cropped-FDlogoweb.png

Γνωριμία

Καλάθι αγορών

Πουρές Kίτρινης Kολοκύθας

Η κίτρινη κολοκύθα αποτελεί μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών ουσιών και προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β και C, οι οποίες ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προάγουν την υγεία του δέρματος και των μαλλιών. Επίσης, περιέχει σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην πρόληψη των προβλημάτων του εντέρου.

Ένας από τους τρόπους που μπορείτε να αξιοποιήσετε την κίτρινη κολοκύθα είναι να ετοιμάσετε τον πουρέ κολοκύθας, να τον καταψύξετε σε μερίδες και να τον χρησιμοποιήσετε σάλτσες και σε πολλές αλμυρές και γλυκές συνταγές.

 

Οδηγίες

  1. Προετοιμάστε την κολοκύθα: Ξεκινήστε επιλέγοντας μια ώριμη κίτρινη κολοκύθα από οποιαδήποτε ποικιλία κατάλληλη για μαγείρεμα. Κόψτε το στέλεχος και στη συνέχεια κόψτε την κολοκύθα στη μέση κάθετα. Βγάλτε τους σπόρους και τις ίνες από το κέντρο χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι.
  2. Μαγειρέψτε την κολοκύθα: Τοποθετήστε τα μισά της κολοκύθας, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 45-60 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει η σάρκα της κολοκύθας.
  3. Αφαιρέστε τη σάρκα: Μόλις ψηθεί και κρυώσει η κολοκύθα, χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι για να αφαιρέσετε τη μαλακή σάρκα από το δέρμα. Μεταφέρετε τη σάρκα της κολοκύθας σε ένα μπολ.
  4. Κάντε πουρέ την κολοκύθα: Πολτοποιήστε τη μαγειρεμένη σάρκα της κολοκύθας χρησιμοποιώντας το ειδικό εργαλείο για πουρέ πατάτας ή ανακατέψτε την σε έναν επεξεργαστή τροφίμων μέχρι να γίνει λεία και κρεμώδης. Εάν ο πουρές φαίνεται νερουλός, μπορείτε να τον στραγγίσετε μέσα από ένα λεπτό κόσκινο ή πανί για τυρί για να αφαιρέσετε την υπερβολική υγρασία.

Κατάψυξη πουρέ κολοκύθας

Η κατάψυξη του σπιτικού πουρέ κολοκύθας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τον διατηρήσετε για μελλοντική χρήση. Για να τον καταψύξετε ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  1. Μοιράστε τον πουρέ: Προσδιορίστε τα μεγέθη μερίδων που λειτουργούν καλύτερα για τις ανάγκες σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παγοθήκες, φορμάκια για μάφινς ή μικρά αεροστεγή δοχεία. Γεμίστε κάθε θήκη ή δοχείο με τον πουρέ κολοκύθας, αφήνοντας λίγο χώρο για επέκταση κατά την κατάψυξη.
  2. Ετικέτα και σφράγιση: Γράψτε την ημερομηνία και τα περιεχόμενα σε μια ετικέτα κατάψυξης ή απευθείας στο δοχείο. Αυτό θα σας βοηθήσει να παρακολουθείτε τον χρόνο κατάψυξης και το περιεχόμενο. Κλείστε καλά τα δοχεία με καπάκια ή τυλίξτε τα σφιχτά με πλαστική μεμβράνη.
  3. Παγώστε τον πουρέ κολοκύθας: Τοποθετήστε τα δοχεία ή τις θήκες με ετικέτα στην κατάψυξη. Βεβαιωθείτε ότι είναι τοποθετημένα σε επίπεδη επιφάνεια ώστε να παγώσουν ομοιόμορφα. Αφήστε τα ανενόχλητα μέχρι να παγώσουν εντελώς, κάτι που συνήθως διαρκεί περίπου 4-6 ώρες ή όλη τη νύχτα.
  4. Αποθήκευση στην κατάψυξη: Μόλις παγώσει πλήρως ο πουρές κολοκύθας, μεταφέρετε τις επιμέρους μερίδες σε σακούλες κατάψυξης ή αεροστεγή δοχεία για αποθήκευση. Αφαιρέστε τυχόν περίσσεια αέρα από τις σακούλες πριν τις σφραγίσετε για να αποφύγετε το κάψιμο της κατάψυξης.
  5. Κατάψυξη έως και 3-4 μήνες: Ο σωστά αποθηκευμένος πουρές κολοκύθας μπορεί να διατηρήσει την ποιότητά του για αρκετούς μήνες. Ωστόσο, για την καλύτερη γεύση και υφή, συνιστάται η χρήση του εντός 3-4 μηνών.

 

Όταν είστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσετε τον κατεψυγμένο πουρέ κολοκύθας, απλώς αποψύξτε τον όλη τη νύχτα στο ψυγείο ή ξεπαγώστε τον στο φούρνο μικροκυμάτων σε χαμηλή θερμοκρασία. Ο αποψυγμένος πουρές μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες συνταγές όπως πίτες, ψωμί, σούπες και άλλα πιάτα με βάση την κολοκύθα.

Χρήσεις πουρέ κολοκύθας

Ο πουρές κολοκύθας είναι ένα ευέλικτο συστατικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες νόστιμες συνταγές. Ακολουθούν μερικές ιδέες για το πώς να χρησιμοποιήσετε τον πουρέ κολοκύθας:

  1. Γλυκιά κολοκυθόπιτα: Φυσικά, η κλασική κολοκυθόπιτα είναι ό,τι πρέπει. Χρησιμοποιήστε τον σπιτικό σας πουρέ κολοκύθας ως βάση για μια πλούσια και γευστική γέμιση κολοκυθόπιτας.
  2. Ψωμί κολοκύθας ή μάφιν: Προσθέστε πουρέ κολοκύθας στο αγαπημένο σας ψωμί ή συνταγή για μάφιν για μια υγρή και γευστική ανατροπή. Το κολοκυθόψωμο ή τα μάφιν είναι τέλεια για πρωινό ή ως νόστιμο σνακ. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε ξηρούς καρπούς, σταφίδες ή κομματάκια σοκολάτας για πρόσθετη υφή και γεύση.
  3. Κολοκυθόσουπα: Φτιάξτε μια θρεπτική κολοκυθόσουπα χρησιμοποιώντας τον πουρέ σας.
  4. Τηγανίτες ή βάφλες κολοκύθας: Αναβαθμίστε το πρωινό σας με τηγανίτες ή βάφλες κολοκύθας. Προσθέστε πουρέ κολοκύθας στη ζύμη για τηγανίτα ή τη βάφλα σας μαζί με μπαχαρικά για κολοκυθόπιτα για μια απολαυστική φθινοπωρινή ανατροπή. Σερβίρετε με μέλι ή σιρόπι σφενδάμου και πασπαλίστε με κανέλα.
  5. Cheesecake κολοκύθας: Δημιουργήστε ένα εναλλακτικό επιδόρπιο ενσωματώνοντας πουρέ κολοκύθας σε μια κρεμώδη γέμιση cheesecake.
  6. Smoothie κολοκύθας: Ανακατέψτε τον πουρέ κολοκύθας με γιαούρτι, γάλα (γαλακτοκομικό ή φυτικής προέλευσης), μια παγωμένη μπανάνα και λίγο μέλι ή σιρόπι σφενδάμου για να φτιάξετε ένα θρεπτικό και γευστικό smoothie κολοκύθας. Προσθέστε μερικά μπαχαρικά όπως κανέλα ή μοσχοκάρυδο για επιπλέον ζεστασιά.
  7. Κάρυ κολοκύθας: Χρησιμοποιήστε τον πουρέ κολοκύθας ως βάση για ένα νόστιμο και χορταστικό κάρυ κολοκύθας. Σοτάρετε κρεμμύδια, σκόρδο και τα μπαχαρικά σε ένα τηγάνι και στη συνέχεια προσθέστε τον πουρέ κολοκύθας, γάλα καρύδας και λαχανικά και πρωτεΐνες της επιλογής σας (όπως κοτόπουλο, ρεβίθια ή τόφου). Σιγοβράστε μέχρι να ενωθούν οι γεύσεις και σερβίρετε με ρύζι ή ψωμί πίτα.
  8. Χούμους κολοκύθας: Δώστε στο χούμους σας μια εποχιακή πινελιά προσθέτοντας πουρέ κολοκύθας στο παραδοσιακό μείγμα ρεβιθιών. Συνδυάστε τον πουρέ κολοκύθας, τα μαγειρεμένα ρεβίθια, το ταχίνι, το σκόρδο, το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά σε έναν επεξεργαστή τροφίμων. Ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν και απολαμβάνουμε με πίτα ή μπαστουνάκια λαχανικών.

Αυτές είναι μόνο μερικές ιδέες για να ξεκινήσετε. Ο πουρές κολοκύθας μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες συνταγές, από γλυκές έως αλμυρές, οπότε μην φοβάστε να γίνετε δημιουργικοί και να πειραματιστείτε στην κουζίνα!

Διατροφική ανάλυση

Ανά 100 γρ

Ενέργεια: 34 kcal

Πρωτεΐνη: 1 γρ

Λίπη: 0,3 γρ

Κορεσμένα: 0,1 γρ

Υδατάνθρακες: 8 γρ

Φυτικές ίνες: 3 γρ

Λάβετε υπόψη ότι αυτές είναι κατά προσέγγιση τιμές και ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με το είδος της κολοκύθας και την περιεκτικότητα του πουρέ σε νερό.

Δείτε επίσης

Κολοκυθοτυρόπιτα με Κίτρινη Κολοκύθα

Απολαύστε τις ζωντανές γεύσεις της κίτρινης κολοκυθόπιτας μας. Αυτή η συνταγή συνδυάζει την κίτρινη κολοκύθα με φέτα ή κατσικίσιο τυρί, όλα καρυκευμένα με φρέσκο δυόσμο, δημιουργώντας ένα αλμυρό πιάτο που είναι τόσο υγιεινό όσο και γευστικό. Απολαύστε αυτή την πίτα ως ορεκτικό ή ένα πλήρες γεύμα συνοδευόμενο από μια πλούσια σαλάτα, ιδανική για κάθε περίσταση.

Διαβάστε περισσότερα »