cropped-FDlogoweb.png

Γνωριμία

Καλάθι αγορών

Υπάρχουν Τροφές που  Βελτιώνουν τη Διάθεση;

Αγαπητέ αναγνώστη,

Σας ευχαριστούμε για την εύστοχη ερώτησή σας σχετικά με τη σχέση μεταξύ φαγητού και διάθεσης. Ας εξερευνήσουμε αυτό το θέμα μαζί!

Κατανόηση της Σύνδεσης Τροφής-Διάθεσης: Η διάθεσή μας είναι περίπλοκα συνδεδεμένη με τη σωματική μας υγεία, συμπεριλαμβανομένων των τροφών που καταναλώνουμε. Ορισμένα θρεπτικά συστατικά μπορούν να έχουν βαθιά επίδραση στη χημεία του εγκεφάλου, επηρεάζοντας τα συναισθήματα και την ψυχική ευεξία.

  1. Ωμέγα-3 Λιπαρά Οξέα: Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες είναι απαραίτητα για την υγεία του εγκεφάλου. Η έρευνα δείχνει ότι αυτά τα λίπη μπορούν να παίξουν ρόλο στη μείωση της κατάθλιψης και στη βελτίωση της διάθεσης.
  1. Τρόφιμα που έχουν υποστεί Ζύμωση: Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το παραδοσιακό γιαούρτι, το κεφίρ και το ξινολάχανο περιέχουν προβιοτικά, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου. Ένα υγιές έντερο είναι απαραίτητο για την ψυχική ευεξία, καθώς είναι στενά συνδεδεμένο με τον εγκέφαλο μέσω του άξονα εντέρου-εγκεφάλου.
  1. Δημητριακά Ολικής Αλέσεως: Πλούσια σε φυτικές ίνες,τα δημητριακά ολικής αλέσεως όπως η βρώμη, το ψωμί και τα ζυμαρικά ολικής βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Το σταθερό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να αποτρέψει τις εναλλαγές της διάθεσης και την ευερεθιστότητα, υποστηρίζοντας τη συνολική συναισθηματική ισορροπία.
  1. Φυλλώδη Πράσινα Λαχανικά: Το σπανάκι, το λάχανο και άλλα φυλλώδη λαχανικά είναι γεμάτα με φυλλικό οξύ, μια βιταμίνη που παίζει βασικό ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης. Τα χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος έχουν συνδεθεί με συμπτώματα κατάθλιψης.
  1. Ξηροί Καρποί και Σπόροι: Τα αμύγδαλα, τα καρύδια, οι λιναρόσποροι και οι σπόροι chia δεν είναι μόνο θρεπτικά αλλά και πλούσια σε μαγνήσιο, ένα μέταλλο που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του στρες και του άγχους.
  1. Μαύρη Σοκολάτα: Με μέτρο, η μαύρη σοκολάτα μπορεί να τονώσει τη διάθεση. Περιέχει φλαβονοειδή, καφεΐνη και θεοβρωμίνη, τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη βελτίωση της διάθεσης και της πνευματικής εγρήγορσης.
  1. Μούρα: Τα μούρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες και της φλεγμονής, συμβάλλοντας σε καλύτερη διάθεση.

 

Ενσυναίσθηση στη Διατροφή: Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι, ενώ αυτά τα τρόφιμα μπορούν να συμβάλουν σε μια καλύτερη διάθεση, αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης εικόνας που περιλαμβάνει τον τρόπο ζωής, τη σωματική δραστηριότητα και γενικά τις διατροφικές συνήθειες. Η ανταπόκριση κάθε ατόμου σε ορισμένα τρόφιμα μπορεί να ποικίλλει, επομένως καλό θα είναι να βρείτε αυτό που λειτουργεί καλύτερα για εσάς προσωπικά.

Όπως πάντα, είναι σημαντικό να προσεγγίζετε τις επιλογές τροφίμων με ισορροπία και επίγνωση, αντί με αυστηρούς κανόνες ή αισθήματα ενοχής. Η απόλαυση μιας ποικίλης και θρεπτικής διατροφής μπορεί να είναι ένα απολαυστικό ταξίδι που υποστηρίζει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική σας ευεξία!

Συγγραφή: Πηνελόπη Δουβόγιαννη, Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, BSc, MSc, RD

Λατρεύουμε την επικοινωνία με τους αναγνώστες μας! Εάν έχετε κάποια απορία σχετικά με τη διατροφή, μη διστάσετε να μας ρωτήσετε μέσω των κοινωνικών μας δικτύων ή μέσω της φόρμας επικοινωνίας στην ιστοσελίδα μας (σύνδεσμοι στο τέλος της σελίδας).

Διαβάστε επίσης