cropped-FDlogoweb.png

Γνωριμία

Καλάθι αγορών

Φιλικό για την Καρδιά, Μπράουνι με Ρεβίθια

Στην καρδιά της αποστολής του διαιτολογικού μας γραφείου μας βρίσκεται μια βαθιά αφοσίωση στην ευεξία και την υγεία της καρδιάς της κοινότητάς μας. Ως επαγγελματίες υγείας, αναζητούμε συνεχώς καινοτόμους τρόπους για να συνδυάσουμε τις ιατρικές συμβουλές με πρακτικές, καθημερινές επιλογές. Αυτή η επιδίωξη συχνά μας οδηγεί να εξερευνήσουμε τις θρεπτικές πτυχές του φαγητού μας, αναγνωρίζοντας τα τρόφιμα ως ακρογωνιαίο λίθο της προληπτικής ιατρικής.

Αυτή την εποχή, έχουμε στρέψει την προσοχή μας στα «comfort foods» που ζεσταίνουν τις καρδιές και τα σπίτια μας, ιδιαίτερα το παγκοσμίως αγαπημένο επιδόρπιο: τα μπράουνις. Ωστόσο, οι παραδοσιακές συνταγές για μπράουνι συχνά φέρουν ένα μεγάλο φορτίο σακχάρων και κορεσμένων λιπαρών, συστατικά που η καρδιά μας θα …προτιμούσε να μην έχει. Στην προσπάθειά μας να βρούμε μια ισορροπία μεταξύ της απόλαυσης και της υγείας, δημιουργήσαμε μια συνταγή που είναι τόσο θρεπτική για το σώμα όσο και απολαυστική για τον ουρανίσκο: Τα Φιλικά για την Καρδιά Μπράουνις με Ρεβίθια.

Η επιλογή μας να χρησιμοποιήσουμε τα ρεβίθια ως το βασικό συστατικό προέρχεται από το αξιοσημείωτο διατροφικό τους προφίλ, πλούσιο σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και βασικές βιταμίνες, προσφέροντας μια φιλική προς την καρδιά εναλλακτική λύση στη συνηθισμένη βάση μπράουνι. Σε συνδυασμό με τη μαύρη σοκολάτα, γνωστή για τα αντιοξειδωτικά της, αυτό το επιδόρπιο όχι μόνο ικανοποιεί την επιθυμία για γλυκό αλλά υποστηρίζει και τη γενική υγεία της καρδιάς.

Φτιαγμένη με αγάπη και φροντίδα, αυτή η συνταγή είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό επιδόρπιο - είναι απόδειξη της πεποίθησής μας ότι η υγεία και η απόλαυση μπορούν να συνυπάρχουν στο ίδιο πιάτο. Σας προσκαλούμε να εξερευνήσετε αυτή τη θρεπτική συνταγή, ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα προς έναν υγιεινό τρόπο ζωής που συνδυάζει τη χαρά και τη νοστιμιά.

Υλικά

  1. Βρασμένα ρεβίθια: 1 ¾ έως 2 κούπες (από περίπου ¾ έως 1 κούπα ξηρά, βρασμένα)
  2. Μεγάλα αυγά: 2 (ή αντικαταστήστε με flax eggs για vegan επιλογή)
  3. Βούτυρο αμυγδάλου: ½ κούπα (ή οποιοδήποτε άλλο βούτυρο ξηρών καρπών)
  4. Κακάο σε σκόνη: ⅓ κούπας
  5. Σιρόπι σφενδάμου ή μέλι: ½ κούπα
  6. Εκχύλισμα βανίλιας: 1 κουταλάκι του γλυκού
  7. Μπέικιν πάουντερ: ½ κουταλάκι του γλυκού
  8. Αλάτι: Μια πρέζα
  9. Σταγόνες ή τρίμματα μαύρης σοκολάτας: ⅓ κούπας (προσθέστε περισσότερο για την επικάλυψη)
  10. Προαιρετικά: καρύδια για την επικάλυψη

 

Κατά τη δημιουργία αυτών των υγιεινών μπράουνι, ανακαλύψαμε ότι η υφή και η περιεκτικότητα σε υγρασία των ρεβιθιών μπορεί να ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με παράγοντες όπως το μέγεθος, την ηλικία και τη μέθοδο μαγειρέματος. Για να προσαρμόσετε αυτές τις φυσικές παραλλαγές και να διασφαλίσετε ότι τα μπράουνι σας γίνονται τέλεια υγρά και λαχταριστά κάθε φορά, προτείνουμε ένα εύρος για την ποσότητα των ρεβιθιών σε αυτή τη συνταγή.

Συνιστούμε να ξεκινήσετε με το μικρότερη ποσότητα ρεβιθιών (1 ¾ φλιτζάνι). Αφού ανακατέψετε τη ζύμη σας, αξιολογήστε τη συνοχή της. Θα πρέπει να είναι παχύρρευστη αλλά να χύνεται, παρόμοια με την παραδοσιακή ζύμη για μπράουνι. Εάν η ζύμη σας φαίνεται πολύ πηχτή ή στεγνή, μη διστάσετε να προσθέσετε λίγο περισσότερα ρεβίθια, ανακατεύοντας μέχρι να φτάσετε στην επιθυμητή συνοχή. Αυτή η ευελιξία σας επιτρέπει να προσαρμόσετε τη συνταγή με βάση τα ειδικά χαρακτηριστικά των ρεβιθιών που χρησιμοποιείτε, εξασφαλίζοντας νόστιμα αποτελέσματα κάθε φορά.

Θυμηθείτε, ο στόχος είναι να δημιουργήσετε μία ζύμη που απλώνεται εύκολα στο ταψί, αλλά όχι τόσο αραιή ώστε να χάσει την πλούσια, μαλακή υφή του. Προσαρμόζοντας την ποσότητα των ρεβιθιών ανάλογα με τις ανάγκες, θα μπορέσετε να επιτύχετε την τέλεια ισορροπία για ακαταμάχητα υγρά και γευστικά μπράουνις.

Οδηγίες

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 175°C. Στρώστε ένα τετράγωνο ταψί 20×20 εκατοστών με λαδόκολλα.

  2. Αλέστε τα ρεβίθια: Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων, αλέστε τα βρασμένα ρεβίθια μέχρι να έχουν μια λεία υφή.

  3. Προσθήκη υλικών: Προσθέστε στα αλεσμένα ρεβίθια τα αυγά, το βούτυρο αμυγδάλου, το κακάο σε σκόνη, το σιρόπι σφενδάμου ή το μέλι, το εκχύλισμα βανίλιας, το μπέικιν πάουντερ και μια πρέζα αλάτι. Χτυπήστε μέχρι να ενωθούν καλά και να έχετε μια ομοιογενή μάζα.

  4. Προσθήκη σοκολάτας: Ενσωματώστε με απαλές κινήσσεις, με μια σπάτουλα ή κουτάλι, τις σταγόνες σοκολάτας.

  5. Μεταφορά στο ταψί: Αδειάστε το μίγμα στο ταψί και ισιώστε την επιφάνεια με μια σπάτουλα. Αν θέλετε, προσθέστε από πάνω επιπλέον σταγόνες σοκολάτας και τα καρύδια  αν επιθυμείτε.

  6. Ψήσιμο: Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25-30 λεπτά ή μέχρι να δείτε ότι ένα μαχαίρι που θα καρφώσετε στο κέντρο βγαίνει καθαρό.

  7. Κρύωμα: Αφήστε τα μπράουνις να κρυώσουν στο ταψί πριν τα κόψετε σε τετράγωνα.

Οφέλη για την Υγεία

Στα Φιλικά για την Καρδιά Μπράουνιςμε Ρεβίθια, έχουμε επιλέξει κάθε συστατικό προσεκτικά όχι μόνο για τη νόστιμη συνεισφορά του αλλά και για τις ιδιότητες που προάγουν την υγεία, διασφαλίζοντας ότι κάθε μπουκιά είναι ένα βήμα προς την ευεξία:

 

  • Ρεβίθια: Το θεμέλιο της συνταγής μας, τα ρεβίθια, δεν είναι απλώς πλούσια σε πρωτεΐνη, υποστηρίζοντας την υγεία των μυών, αλλά παίζουν επίσης βασικό ρόλο στην ευεξία της καρδιάς βοηθώντας στη διαχείριση της χοληστερόλης. Οι διαλυτές τους φυτικές ίνες βοηθούν στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης LDL, καθιστώντας αυτά τα μπράουνις έναν νόστιμο τρόπο για να ακολουθήσετε μια υγιεινή διατροφή για την καρδιά.
  • Μαύρη σοκολάτα: Επιλεγμένη για την υψηλή περιεκτικότητά της σε αντιοξειδωτικά, ειδικά φλαβονοειδή, η μαύρη σοκολάτα (με 70% κακάο ή περισσότερο) μπορεί να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς βελτιώνοντας τη ροή του αίματος και μειώνοντας την αρτηριακή πίεση. Είναι ένα νόστιμο «βελτιωτικό» της διάθεσης, κάνοντας αυτά τα μπράουνις μια απόλαυση φιλική για την καρδιά και καταπραϋντική για την ψυχή.
  • Βούτυρο αμυγδάλου: Προσθέτοντας μια κρεμώδη υφή και γεύση ξηρών καρπών, το βούτυρο αμυγδάλου εισάγει στο μείγμα υγιή λίπη, βιταμίνη Ε και μαγνήσιο, θρεπτικά συστατικά που παίζουν ρόλο στη μείωση της φλεγμονής και στην προαγωγή της υγείας της καρδιάς.
  • Σιρόπι σφενδάμου και μέλι: Γλυκάνουμε τα μπράουνις μας φυσικά με σιρόπι σφενδάμου ή μέλι, τα οποία προσφέρουν αντιοξειδωτικά και ιχνοστοιχεία. Το μέλι, συγκεκριμένα, όχι μόνο γλυκαίνει, αλλά φέρνει το δικό του σύνολο αντιοξειδωτικών και έχει συσχετιστεί με ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία της καρδιάς, όπως η βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης.
  • Σκόνη κακάο: Βασικό συστατικό για αυτή τη βαθιά, ακαταμάχητη γεύση σοκολάτας, η σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη παρέχει επιπλέον αντιοξειδωτικά, συμβάλλοντας στα γενικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς των μπράουνι μας.

 

Μέσω ενός συνδυασμού αυτών των πλούσιων σε θρέψη συστατικών, τα Φιλικά για  την Καρδιά Μπράουνις μας προσφέρουν έναν γευστικό τρόπο για να απολαύσετε ένα γλυκό  που ευθυγραμμίζεται με έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Ιδανικά για όσους αναζητούν τη χαρά της σοκολάτας χωρίς συμβιβασμούς στη διατροφή, αυτά τα μπράουνι υπόσχονται ικανοποίηση για τους γευστικούς κάλυκες και ώθηση στην υγεία της καρδιάς σας.

Πώς να Βράσετε τα Ρεβίθια: Οδηγός για Τέλεια Μπράουνις

Βράσιμο Ρεβιθιών σε Κατσαρόλα:

  1. Μουλιάστε: Μουλιάστε 1 κούπα ξηρά ρεβίθια σε νερό από το βράδυ για να μαλακώσουν.
  2. Βράστε: Στραγγίστε τα ρεβίθια και μεταφέρετέ τα σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Καλύψτε με φρέσκο νερό περίπου 2-3 εκατοστά πάνω από τα ρεβίθια. Φέρτε σε βρασμό, στη συνέχεια μειώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για περίπου 1-2 ώρες, ή μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Κρυώστε: Αφήστε τα ρεβίθια να κρυώσουν μέσα στο νερό τους, μετά στραγγίξτε και χρησιμοποιήστε ή αποθηκεύστε τα

 

Χρήση Instant Pot (Ηλεκτρικής Χύτρας):

  1. Χωρίς Μούλιασμα: Εάν έχετε λίγο χρόνο, μπορείτε να παραλείψετε το βήμα του μουλιάσματος. Ξεπλύνετε 1 κούπα ξηρά ρεβίθια.
  2. Μαγειρέψτε: Προσθέστε τα ρεβίθια στο Instant Pot καλύπτοντας με νερό περίπου 2 εκατοστά πάνω από αυτά. Κλείστε το καπάκι, επιλέξτε τη ρύθμιση “Manual” ή “Pressure Cook” και ρυθμίστε τον χρονοδιακόπτη για 50 λεπτά για ρεβίθια χωρίς μούλιασμα ή 15 λεπτά αν έχουν μουλιαστεί.
  3. Φυσική Απελευθέρωση: Μετά το μαγείρεμα, αφήστε την πίεση να απελευθερωθεί φυσικά. Αυτό μπορεί να πάρει περίπου 20 λεπτά. Στη συνέχεια, στραγγίστε τα ρεβίθια και αφήστε τα να κρυώσουν.

 

Συμβουλές για Όλες τις Μεθόδους:

  • Αλάτι: Η προσθήκη μιας πρέζας αλατιού στο νερό του βρασμού μπορεί να ενισχύσει τη γεύση των ρεβιθιών, αλλά είναι προαιρετικό.
  • Ποσότητα: Μια κούπα ξηρά ρεβίθια συνήθως διογκώνεται σε περίπου 2-3 κούπες μετά το βράσιμο. Προσαρμόστε τις ποσότητες ανάλογα με τις ανάγκες της συνταγής σας.
  • Αποθήκευση: Τα μαγειρεμένα ρεβίθια μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για έως και μία εβδομάδα ή να καταψυχθούν για μεγαλύτερη διάρκεια αποθήκευσης.

 

Με την εξοικείωση σε αυτές τις τεχνικές βρασμού, θα εξασφαλίσετε ότι τα ρεβίθια σας θα είναι τέλεια προετοιμασμένα για τη δημιουργία νόστιμων, υγιεινών μπράουνις με ρεβίθια ή οποιοδήποτε άλλο πιάτο που απαιτεί αυτό το εύχρηστο όσπριο.

Προτάσεις Σερβιρίσματος

·         Με φρέσκα μούρα: Συμπληρώστε τα μπράουνις σας με ένα μείγμα από φρέσκα μούρα όπως σμέουρα, φράουλες ή βατόμουρα για μια αναζωογονητική αντίθεση με την πλούσια γεύση σοκολάτας. Τα μούρα προσθέτουν μια έκρηξη αντιοξειδωτικών και μια ζωντανή πινελιά στο πιάτο σας.

·         Περιχύστε με βούτυρο ξηρών καρπών: Ζεστάνετε μια κουταλιά της σούπας αμυγδαλοβούτυρο ή φυστικοβούτυρο και περιχύστε το πάνω από τα μπράουνις για να ενισχύσετε τη γεύση τωβ ξηρών καρπών. Ο συνδυασμός βουτύρου ξηρών καρπών και σοκολάτας είναι κλασικός και ακαταμάχητος.

·         Γιαούρτι: Σερβίρετε κάθε μπράουνι με μια κουταλιά στραγγιστό γιαούρτι στο πλάι ή από πάνω. Η αφράτη γεύση του γιαουρτιού συμπληρώνει τη γλυκύτητα των μπράουνις, προσθέτοντας μια κρεμώδη υφή και έξτρα πρωτεΐνη.

·         Σάλτσα σοκολάτας ή σκόνη κακάο: Για μια επιπλέον δόση σοκολάτας, περιχύστε λίγη σάλτσα μαύρης σοκολάτας πάνω από τα μπράουνις ή πασπαλίστε τα ελαφρά με σκόνη κακάο πριν τα σερβίρετε.

·         Παγωτό: Συνοδέψτε τα μπράουνις σας με μια μπάλα από το αγαπημένο σας παγωτό. Σκεφτείτε την κλασική βανίλια για ένα παραδοσιακό συδυασμο ή μια μπάλα φρουτοπαγωτό (nice cream) με μπανάνες για μια εναλλακτική λύση χωρίς γαλακτοκομικά.

·         Καφές: Απολαύστε ένα φλιτζάνι φρεσκοκομμένο καφέ ή ένα σφηνάκι εσπρέσο με τα μπράουνις. Ο πλούτος του καφέ συνδυάζεται υπέροχα με τη βαθιά γεύση της σοκολάτας, ενισχύοντας τη συνολική γευστική εμπειρία.

·         Ξηροί καρποί και σπόροι: Για πρόσθετη τραγανότητα και θρεπτική αξία, πασπαλίστε ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς (καρύδια, αμύγδαλα) ή σπόρους (κολοκύθας, ηλιόσπορους) πάνω από τα μπράουνις πριν τα σερβίετε.

·         Γαρνίρισμα με φύλλα μέντας: Ένα φύλλο μέντας σε κάθε μπράουνι όχι μόνο προσθέτει μια πινελιά χρώματος αλλά και μια αναζωογονητική γευστική νότα που συμπληρώνει την πλούσια γεύση της σοκολάτας.

 

Αυτές οι προτάσεις σερβιρίσματος μπορούν να αναβαθμίσουν την παρουσίαση και τη γεύση των Φιλικών για την Καρδιά Μπράουνι με Ρεβίθια, καθιστώντας τα κατάλληλα για μια περιστασιακή απόλαυση ή μια ειδική περίσταση. Απολαύστε τον πειραματισμό με αυτές τις ιδέες για να βρείτε τους αγαπημένους σας συνδυασμούς!

Εκτιμώμενη Διατροφική Ανάλυση

Σε μια μερίδα, υπολογίζοντας ότι όλη η συνταγή βγάζει 12 μερίδες.

  • Ενέργεια: 200-250 kcal
  • Πρωτεΐνη: 6-8 γρ.
  • Υδατάνθρακες: 25-30 γρ.
    • Φυτικές Ίνες: 5-7 γρ.
    • Σάκχαρα: 12-15 γρ. (ανάλογα με την ποσότητα του σιροπιού σφενδάμου ή του μελιού που χρησιμοποιείται)
  • Λίπος: 10-12 γρ.
    • Κορεσμένο Λίπος: 2-3 γρ.

 

Θυμηθείτε, αυτές οι διατροφικές πληροφορίες είναι εκτιμήσεις και πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως οδηγός. Οι προσαρμογές στη συνταγή θα επηρεάσουν το τελικό διατροφικό περιεχόμενο. Για όσους παρακολουθούν στενά την πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών, συνιστάται ο υπολογισμός βάσει των συγκεκριμένων συστατικών που χρησιμοποιούνται.

Ελπίζουμε να είστε ενθουσιασμένοι που θα δοκιμάσετε αυτά τα Φιλικά για την Καρδιά Μπράουνις, όπως εμείς που τα μοιραστήκαμε μαζί σας. Αλλά το ταξίδι μας δεν τελειώνει εδώ. Θα θέλαμε πολύ να ακούσουμε από εσάς! Φτιάξατε μια παρτίδα από αυτές τις απολαυστικές λιχουδιές; Πώς έγιναν; Έχετε κάποιες αλλαγές ή ιδιαίτερες πινελιές που προσθέσατε για να κάνετε τη συνταγή δική σας; Μοιραστείτε την εμπειρία, τις ιδέες και τις συμβουλές σας στα σχόλια παρακάτω ή προσθέστε μας με ετικέτα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα σχόλιά σας όχι μόνο μας εμπνέουν αλλά και βοηθούν άλλους στην κοινότητά μας να εξερευνήσουν και να απολαύσουν υγιεινά, νόστιμα επιδόρπια.

Και αν ψάχνετε για περισσότερες υγιεινές για την καρδιά συνταγές ή συμβουλές για τη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής, μην ξεχάσετε να εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο. Ας συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε μαζί την αγάπη μας για το θρεπτικό και νόστιμο φαγητό. Καλά υγιεινά μαγειρέματα!

Κάντε ένα σχόλιο

Δείτε επίσης

Yγιεινά Σοκολατένια Μάφιν με Μπανάνα: Θρεπτικά και Νόστιμα

Αφεθείτε σε μια πιο υγιεινή γλυκιά απόλαυση με τα μάφιν μπανάνας σοκολάτας ολικής αλέσεως. Αυτά τα θρεπτικά και νόστιμα μάφιν συνδυάζουν την ωφέλιμη καλοσύνη των ώριμων μπανανών, του αλευριού ολικής αλέσεως και των φυσικών γλυκαντικών όπως το μέλι ή το σιρόπι σφενδάμου. Ιδανικά για να ικανοποιήσετε την επιθυμία σας για γλυκό ενώ θρέφετε το σώμα σας.

Διαβάστε περισσότερα »