(3):501-528. doi: 10.1016/j.jand.2015.12.006. Erratum in: J Acad Nutr Diet. 2017 Jan;117(1):146. PMID: 26920240.

Διαβάστε επίσης