cropped-FDlogoweb.png

Γνωριμία

Καλάθι αγορών

Τραγανά Τσιπς Γλυκοπατάτας στη Φριτέζα Αέρος ή στον Φούρνο στον Αέρα

Οι γλυκοπατάτες δεν είναι απλώς νόστιμες, είναι επίσης μια άφθονη πηγή θρεπτικών συστατικών. Κατατάσσονται από πολλούς ως το νούμερο ένα θρεπτικό λαχανικό, κερδίζουν ακόμη και θρεπτικούς πρωταθλητές όπως το σπανάκι και το μπρόκολο στον αγώνα​.

Τώρα, τι θα λέγατε να μετατρέψετε αυτό το θρεπτικό λαχανικό σε ένα νόστιμο σνακ; Ναι, μιλάμε για ψητά τσιπς γλυκοπατάτας! Πρόκειται για έναν πολύ καλό τρόπο να ικανοποιήσετε την επιθυμία σας για κάτι τραγανό, με κάτι που είναι μάλιστα και πολύ υγιεινό. Ας δούμε πώς μπορείτε να τα φτιάξετε τόσο στον φούρνο όσο και στη φριτέζα αέρος.

Υλικά

  • 2 μέτριες γλυκοπατάτες
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Θαλασσινό αλάτι, για γεύση
  • Προαιρετικά: Δεντρολίβανο ή άλλα βότανα

Οδηγίες για τη φριτέζα αέρος

  1. Κόψτε τις γλυκοπατάτες σε λεπτές φέτες χρησιμοποιώντας ένα μαντολίνο ή κοφτερό μαχαίρι.
  2. Περιχύστε η ψεκάστε με ελαιόλαδο, ρίξτε το αλάτι και το δεντρολίβανο.
  3. Τοποθετήστε σε μια στρώση στο καλάθι της φριτέζας αέρος.
  4. Ψήστε στον αέρα στους 190°C για περίπου 10-15 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανές ανακινώντας το καλάθι της φριτέζας αέρος στα μισά του χρόνου.

Οδηγίες για το φούρνο

  1. Ακολουθήστε τα βήματα 1 και 2 από παραπάνω.
  2. Απλώστε τις φέτες γλυκοπατάτας σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
  3. Ψήστε στους 190°C για περίπου 20-25 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τραγανές, αναποδογυρίζοντας στα μισά του χρόνου.

 

Απολαύστε τα σπιτικά τσιπς γλυκοπατάτας με ένα ντιπ της επιλογής σας ή μόνο του ως σνακ. Καλά υγιεινά μαγειρέματα και καλή απόλαυση!

Γνωρίζατε ότι....

Οι γλυκοπατάτες είναι ανάμεσα στις τροφές που ήταν γνωστές στον άνθρωπο από την αρχαιότητα; Τα αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι λείψανα γλυκοπατάτας που έχουν ανακαλυφθεί σε σπηλιές του Περού χρονολογούνται πριν από 10.000 χρόνια. Είναι συναρπαστικό να σκεφτεί κανείς ότι αυτό το θρεπτικό λαχανικό έχει υπάρξει μέρος της ανθρώπινης δίαιτας για ένα τόσο μεγάλο μέρος της ιστορίας!

Διατροφική Ανάλυση

Τώρα, ας εμβαθύνουμε στη διατροφική αξία αυτού του νόστιμου τραγανού σνακ. Μια χούφτα, περίπου 30 γρ., ψητά τσιπς γλυκοπατάτας περιέχουν περίπου:

 

Ενέργεια: 148 kcal

Υδατάνθρακες: 16 γρ.

Φυτικές ίνες: 2,5 γρ.

Ζάχαρα: 2,5 γρ.

Πρωτεΐνη: 0,8 γρ.

 

Επιπλέον, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και έχουν αντιφλεγμονώδεις ουσίες​. Σε σχέση με τις κανονικές πατάτες οι γλυκοπατάτες έχουν πιο χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, καθιστώντας τες μια καλή επιλογή για όσους έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη ή διαβήτη.

Δείτε επίσης