cropped-FDlogoweb.png

Γνωριμία

Καλάθι αγορών

Υγιεινά Μάφιν Κολοκύθας: Μια Γεύση του Φθινοπώρου

Το φθινόπωρο αρχίζει μια εποχή γεμάτη με ζεστά πουλόβερ, καθαρό αέρα και το ανακουφιστικό άρωμα από λιχουδιές με κανέλα που διαχέεται στην κουζίνα. Ανάμεσα στα διάφορα απολαυστικά πιάτα με βάση την κολοκύθα, τα υγιεινά μάφινς κολοκύθας ξεχωρίζουν ως μια θρεπτική επιλογή που δεν κάνει συμβιβασμούς στη γεύση. Με την χρήση του ελαιόλαδου – βασικό στοιχείο στο ντουλάπι της Μεσογείου, αυτά τα μάφινς όχι μόνο αγκαλιάζουν τις γεύσεις του φθινοπώρου αλλά ενσωματώνουν και μια νότα Ελληνικής κληρονομιάς.

Υλικά

  • 1 3/4 φλιτζάνι αλεύρι ολικής αλέσεως ή ένα μείγμα από αλεύρι ολικής αλέσεως και αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2 αυγά
  • 1 φλιτζάνι πουρέ κολοκύθας (δείτε εδώ πως μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας πουρέ κολοκύθας)
  • 1/2 φλιτζάνι μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
  • 1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1/4 φλιτζάνι γάλα (οποιουδήποτε τύπου)
  • Προαιρετικά: 1/2 φλιτζάνι πρόσθετα όπως ξηροί καρποί, σπόροι ή κομματάκια μαύρης σοκολάτας

Οδηγίες

  1. Προετοιμασία: Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 190°C. Στρώστε μια φόρμα για μάφινς με χάρτινα φορμάκια ή λαδώστε ελαφρά τις θήκες για να μην κολλήσουν.
  2. Ανακατέψτε τα Ξηρά Υλικά: Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε μαζί το αλεύρι, τη σόδα, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το τζίντζερ και το αλάτι για να ενωθούν.
  3. Ανακατέψτε τα Υγρά Υλικά: Σε ένα ξεχωριστό μπολ, χτυπήστε μαζί τα αυγά, τον πουρέ κολοκύθας, το μέλι ή το σιρόπι σφενδάμου, το ελαιόλαδο και το γάλα μέχρι να ενωθούν καλά.
  4. Ανακατέψτε: Προσθέστε τα υγρά υλικά στα ξηρά και ανακατέψτε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Εάν χρησιμοποιείτε, διπλώστε τα πρόσθετα της επιλογής σας.
  5. Γεμίστε τα Φορμάκια και Ψήστε: Μοιράστε τη ζύμη ισόποσα στις φόρμες για τα μάφινς, γεμίζοντας το καθένα περίπου κατά τα 2/3. Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 18-20 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο ενός μάφιν.
  6. Αφήστε να Κρυώσουν και Απολαύστε: Αφήστε τα μάφινς να κρυώσουν στη φόρμα για 5 λεπτά και μετά μεταφέρετέ τα σε μια σχάρα για να κρυώσουν εντελώς. Απολαύστε τα σπιτικά μάφινς κολοκύθας σας ως μια θρεπτική επιλογή πρωινού ή ως ένα υγιεινό σνακ!

 

Η διακριτική γλυκύτητα της κολοκύθας σε συνδυασμό με τις πλούσιες, φρουτώδεις νότες του ελαιόλαδου δημιουργεί μια απολαυστική γευστική εμπειρία. Η προσθήκη ελαιόλαδου όχι μόνο προσθέτει υπέροχη γεύση αλλά προσφέρει και υγιή λίπη. Αυτή η απλή αλλά ικανοποιητική συνταγή είναι μια απόδειξη της ομορφιάς του συνδυασμού των παραδοσιακών υλικών με την γενναιοδωρία της εποχής. Λοιπόν, ετοιμάστε μια παρτίδα από αυτά τα υγιεινά μάφινς κολοκύθας και αφήστε τις γεύσεις του φθινοπώρου να χορέψουν στον ουρανίσκο σας!

Διατροφική Ανάλυση

Τα υγιεινά μάφινς κολοκύθας μας δεν είναι απλώς μια απόλαυση για τον ουρανίσκο, αλλά και μια θρεπτική επιλογή για μια ισορροπημένη διατροφή. Η κολοκύθα, το βασικό συστατικό, είναι μια πλούσια πηγή βήτα-καροτίνης, ενός προδρόμου της βιταμίνης Α, απαραίτητη για την καλή όραση, την υποστήριξη του ανοσοποιητικού και την υγεία του δέρματος.


Όταν συνδυάζονται με αλεύρι ολικής αλέσεως, αυτά τα μάφινς παρέχουν μια υγιεινή δόση διαιτητικών ινών που προάγουν την ευεξία του πεπτικού συστήματος. Το ελαιόλαδο, χαρακτηριστικό γνώρισμα της μεσογειακής διατροφής, συνεισφέρει σε υγιή μονοακόρεστα λίπη, γνωστά για τα οφέλη τους για την υγεία της καρδιάς.


Επιπλέον, η επιλογή του μελιού ή του σιροπιού σφενδάμου ως φυσικό γλυκαντικό προσθέτει μια πινελιά γλυκύτητας χωρίς να υπερφορτώνει με επεξεργασμένα σάκχαρα.


Κάθε μάφιν (με βάση μια παρτίδα για 12 μάφινς) περιέχει περίπου 150 έως 200 θερμίδες, καθιστώντας το μια μέτρια πηγή ενέργειας κατάλληλη για ένα σνακ ή μέρος ενός πλούσιου πρωινού.


Η προαιρετική προσθήκη ξηρών καρπών ή σπόρων μπορεί να βελτιώσει περαιτέρω το διατροφικό προφίλ προσθέτοντας ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και διάφορα απαραίτητα μέταλλα.


Αγκαλιάστε την εποχή του φθινοπώρου απολαμβάνοντας αυτά τα θρεπτικά μάφινς που καλύπτουν τόσο τις γευστικές όσο και τις διατροφικές σας ανάγκες!

Δείτε επίσης