cropped-FDlogoweb.png

Γνωριμία

Καλάθι αγορών

Χριστούγεννα και Διατροφή: Συμβουλές για την Ημέρα του Τραπεζιού

Έφτασε ξανά η πιο λαμπερή εποχή του χρόνου: τα Χριστούγεννα!

Όσο οι γιορτινές μέρες πλησιάζουν, φέρνουν στην επιφάνεια μαζί τους σκέψεις γύρω από το φαγητό. Χριστουγεννιάτικα γλυκά, συγκεντρώσεις με συγγενείς και φίλους οι οποίες περιλαμβάνουν την κατανάλωση φαγητού ή/ και ποτού.

Πίσω από τις σκέψεις αυτές, συνήθως κρύβονται το άγχος και το στρες, 2 καλικαντζαράκια που μας βασανίζουν τις στιγμές που θα έπρεπε να απολαμβάνουμε περισσότερο. Το αίσθημα της ανησυχίας όσον αφορά το βάρος μας αυξάνεται κατακόρυφα κι έτσι δυσκολευόμαστε να περάσουμε γαλήνια τις γιορτινές αυτές ημέρες με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Πάμε να δούμε μερικές συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να κατευνάσουμε τις σκέψεις αυτές.

Περιεχόμενα

Ακολουθείστε τη μέθοδο του πιάτου

  • Αρχικά γεμίστε το ½ του πιάτου σας με σαλάτα της επιλογής σας. Θα βρείτε πολλά και διαφορετικά είδη σαλάτας με λαχανικά και φρούτα εποχής (λαχανοσαλάτα, μαρουλοσαλάτα με ρόδι κλπ.) στα γιορτινά τραπέζια. Διαλέξτε την αγαπημένη σας και ξεκινήστε από αυτή.
  • Συνεχίστε με το ¼ του πιάτου το οποίο θα περιέχει κάποια πηγή πρωτεΐνης (με όσο το δυνατόν λιγότερο λίπος): κοτόπουλο στο φούρνο, γαλοπούλαχοιρινόμπιφτέκιαμοσχάρι, τυρί κλπ. Καλό θα είναι να αποφύγετε τις όποιου είδους σάλτσες και να αφαιρείτε το ορατό λίπος από το κρέας.
  • Στο υπόλοιπο ¼ του πιάτου, προσθέστε κάποια πηγή υδατάνθρακαψωμίρύζιμακαρόνια κλπ. Αν υπάρχει αυτή η επιλογή, καλό θα είναι να επιλέξουμε σύνθετους υδατάνθρακες (ολικής αλέσεως προϊόντα). Πολλές φορές αν υπάρχει κάποια γεμιστή γαλοπούλα ή άλλο είδος κρέατος, η γέμιση αποτελείται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από ρύζι ή πλιγούρι μαζί με άλλα θρεπτικά συστατικά (ρόδι, κουκουνάρι, κάστανα κλπ.). Αν το επιθυμείτε μπορείτε να επιλέξετε τη γέμιση ως μια πηγή υδατανθράκων.
Αν επιθυμείτε να γεμίσετε ξανά το πιάτο σας, ακολουθήστε την ίδια μέθοδο από την αρχή.

Γλυκό & αλκοόλ

  • Μετά το γεύμα, αν επιθυμείτε να καταναλώσετε γλυκό μπορείτε να μοιραστείτε τη μερίδα σας με κάποιον άλλο καλεσμένο. Μπορείτε να επιλέξετε ένα γλυκό με βάση τα φρούτα όπως μια τάρτα ή μια μηλόπιτα. Ειδάλλως, καταναλώστε κάποιο φρούτο εποχής με κάποιο ξηρό καρπό αν υπάρχει η επιλογή αυτή.
  • Όσον αφορά το αλκοόλ, επιλέξτε κόκκινο κρασί (πλούσιο σε αντιοξειδωτικά) ή κάποιου είδους μπύρα. Καταναλώστε έως 2 ποτήρια αλκοόλ (κρασί-125 ml/ ποτήρι, μπύρα – 330 ml/ ποτήρι).
  • Εάν επιθυμείτε να καταναλώσετε κάποιο μη αλκοολούχο ρόφημα, επιλέξτε κάποιο αναψυκτικό χωρίς προσθήκη ζάχαρης, αλλά με γλυκαντικά για να αποφύγετε τις «κενές θερμίδες» (ενέργεια χωρίς θρεπτικά συστατικά).

Γενικές συμβουλές

  • Αν το γεύμα λάβει χώρα σε κάποιο εστιατόριο μην φοβάστε να ζητήσετε κάποιες αλλαγές στη σύσταση των πιάτων. Ναι, είναι μια δύσκολη στιγμή για το προσωπικό και όλοι θέλουμε να είμαστε ευγενικοί μαζί τους, αλλά συνήθως δεν είναι πρόβλημα να αντικατασταθούν τα πατατάκια με μια πατάτα, σαλάτα ή λαχανικά. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε να προστεθεί επιπλέον τυρί, βούτυρο, μαγιονέζα, dressings ή λάδι.
  • Καλό θα είναι να μην ξεκινήσετε το γεύμα σας με άδειο στομάχι. Μια καλή επιλογή τροφίμου για να καταναλώσετε 1-2 ώρες πριν το γεύμα, είναι ένα φρούτο με ξηρούς καρπούς.
  • Όταν φτάσει η ώρα του γεύματος, προσπαθήστε να φάτε αργά και να απολαύσετε κάθε μπουκιά από το φαγητό σας. Κάθε φορά που τρώτε, αφήνετε το πιρούνι κάτω μέχρι να καταπιείτε τη μπουκιά που έχετε στο στόμα σας.
  • Παράλληλα με το φαγητό συζητείστε με τους υπόλοιπους καλεσμένους: έτσι θα καταφέρετε να φάτε με πιο αργό ρυθμό και να αφήσετε το περιθώριο στον εγκέφαλό σας να αντιληφθεί το αίσθημα του κορεσμού. Ως συνέπεια θα νιώσετε «πλήρεις» δίχως να έχετε καταναλώσει παραπάνω από αυτό που θα χρειαζόταν ο οργανισμός σας.
  • Κατά τη διάρκεια του γεύματος μπορείτε να έχετε δίπλα στο φαγητό σας ένα ποτήρι με νερό. Το νερό μπορεί να μας βοηθήσει να πετύχουμε τον πιο γρήγορο κορεσμό και να μας ενυδατώσει, κάτι το οποίο χρειαζόμαστε αν καταναλώνουμε και αλκοόλ παράλληλα.
  • Προσπαθήστε να καταναλώνετε φαγητό μόνο από το πιάτο σας και να μην τσιμπολογείτε από το κέντρο διάφορα μεζεδάκια. Αντί αυτού, ενσωματώστε οτιδήποτε θέλετε να δοκιμάσετε στο πιάτο σας ακολουθώντας τη μέθοδο του πιάτου.
  • Εάν σκοπεύετε να φάτε βραδινό σε κάποιο φιλικό/συγγενικό σπίτι ή εκτός σπιτιού, επιλέξτε να καταναλώσετε ένα ελαφρύ μεσημεριανό. Μια ομελέτα με λαχανικά και λίγο τυρί αποτελεί εξαιρετική επιλογή.
  • Φροντίστε η ενυδάτωσή σας μέσα στη μέρα να είναι επαρκής.

Μελομακάρονο η κουραμπιές;

Μέσα από τα πολλά γλυκά της ελληνικής παράδοσης, τα Χριστούγεννα επιλέγουμε να φτιάξουμε και να καταναλώσουμε μελομακάρονα ή κουραμπιέδες.

Αν βάλουμε στο μικροσκόπιο τη διατροφική αξία τους, νικητής θα βγει το μελομακάρονο. Κι αυτό γιατί περιέχει καρύδια, μέλι, πορτοκάλι, ελαιόλαδο και πολλά μπαχαρικά που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά (όπως το γαρύφαλλο και η κανέλα).
Αποτελείται λοιπόν από υλικά τα οποία είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, καλά λιπαρά, αντιοξειδωτικά).

Εν αντιθέσει ο κουραμπιές αποτελείτε κατά βάση από ζωικό βούτυρο (πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά) και ζάχαρη.

Είτε επιλέξετε κουραμπιέ, είτε μελομακάρονο, προσπαθήστε να το εντάξετε στο διαιτολόγιό σας χωρίς τύψεις. Αν επιθυμείτε να καταναλώνετε καθημερινά μελομακάρονα, μπορείτε να τα φτιάξετε στο σπίτι ακολουθώντας συνταγές με αλεύρι ολικής αλέσεως και με φρούτα ως γλυκαντικό.

Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, στοχεύουμε να διατηρήσουμε σταθερό το βάρος μας.

Σε κάθε περίπτωση, αφήνουμε τις τύψεις μας στην άκρη κι απολαμβάνουμε τις γιορτινές μέρες παρέα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Σας ευχόμαστε καλές γιορτές!

Συγγραφή: Σεβαστή Περάκη, Φοιτήτρια του τμήματος Επιστήμης Διατροφής & Διαιτολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Διαβάστε επίσης

Διατροφή στις Γιορτές των Χριστουγέννων: Συμβουλές για Εγκύους

Εξερευνήστε τις βασικές διατροφικές προφυλάξεις για τις έγκυες γυναίκες κατά τη διάρκεια των εορτασμών των Χριστουγέννων. Αυτό το άρθρο προσφέρει πρακτικές συμβουλές για την ασφαλή αποθήκευση, χειρισμό και προετοιμασία τροφίμων για την αποφυγή τροφιμογενών ασθενειών.

Διαβάστε περισσότερα »

Πώς να Διαχειριστείτε το Φαγητό στις Γιορτές: Εξισορροπήστε την Απόλαυση με την Υγεία

Μάθετε πώς να εξισορροπείτε την απόλαυση των διακοπών με την υγεία στον οδηγό μας για τη διαχείριση του φαγητού κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων. Ανακαλύψτε πρακτικές στρατηγικές για ενσυνείδητη διατροφή, έλεγχο των μερίδων, υγιεινές εναλλακτικές λύσεις και πως να παραμένετε δραστήριοι για να απολαύσετε τις διακοπές χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο τους διατροφικούς σας στόχους. Ιδανικό άρθρο για όσους θέλουν να απολαύσουν εορταστικές λιχουδιές διατηρώντας παράλληλα μια ισορροπημένη διατροφή.

Διαβάστε περισσότερα »

Χριστουγεννιάτικες Ενεργειακές Μπάλες με Καρύδια και Σταφίδες

Απολαύστε μία θρεπτική χριστουγεννιάτικη λιχουδιά με τη συνταγή μας για ενεργειακές μπάλες με καρύδια και σταφίδες. Αυτό το γλύκισμα συνδυάζει ξηρούς καρπούς, σταφίδες και σοκολάτα, προσφέροντας μια υγιεινή απόλαυση. Γρήγορο και εύκολο στην προετοιμασία, είναι ιδανικό για όσους αναζητούν μια νόστιμη επιλογή χωρίς προσθήκη ζάχαρης για να απολαύσουν γιορτινές γεύσεις.

Διαβάστε περισσότερα »