cropped-FDlogoweb.png

Γνωριμία

Καλάθι αγορών

Η Μαγεία του Σπιτικού Κεφίρ: Ένας Οδηγός Βήμα προς Βήμα για το πως να Φτιάξετε αυτό το Θρεπτικό Ρόφημα

Στην καρδιά των βουνών του Καυκάσου, η πανάρχαια παράδοση παρασκευής κεφίρ υπήρξε ακρογωνιαίος λίθος υγείας και μακροζωίας για αιώνες. Αυτό το όξινο και πικάντικο ρόφημα που μοιάζει με γιαούρτι, γεμάτο με ευεργετικά προβιοτικά, έχει πλέον βρει το δρόμο του στις καρδιές και τις κουζίνες των λάτρεις της υγείας σε όλο τον κόσμο. Ως διαιτολόγος, πάντα με γοήτευε η απλότητα αλλά και η βαθιά επίδραση των τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση στο πεπτικό μας σύστημα και τη συνολική ευεξία μας. Το κεφίρ, με το μοναδικό του μείγμα προβιοτικών βακτηρίων και ζυμομυκήτων, ξεχωρίζει ως μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να εμπλουτίσουν τη διατροφή τους με ζυμωμένα τρόφιμα.

Η ομορφιά του κεφίρ δεν έγκειται μόνο στα οφέλη του για την υγεία, αλλά και στην ευκολία με την οποία μπορεί να παρασκευαστεί στο σπίτι. Με λίγα απλά υλικά και λίγο υπομονή, μπορείτε να παρασκευάσετε αυτό το υγιεινό ρόφημα στη δική σας κουζίνα, απολαμβάνοντας τον ρυθμικό χορό της ζύμωσης να ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια σας.

Στη σημερινή ανάρτηση, θα εμβαθύνουμε στον αξιόλογο κόσμο του κεφίρ, θα εξερευνήσουμε τις διατροφικές του αρετές και θα σας καθοδηγήσουμε βήμα-βήμα για το πώς μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας παρτίδα κεφίρ στο σπίτι. Είτε είστε έμπειρος παρασκευαστής κεφίρ είτε νέος στη διαδικασία, αυτός ο οδηγός έχει σχεδιαστεί για να σας παρέχει μια βαθιά κατανόηση και την πρακτική τεχνογνωσία για να ξεκινήσετε το ταξίδι σας για την παρασκευή κεφίρ. Λοιπόν, ας αποκαλύψουμε τη μαγεία της ζύμωσης και ας πιούμε μαζί μια γουλιά για καλύτερη υγεία του εντέρου!

Περιεχόμενα

Φτιάχνοντας Κεφίρ στο Σπίτι

Το να ξεκινήσετε το ταξίδι της παρασκευής κεφίρ στο σπίτι είναι συναρπαστικό και ικανοποιητικό. Με ελάχιστο εξοπλισμό και μια μικρή λίστα συστατικών, μπορείτε να παρασκευάσετε αυτό το πλούσιο σε προβιοτικά ρόφημα στη δική σας κουζίνα. Ας ξετυλίξουμε μαζί την απλότητα και τη χαρά της παρασκευής κεφίρ!

 

Υλικά

  • Γάλα: 2 φλιτζάνια (οποιουδήποτε τύπου – αγελαδινό, κατσικίσιο ή ακόμα και εναλλακτικά μη γαλακτοκομικά όπως γάλα καρύδας ή αμυγδάλου)
  • Σπόροι Κεφίρ: 1-2 κουταλιές της σούπας

 

Εξοπλισμός

  • Ένα γυάλινο ή πλαστικό βάζο
  • Ένα μη μεταλλικό σουρωτήρι
  • Ένα υφασμάτινο κάλυμμα ή πλαστικό καπάκι
  • Ένα λάστιχο ή κορδόνι (αν χρησιμοποιείτε υφασμάτινο κάλυμμα)

 

Οδηγίες Βήμα προς Βήμα

  • Παρασκευή: Βεβαιωθείτε ότι όλος ο εξοπλισμός σας είναι καθαρός και στεγνός. Τοποθετήστε τους κόκκους κεφίρ στο βάζο.
  • Προσθήκη Γάλακτος: Ρίξτε το γάλα πάνω από τους κόκκους κεφίρ φροντίζοντας να είναι πλήρως βυθισμένοι. Εάν χρησιμοποιείτε υφασμάτινο κάλυμμα, στερεώστε το με ένα λαστιχάκι ή κορδόνι. Εάν χρησιμοποιείτε πλαστικό καπάκι, καλύψτε το βάζο χαλαρά για να διαφύγουν τα αέρια.
  • Ζύμωση: Αφήστε το μείγμα να ζυμωθεί σε θερμοκρασία δωματίου (20-30°C) μακριά από το άμεσο ηλιακό φως για περίπου 24 έως 48 ώρες. Ο χρόνος ζύμωσης θα εξαρτηθεί από τη γευστική σας προτίμηση και τη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Ένας μικρότερος χρόνος ζύμωσης θα έχει ως αποτέλεσμα ένα πιο γλυκό, λιγότερο αρωματικό κεφίρ, ενώ ένας μεγαλύτερος χρόνος ζύμωσης θα δώσει ένα πιο ξινό και παχύρρευστο κεφίρ.
  • Στράγγιση: Μόλις ολοκληρωθεί η ζύμωση σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, ρίξτε το μείγμα μέσα από το μη μεταλλικό σουρωτήρι σε άλλο καθαρό βάζο ή μπολ, χωρίζοντας τους κόκκους του κεφίρ από το υγρό κεφίρ. Ανακατέψτε απαλά το μείγμα για να βοηθήσετε το υγρό να περάσει από το σουρωτήρι, μαζεύοντας από πάνω τους κόκκους κεφίρ.
  • Επαναχρησιμοποίηση ή Αποθήκευση Σπορων Κεφίρ: Οι σποροι κεφίρ μπορούν να χρησιμοποιηθούν αμέσως για μια νέα παρτίδα κεφίρ ή να αποθηκευτούν σε μικρή ποσότητα γάλακτος στο ψυγείο για έως και 1 εβδομάδα.
  • Απολαύστε: Το σπιτικό σας κεφίρ είναι τώρα έτοιμο να το απολαύσετε όπως είναι ή να το δώσετε γεύση σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας!

 

Συμβουλές για Επιτυχία

  • Πειραματιστείτε με το χρόνο ζύμωσης για να βρείτε τη γεύση και την πυκνότητα που προτιμάτε.
  • Πάντα να αποφεύγετε τη χρήση μεταλλικών σκευών γιατί μπορεί να αντιδράσουν με τους σπορους κεφίρ.
  • Εάν χρησιμοποιείτε μη γαλακτοκομικό γάλα, βεβαιωθείτε ότι δεν είναι ζαχαρούχο για να διατηρήσετε μια ισορροπημένη διαδικασία ζύμωσης.

Η παρασκευή κεφίρ είναι μια συγχωρητική και ευέλικτη διαδικασία. Καθώς εξοικειώνεστε περισσότερο με αυτό, θα βρείτε τον ρυθμό και τις προτιμήσεις σας. Η χαρά της παρασκευής κεφίρ εκτείνεται πέρα από το θρεπτικό ρόφημα που δημιουργείτε - είναι ένα ταξίδι ανακάλυψης, παράδοσης και ένα βήμα προς την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Να Ξεπλύνετε ή Να Μην Ξεπλύνετε: Χειρισμός Σπόρων Κεφίρ Μεταξύ Παρτίδων

Όταν πρόκειται για το χειρισμό σπόρων κεφίρ μεταξύ των παρτίδων, ορισμένοι επαγγελματίες συνιστούν να ξεπλένετε τους σπόρους για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα γάλακτος ή κρέμας, ενώ άλλοι συμβουλεύουν να μην το κάνετε. Ας δούμε μαζί τα υπέρ και τα κατά αυτών των τεχνικών.

  • Βακτηριακή Ισορροπία: Το ξέπλυμα των σπόρων κεφίρ μπορεί να διαταράξει την ευαίσθητη ισορροπία των βακτηρίων και της ζύμης που υπάρχουν στους κόκκους. Η μήτρα (ο σχηματισμός) των μικροβίων που ζουν στην επιφάνεια των κόκκων είναι αυτό που κάνει το κεφίρ ένα μοναδικό προβιοτικό ρόφημα. Το ξέπλυμα θα μπορούσε ενδεχομένως να διαταράξει αυτή τη μικροβιακή κοινότητα.
  • Γεύση και Πυκνότητα: Μερικοί λάτρεις βρίσκουν ότι το ξέπλυμα κόκκων κεφίρ μεταξύ των παρτίδων μπορεί να επηρεάσει τη γεύση και την πυκνότητα των επόμενων παρτίδων. Το υπόλοιπο γάλακτος από προηγούμενες παρτίδες μπορεί να συμβάλει σε πιο πλούσια γεύση και πιο λεία υφή.
  • Καθαριότητα: Από την άλλη πλευρά, μπορεί να εξεταστεί το ξέπλυμα εάν οι σπόροι του κεφίρ έχουν αποθηκευτεί για λίγο ή εάν υπάρχει ανησυχία για τυχόν δυσάρεστες γεύσεις ή οσμές. Η χρήση δροσερού, μη χλωριωμένου νερού για το απαλό ξέπλυμα των κόκκων μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της καθαριότητας.
  • Νερό Πλυσίματος: Εάν αποφασίσετε να ξεπλύνετε τους σπόρους σας, είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε μη χλωριωμένο, φιλτραρισμένο ή εμφιαλωμένο νερό για να αποφύγετε την εισαγωγή επιβλαβών ουσιών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τη μικροβιακή δραστηριότητα των σπόρων κεφίρ.

 

Στην πράξη, πολλοί παραγωγοί κεφίρ διαπιστώνουν ότι δεν είναι απαραίτητο να ξεπλένονται οι σπόροι μεταξύ των παρτίδων και αρκεί απλώς η μεταφορά των σπόρων από τη μία παρτίδα στην άλλη. Ωστόσο, η επιλογή για το ξέβγαλμα είναι προσωπική και μπορεί να απαιτεί πειραματισμούς για να δείτε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς και αποδίδει το κεφίρ που απολαμβάνετε περισσότερο.

Αυτό είναι το όμορφο μέρος της ζύμωσης στο σπίτι – μπορείτε να συντονιστείτε στη διαδικασία, να παρατηρήσετε το αποτέλεσμα και να το προσαρμόσετε ανάλογα με τις προτιμήσεις και τις εμπειρίες σας. Είναι ένα ταξίδι μάθησης που καθιστά όχι μόνο την παραγωγή ενός θρεπτικού ροφήματος, αλλά και μια βαθύτερη σύνδεση με την τροφή που καταναλώνουμε και τις πανάρχαιες πρακτικές ζύμωσης.

Προσαρμόστε το Κεφίρ Σας

Η χαρά της παρασκευής κεφίρ στο σπίτι επεκτείνεται πέρα από τη διαδικασία της ζύμωσης στη σφαίρα της δημιουργικότητας και της εξατομίκευσης. Μόλις φτιάξετε το σπιτικό σας κεφίρ, ανοίγει ο κόσμος των γευστικών δυνατοτήτων. Είτε προτιμάτε το κεφίρ σας γλυκό, φρουτώδες ή ακόμα και αλμυρό, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το προσαρμόσετε στις γευστικές σας προτιμήσεις. Ας εξερευνήσουμε μερικές απολαυστικές επιλογές για να προσαρμόσετε το κεφίρ σας και να το κάνετε αγαπημένο μέρος της καθημερινής σας διατροφής.

 

Δίνοντας Γεύση στο Κεφίρ σας

  • Εγχύματα φρούτων: Ανακατέψτε το κεφίρ σας με φρέσκα ή κατεψυγμένα φρούτα όπως μούρα, μπανάνα ή ανανά για ένα δροσιστικό και θρεπτικό smoothie.
  • Γλυκαντικά: Εάν προτιμάτε ένα πιο γλυκό κεφίρ, τα φυσικά γλυκαντικά όπως το μέλι, το σιρόπι σφενδάμου ή το νέκταρ αγαύης είναι εξαιρετικές επιλογές.
  • Μπαχαρικά και Εκχυλίσματα: Βελτιώστε το γευστικό προφίλ του κεφίρ σας προσθέτοντας μπαχαρικά όπως κανέλα ή μοσχοκάρυδο ή εκχυλίσματα όπως βανίλια ή αμύγδαλο.
  • Κακάο ή Καφές: Για μια πλούσια και δυνατή γεύση, ανακατέψτε το κεφίρ σας με μια κουταλιά σκόνη κακάο ή ένα σφηνάκι εσπρέσο.

 

Προσαρμογή Σύστασης

  • Πιο παχύρρευστο Κεφίρ: Για πιο πηχτή σύσταση, παρόμοια με αραιό γιαούρτι ή smoothie, αφήστε το κεφίρ σας να ζυμωθεί λίγο περισσότερο ή σκεφτείτε να το αναμίξετε με συστατικά όπως μπανάνα ή αβοκάντο.
  • Πιο Λεπτόρευστο Κεφίρ: Αν σας αρέσει μια πιο αραιή σύσταση, απλά μειώστε τον χρόνο ζύμωσης ή προσθέστε λίγο γάλα ή νερό μέχρι να φτάσετε την επιθυμητή σύσταση.

 

Χρήση του Κεφίρ στις Συνταγές

  • Ντρέσινγκ για σαλάτες: Αντικαταστήστε τις συνηθισμένες βάσεις όπως μαγιονέζα ή κρέμα γάλακτος με κεφίρ για να δημιουργήσετε νόστιμες και θρεπτικές σάλτσες σαλάτας.
  • Ψήσιμο: Το κεφίρ μπορεί να είναι μια υπέροχη προσθήκη σε αρτοσκευάσματα, παρέχοντας υγρασία και μια τρυφερή τραγανότητα. Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε το γάλα ή την κρέμα γάλακτος με κεφίρ στις αγαπημένες σας συνταγές για μάφιν ή τηγανίτες.
  • Μαρινάδες: Η ήπια οξύτητα του κεφίρ το καθιστά εξαιρετικό τρόπο για να μαλακώσουν τα κρέατα. Χρησιμοποιήστε το ως βάση για μαρινάδες για να εμποτίσετε τα κρέατά σας με γεύση και τρυφερότητα.
  • Σούπες και Σάλτσες: Ανακατέψτε λίγο κεφίρ σε σούπες ή σάλτσες για μια κρεμώδη υφή και μια λεπτή πικάντικη γεύση.

Η περιπέτεια της προσαρμογής του κεφίρ σας είναι απόδειξη της ευελιξίας και της προσαρμοστικότητας αυτού του θησαυρού που έχει υποστεί ζύμωση. Ο πειραματισμός με διαφορετικές γεύσεις και εφαρμογές όχι μόνο εμπλουτίζει το γαστρονομικό σας ρεπερτόριο αλλά ενισχύει και την απόλαυση αυτού του θρεπτικού ροφήματος. Καθώς εξερευνάτε τις ατελείωτες δυνατότητες, καλλιεργείτε επίσης μια κουλτούρα δημιουργικότητας και ευεξίας στην κουζίνα σας.

Ενσωμάτωση του Κεφίρ στην Καθημερινή σας Διατροφή

Η ενσωμάτωση του κεφίρ ως μέρος της καθημερινής σας διατροφής δεν είναι απλώς μια επιλογή για ένα θρεπτικό ρόφημα, αλλά ένα βήμα προς ένα ισορροπημένο και υγιεινό διατροφικό μοτίβο. Ο προβιοτικός πλούτος του κεφίρ συμβάλλει σε ένα αρμονικό μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο είναι θεμελιώδες για τη συνολική μας ευεξία. Ας εξερευνήσουμε μερικούς απλούς αλλά αποτελεσματικούς τρόπους για να κάνετε το κεφίρ μια απολαυστική και ευεργετική προσθήκη στα καθημερινά σας γεύματα.

 

Καθημερινές Mερίδες

Ένα καλό σημείο εκκίνησης είναι να συμπεριλάβετε μία έως δύο μερίδες κεφίρ στην καθημερινή σας διατροφή. Μια μερίδα συνήθως θεωρείται ότι είναι περίπου ένα φλιτζάνι (240 ml). Ωστόσο, μπορεί να θέλετε να ξεκινήσετε με μικρότερες ποσότητες και να αυξήσετε σταδιακά καθώς το σύστημά σας συνηθίζει στα προβιοτικά.

 

Πρωινό Γεύμα

  • Smoothie: Ανακατέψτε το κεφίρ με τα αγαπημένα σας φρούτα, μια χούφτα σπανάκι ή λάχανο και μια μπάλα σκόνη πρωτεΐνης για ένα θρεπτικό smoothie που ξεκινά τη μέρα σας.
  • Δημητριακά: Ρίξτε κεφίρ πάνω από τα πρωινά δημητριακά ή τη γκρανόλα σας, ένα τέλειο υποκατάστατο για το γάλα με πρόσθετα προβιοτικά οφέλη.

 

Σνακ

  • Ντιπ: Χρησιμοποιήστε το κεφίρ ως βάση για να δημιουργήσετε κρεμώδη ντιπ για λαχανικά ή κράκερς.
  • Κατεψυγμένες Λιχουδιές: Αναμείξτε κεφίρ με πολτοποιημένα φρούτα, και λίγο μέλι ή σιρόπι σφενδάμου αν θέλετε, και παγώστε σε καλούπια παγωτού ή μεγάλα παγάκια, για μια υγιεινή, πλούσια σε προβιοτικά κατεψυγμένη απόλαυση.

 

Μεσημεριανό και Βραδινό

  • Σάλτσες Σαλάτας: Δημιουργήστε πικάντικες σάλτσες σαλάτας με κεφίρ και τα αγαπημένα σας μυρωδικά ή μπαχαρικά.
  • Κρεμώδεις Σούπες: Ανακατέψτε το κεφίρ σε σούπες ή μαγειρευτά για κρεμώδη υφή και ενίσχυση της θρέψης.
  • Μαρινάδες: Χρησιμοποιήστε το κεφίρ ως μαρινάδα για κρέατα, προσθέτοντας γεύση και υγρασία.

 

Επιδόρπια

  • Παρφέ Φρούτων: Στρώστε κεφίρ με φρούτα και γκρανόλα για ένα υγιεινό παρφέ.

Από τη Ματιά του Διαιτολόγου

Η έναρξη του ταξιδιού παρασκευής κεφίρ δεν είναι μόνο μια απολαυστική γαστρονομική περιπέτεια αλλά και ένα προληπτικό βήμα για την ενίσχυση της καλύτερης υγείας του εντέρου. Ως διαιτολόγος, τονίζω συχνά τη βαθιά επίδραση που μπορεί να έχει ένα ισορροπημένο μικροβίωμα του εντέρου στη συνολική ευεξία. Το κεφίρ, με την άφθονη περιεκτικότητά του σε προβιοτικά, είναι ένας υπέροχος σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια.

 

Προβιοτική Υπερδύναμη

Το κεφίρ ξεχωρίζει στη σφαίρα των τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση λόγω της ποικιλίας προβιοτικών στελεχών του. Αυτά τα ευεργετικά μικρόβια μπορούν να συμβάλουν σημαντικά σε μια ισορροπημένη χλωρίδα του εντέρου, η οποία με τη σειρά της υποστηρίζει την υγεία του πεπτικού συστήματος, την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και ενδεχομένως ακόμη και το ανοσοποιητικό σύστημα.

 

Θρέψη

Πέρα από την προβιοτική του ικανότητα, το κεφίρ είναι ένα θρεπτικό ρόφημα που παρέχει βασικά θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, ασβέστιο και βιταμίνες Β. Είναι μια υγιεινή επιλογή που συμπληρώνει μια ισορροπημένη διατροφή, καλύπτοντας τόσο τους γευστικούς κάλυκες όσο και τις διατροφικές ανάγκες του σώματός σας.

 

Φιλικό στη Δυσανεξία στη Λακτόζη

Για άτομα με ευαισθησία στη λακτόζη, η μειωμένη περιεκτικότητα σε λακτόζη του κεφίρ είναι ευλογία. Η διαδικασία ζύμωσης που υφίσταται καθιστά ευκολότερη την πέψη, προσφέροντας μια επιλογή με βάση τα γαλακτοκομικά, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά για όσους διαφορετικά θα ήταν προτιμότερο να αποφύγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

 

Γοητεία για τη Ζύμωση

Η πανάρχαια πρακτική της ζύμωσης είναι μια όμορφη συνέργεια μεταξύ φύσης και τροφής. Η παρασκευή κεφίρ στο σπίτι σας προσκαλεί σε αυτόν τον συναρπαστικό κόσμο, όπου απλά συστατικά μετατρέπονται σε ένα ρόφημα που προάγει την υγεία. Είναι μια απόδειξη για τα θαύματα των φυσικών διεργασιών και τις δυνατότητες που έχουν στην προώθηση της καλύτερης υγείας.

 

Πρόσκληση για Ευεξία

Η ενσωμάτωση του σπιτικού κεφίρ στην καθημερινή σας διατροφή είναι μια πρόσκληση να αγκαλιάσετε μια κουλτούρα ευεξίας. Πρόκειται για την καλλιέργεια μιας σχέσης με το φαγητό που καταναλώνουμε, την κατανόηση της διαδρομής του από την πηγή στο τραπέζι και την εκτίμηση των οφελών για την υγεία που προσφέρει.

Στον τομέα της διατροφής, η απλότητα και η φυσικότητα του κεφίρ συμφωνούν με την πρακτιτή της ενσυνείδητης διατροφής και της θρέψης. Καθώς απολαμβάνετε τη μοναδική γεύση του σπιτικού κεφίρ, να ξέρετε ότι φροντίζετε το σώμα σας με κάθε γουλιά, καλλιεργώντας ένα θεμέλιο καλής υγείας που μπορεί να επηρεάσει θετικά όλες τις πτυχές της ζωής σας.

Συγγραφή: Πηνελόπη Δουβόγιαννη, Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, BSc, MSc, RD
Ενδεικτική Βιβλιογραφία​
  • Peluzio MDCG, Dias MME, Martinez JA, Milagro FI. Kefir and Intestinal Microbiota Modulation: Implications in Human Health. Front Nutr. 2021;8:638740. Published 2021 Feb 22. doi:10.3389/fnut.2021.638740
  • Kim DH, Jeong D, Kim H, Seo KH. Modern perspectives on the health benefits of kefir in next generation sequencing era: Improvement of the host gut microbiota. Crit Rev Food Sci Nutr. 2019;59(11):1782-1793. doi:10.1080/10408398.2018.1428168
  • Rosa DD, Dias MMS, Grześkowiak ŁM, Reis SA, Conceição LL, Peluzio MDCG. Milk kefir: nutritional, microbiological and health benefits. Nutr Res Rev. 2017;30(1):82-96. doi:10.1017/S0954422416000275

Διαβάστε επίσης

Παράγω το Δικό μου Κεφίρ, Είναι Εντάξει αν Πιω Κατά Λάθος Λίγους Κόκκους Κεφίρ;

Ξεκλειδώστε τα μυστικά της ασφαλούς κατανάλωσης σπιτικού κεφίρ, ακόμα κι αν μερικοί κόκκοι …μπουν κρυφά στο ποτήρι σας! Το άρθρο μας απομυθοποιεί την τυχαία κατανάλωση κόκκων κεφίρ, τονίζοντας την ασφάλειά και τα πιθανά οφέλη για το μικροβίωμα του εντέρου σας.

Διαβάστε περισσότερα »

Υπάρχει ‘Οριο στο Πόσο Κεφίρ Μπορώ να Πίνω;

Μάθετε για τα συνιστώμενα όρια για την κατανάλωση κεφίρ και τα οφέλη για την υγεία αυτού του πλούσιου σε προβιοτικά ροφήματος. Το άρθρο αυτό παρέχει οδηγίες για το πώς να απολαύσετε το κεφίρ με ασφάλεια ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Διαβάστε τις λεπτομέρειες και βελτιστοποιήστε την υγεία του εντέρου σας!

Διαβάστε περισσότερα »