cropped-FDlogoweb.png

Γνωριμία

Καλάθι αγορών

Διατροφή στις Γιορτές των Χριστουγέννων: Συμβουλές για Εγκύους

Ο Δεκέμβρης είναι ο μήνας των Χριστουγέννων και των εορτών. Είναι η εποχή για να απολαύσουμε τις γιορτές με την οικογένεια και τους φίλους μας.

Στην περίοδο της εγκυμοσύνης θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικές με τα τρόφιμα που καταναλώνετε, πως αυτά αποθηκεύονται και πως διατηρούνται σε σωστή θερμοκρασία. Ο λόγος που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή είναι επειδή τα τρόφιμα που δεν έχουν συντηρηθεί ή αποθηκευτεί σωστά μπορεί να σας προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.

Περιεχόμενα

Ασφάλεια τροφίμων και εγκυμοσύνη

Θα πρέπει να φροντίζετε για τα τρόφιμα που είναι για το ψυγείο να τοποθετούνται σωστά. Να διαχωρίζετε τα ωμά από τα μαγειρεμένα φαγητά.

Καλό θα ήταν να μην καταναλώσετε φαγητό που βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου για πολλή ώρα, και όταν θέλουμε να καταναλώσετε φαγητό που είναι τοποθετημένο στο ψυγείο να το ζεσταίνετε πολύ καλά, ανακατεύοντας το για να θερμανθεί παντού.

Το περίσσευμα του φαγητού τοποθετήστε το στο ψυγείο, αλλά θα πρέπει να καταναλωθεί εντός 2 ημερών. Το κρέας να είναι πολύ καλά μαγειρεμένο και το φαγητό επιτρέπεται να μείνει σε θερμοκρασία δωματίου το πολύ 1 ώρα, οπότε προσοχή στα γιορτινά τραπέζια. Αν υπάρχουν φαγητά που έχουν μείνει πάνω στο τραπέζι για πολύ ώρα καλύτερα να τα αποφύγετε, ή να τα ζεστάνετε καλά πριν τα φάτε.

Φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά χρειάζονται καλό πλύσιμο κάτω από τρεχούμενο νερό και τα χέρια να είναι καθαρά πριν το πλύσιμό τους.  Ακόμα και αν θα ξεφλουδίσετε το φρούτο που θα φάτε, για παράδειγμα ένα πορτοκάλι ή ένα μήλο, θα πρέπει να το πλύνετε καλά για να μην μεταφερθούν παθογόνοι μικρο-οργανισμοί από τη φλούδα στη σάρκα ενώ τα ξεφλουδίζετε. Να μη χρησιμοποιήσετε σαπούνι για να τα πλύνετε γιατί μπορεί να μείνουν υπολείμματα σαπουνιού επάνω τους. Ιδιαίτερη προσοχή στο πλύσιμο θέλουν τα φρούτα και τα λαχανικά που ακουμπούν στο χώμα όπως είναι το μαρούλι κ.α.

Έξω είναι προτιμότερο να τρώτε μόνο ψητά ή βραστά λαχανικά και όχι σαλάτα με ωμά λαχανικά, εκτός αν είστε σίγουρη ότι τα έχουν πλύνει σχολαστικά.

Κρέας και ψάρι

Αποφεύγετε τα αλλαντικά και το ωμό ψάρι. Προσπαθήστε να μην έρχονται σε επαφή τα ωμά με τα μαγειρεμένα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τα ωμά μία σακούλα η οποία να κλείνει αεροστεγώς και να την τοποθετήσετε στο κάτω ράφι του ψυγείου. Για τη γαλοπούλα και το κοτόπουλο, δε συστήνεται το πλύσιμο πριν το μαγείρεμα.

Τυριά

Θα πρέπει να αποφεύγετε τα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά, τα μαλακά τυριά και τα συσκευασμένα τριμμένα τυριά. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να αποφεύγετε τα τυριά brie, camembert, chèvre, roquefort, gorgonzola και τα  Danish blue τυριά. Αν βέβαια μαγειρευτούν καλά, για παράδειγμα σε μία πίτσα, μπορείτε να τα καταναλώσετε γιατί με το μαγείρεμα καταστρέφονται τα παθογόνα βακτήρια.

Όλα τα μαλακά τυριά από παστεριωμένο γάλα, όπως φέτα, τυρί cottage, τυρί κρέμα, mozzarella και αλείμματα τυριού είναι ασφαλή για κατανάλωση.

Αλκοόλ

Σε ό,τι αφορά το αλκοόλ, συστήνεται η αποφυγή του σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης καθώς δεν έχει βρεθεί ένα ασφαλές ελάχιστο όριο κατανάλωσης.

Το πρόβλημα είναι ότι αν καταναλώσετε αλκοόλ στην εγκυμοσύνη, αυτό θα περάσει από τον πλακούντα και το μωρό θα εκτεθεί στο αλκοόλ στο αίμα. Καθώς το συκώτι του μωρού δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί πλήρως, το αλκοόλ δε θα διασπαστεί γρήγορα και μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του μωρού.

Εάν έτυχε να πιείτε αλκοολούχα ποτά πριν μάθετε ότι είστε έγκυος, σταματήστε την κατανάλωσή τους τώρα που το γνωρίζετε (αν σας ανησυχεί το ότι πίνατε αλκοόλ ενώ ήσασταν έγκυος συζητήστε το με το γυναικολόγο σας). Καλό είναι να γνωρίζετε ότι όσο πιο πολύ αλκοόλ πίνετε τόσο πιο μεγάλος είναι ο κίνδυνος για το μωρό.

Καφές

Ο καφές επιτρέπεται αλλά σε μικρές ποσότητες. Συνολικά ή πρόσληψη καφεΐνης την ημέρα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 200 mg.


Μερικά παραδείγματα:

  • Καφές φίλτρου(200ml): 115-175 mg
  • Εσπρέσο (30ml): 30-65 mg
  • Ελληνικός(30ml): 40-50 mg
  • Στιγμιαίος(180ml): 65-100 mg
  • Ελληνικός Ντεκαφεινέ(60ml): 0-1 mg 
  • Στιγμιαίος Ντεκαφεινέ(180ml): 2-3 mg
  • Εσπρέσο Ντεκαφεινέ(30ml): 0-1 mg
  • Αναψυκτικά τύπου cola(200ml): 25-45 mg
  • Τσάι μαύρο(240ml): 25-50 mg
  • Τσάι πράσινο(240ml): 25-30 mg
  • Μαύρη Σοκολάτα(30g): 5-35 mg

Γλυκά

Ακόμη και εάν βρίσκεστε σε περίοδο εγκυμοσύνης δεν είναι κακό να γευτείτε τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά αρκεί να μην το παρακάνετε με την ποσότητα!

Στην περίοδο της εγκυμοσύνης χαρείτε τα Χριστούγεννα, απλά προσπαθήστε να είστε λίγο περισσότερο προσεκτική με το φαγητό από άλλες χρονιές.

Καλές γιορτές με υγεία και με το καλό το να πάρετε το μωράκι σας στην αγκαλιά σας!

Συγγραφή: Γιώτα Στεφάνου, Στέλεχος Διατροφής & Διαιτολογίας

Διαβάστε επίσης

Πώς να Διαχειριστείτε το Φαγητό στις Γιορτές: Εξισορροπήστε την Απόλαυση με την Υγεία

Μάθετε πώς να εξισορροπείτε την απόλαυση των διακοπών με την υγεία στον οδηγό μας για τη διαχείριση του φαγητού κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων. Ανακαλύψτε πρακτικές στρατηγικές για ενσυνείδητη διατροφή, έλεγχο των μερίδων, υγιεινές εναλλακτικές λύσεις και πως να παραμένετε δραστήριοι για να απολαύσετε τις διακοπές χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο τους διατροφικούς σας στόχους. Ιδανικό άρθρο για όσους θέλουν να απολαύσουν εορταστικές λιχουδιές διατηρώντας παράλληλα μια ισορροπημένη διατροφή.

Διαβάστε περισσότερα »

Χριστούγεννα και Διατροφή: Συμβουλές για την Ημέρα του Τραπεζιού

Περιηγηθείτε στα χριστουγεννιάτικα γεύματα με υγεία και χαρά! Αυτό το άρθρο-οδηγός προσφέρει πρακτικές συμβουλές για τη διαχείριση της κατανάλωσης φαγητού κατά τη διάρκεια των εορταστικών γευμάτων, εστιάζοντας στον έλεγχο των μερίδων και την εξισορρόπηση των λιχουδιών με θρεπτικές επιλογές. Χρήσιμο για όσους θέλουν να διατηρήσουν τους στόχους υγείας τους κατά τη διάρκεια εορταστικών συγκεντρώσεων.

Διαβάστε περισσότερα »

Χριστουγεννιάτικες Ενεργειακές Μπάλες με Καρύδια και Σταφίδες

Απολαύστε μία θρεπτική χριστουγεννιάτικη λιχουδιά με τη συνταγή μας για ενεργειακές μπάλες με καρύδια και σταφίδες. Αυτό το γλύκισμα συνδυάζει ξηρούς καρπούς, σταφίδες και σοκολάτα, προσφέροντας μια υγιεινή απόλαυση. Γρήγορο και εύκολο στην προετοιμασία, είναι ιδανικό για όσους αναζητούν μια νόστιμη επιλογή χωρίς προσθήκη ζάχαρης για να απολαύσουν γιορτινές γεύσεις.

Διαβάστε περισσότερα »