Αν ψάχνετε ένα γλυκό που να συνδυάζει γεύση και θρέψη, αυτό το κέικ καρότου είναι η ιδανική επιλογή. Είναι αφράτο αλλά και ζουμερό, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, αφού τη φυσική του γλύκα τη χαρίζει ο χουρμάς. Τα καρότα και τα καρύδια το κάνουν ακόμα πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, ενώ το άρωμα της κανέλας το απογειώνει.
Υλικά (για μικρή φόρμα 20-22 εκ. ή μακρόστενη)
200 γρ. καρότα, τριμμένα
150 γρ. χουρμάδες χωρίς κουκούτσι (ιδανικά μαλακοί Medjool)
100 ml ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
2 αυγά
150 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης ή για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
½ κ.γ. σόδα μαγειρικής
1 κ.γ. κανέλα
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο (προαιρετικό)
Μια πρέζα αλάτι
50 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175°C (αντιστάσεις). Βουτυρώνετε ή στρώνετε με χαρτί ψησίματος τη φόρμα.
Μουλιάζετε τους χουρμάδες σε ζεστό νερό για 10 λεπτά. Σουρώνετε και τους πολτοποιείτε στο μπλέντερ μαζί με το λάδι και τα αυγά μέχρι να γίνουν λείο μείγμα.
Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα στερεά υλικά (αλεύρι, μπέικιν, σόδα, κανέλα, μοσχοκάρυδο, αλάτι).
Ενώνετε τα δύο μείγματα και ανακατεύετε απαλά με σπάτουλα.
Προσθέτετε τα καρότα και τα καρύδια και ανακατεύετε ελαφρά.
Ρίχνετε το μείγμα στη φόρμα και ψήνετε για 40-45 λεπτά, μέχρι να βγαίνει καθαρή η οδοντογλυφίδα.
Αφήνετε να κρυώσει πριν το κόψετε (αν αντέξετε!).
💡 Tips
Διατηρείται εκτός ψυγείου για 2-3 ημέρες, σκεπασμένο καλά. Στο ψυγείο κρατάει έως και 5 ημέρες.
Μπορείτε να το κόψετε σε φέτες και να το φυλάξετε στην κατάψυξη. Όταν θελήσετε, απλώς το ξεπαγώνετε σε θερμοκρασία δωματίου.
Αν θέλετε πιο έντονη γεύση, προσθέστε λίγο ξύσμα πορτοκαλιού.
📊 Διατροφική Ανάλυση (ανά μερίδα, για 12 κομμάτια)
Θερμίδες | Υδατάνθρακες | Πρωτεΐνη | Λιπαρά | Φυτικές Ίνες |
---|---|---|---|---|
~210 kcal | 22 γρ. | 4 γρ. | 12 γρ. | 3 γρ. |
🌱 Τι μας προσφέρει αυτό το κέικ;
Οι χουρμάδες δίνουν φυσική γλύκα χωρίς επεξεργασμένη ζάχαρη, μαζί με φυτικές ίνες και κάλιο.
Τα καρότα είναι πλούσια σε β-καροτένιο, που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α για υγιές δέρμα και όραση.
Τα καρύδια προσφέρουν καλά λιπαρά (ω-3 λιπαρά οξέα) και πρωτεΐνη, συμβάλλοντας στον κορεσμό.
Το αλεύρι ολικής άλεσης ενισχύει την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βοηθώντας την καλή λειτουργία του εντέρου.
💙 Έτσι, κάθε κομμάτι είναι μια γλυκιά απόλαυση που συνδυάζει γεύση και θρέψη, ιδανική για κολατσιό, πρωινό ή ακόμη και για το απογευματινό σας ρόφημα.
✍️ Το περιεχόμενο επιμελείται η διαιτολογική μας ομάδα.
Δείτε επίσης

Αξιοποιήστε την Κατάψυξη: Πώς να Αποθηκεύσετε Σπιτικά Κέικ και Μάφιν για Φρεσκάδα και Ευκολία
Ανακαλύψτε την τέχνη της κατάψυξης των σπιτικών κέικ και μάφιν για να απολαμβάνετε φρέσκες, θρεπτικές λιχουδιές ανά πάσα στιγμή. Μάθετε τα απλά βήματα για να καταψύξετε και να απολαύσετε τα αγαπημένα σας σνακ, ελαχιστοποιώντας στη σπατάλη τροφίμων και υιοθετώντας έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.


Υγιεινό Ατομικό Κεκάκι Βανίλιας στη Φριτέζα Αέρος
Φτιάξτε εύκολα & γρήγορα ένα υγιεινό ατομικό κεκάκι βανίλιας στη φριτέζα αέρος! 🍰 Χωρίς ζάχαρη, με αγνά υλικά & έτοιμο σε 10 λεπτά. Δείτε τη συνταγή!