cropped-FDlogoweb.png

Γνωριμία

Καλάθι αγορών

Φέτος τα Χριστούγεννα ας Μειώσουμε τη Σπατάλη Τροφίμων

Για πολλούς από εμάς τα Χριστούγεννα είναι μία από τις πιο αγαπημένες περιόδους του χρόνου. Ένα όμως πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια είναι η σπατάλη τροφίμων. Είναι συνηθισμένο τις ημέρες των γιορτινών τραπεζιών τα φαγητά που περισσεύουν να καταλήγουν στους κάδους απορριμμάτων.

Πως θα μειώσετε τη σπατάλη τροφίμων στην περίοδο των γιορτών;

1

Ξεκινήστε φτιάχνοντας μία λίστα με τα τρόφιμα που θα χρειαστείτε στο γιορτινό τραπέζι, χωρίς να κάνετε υπερβολές στις ποσότητες των φαγητών, ιδιαίτερα εάν τα άτομα στο τραπέζι θα είναι λίγα.

2

Πριν πάτε στο σούπερ μάρκετ για να κάνετε τις Xριστουγεννιάτικες αγορές σας φροντίστε να είναι τακτοποιημένο το ψυγείο. Καταναλώστε τα τρόφιμα που έχετε ήδη στο ψυγείο πριν τις γιορτές, έτσι ώστε τις επόμενες ημέρες να το γεμίσετε, εφόσον υπάρχει χώρος, με τα τρόφιμα που θα χρησιμοποιήσετε τις ημέρες των γιορτών.

3

Τις ημέρες αυτές, στα γιορτινά τραπέζια φροντίστε τα ζεστά πιάτα να σερβιριστούν ζεστά και τα κρύα πιάτα, όπως οι σαλάτες, να σερβιριστούν λίγο πριν καταναλωθούν. Αν έχετε προετοιμάσει κάποια πιάτα από την προηγούμενη ημέρα ή ώρες νωρίτερα φροντίστε να τα συντηρήσετε στο ψυγείο. Ο λόγος που θέλουμε να σερβίρετε όσο το δυνατόν τα φαγητά την τελευταία στιγμή, είναι επειδή όταν τα φαγητά μένουν για πολλή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου υπάρχει ο κίνδυνος να πολλαπλασιαστούν παθογόνοι μικροοργανισμοί και να πάθετε τροφική δηλητηρίαση (οπότε θα πρέπει να πετάξετε όσα φαγητά έχουν μείνει πολλή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου και δεν έχουν καταναλωθεί).

4

Το φαγητό που θα περισσέψει βάλτε το σε μπολάκια που κλείνουν αεροστεγώς και αποθηκεύστε το στο ψυγείο, έτσι ώστε να μπορείτε να το φάτε με ασφάλεια και την επόμενη ημέρα. Εάν δε θέλετε να φάτε τα φαγητά με τον ίδιο τρόπο την επόμενη ημέρα, μπορείτε να δείτε παρακάτω μερικές ιδέες για να τα αξιοποιήσετε.

5

Φτιάξτε νέα αλμυρά ή γλυκά πιάτα με ό,τι έχει περισσέψει. Το κρέας που έχει περισσέψει μπορείτε να το ανακατέψετε με τη σαλάτα και να φτιάξετε μία υπέροχη και νόστιμη σαλάτα τύπου Καίσαρα. Μπορείτε να προσθέσετε μέσα ξηρούς καρπούς ή κρουτόν και λίγο τυρί, για παράδειγμα παρμεζάνα. Τα λαχανικά που έχουν περισσέψει μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε μία σούπα λαχανικών τύπου βελουτέ ή ακόμη και με το κρέας να φτιάξετε μία σούπα. Με τα μελομακάρονα ή τους κουραμπιέδες, αν έχουν περισσέψει, μπορείτε να φτιάξετε ένα cheececake - να το καταναλώσετε όμως με μέτρο διότι περιέχει πολλή ζάχαρη.

6

Εάν δε θέλετε να καταναλώσετε το φαγητό που έχει περισσέψει με κάποιον από τους παραπάνω τρόπους, μία καλή ιδέα είναι να το μοιράσετε σε συγγενικά σας πρόσωπα ή ακόμη σε κάποιον γείτονα. Θα μπορούσατε επίσης να το μοιράσετε σε άτομα που γνωρίζετε και έχουν πραγματικά ανάγκη.

Σας ευχόμαστε να περάσετε όμορφα τις γιορτινές ημέρες και αυτά τα Χριστούγεννα ας μειώσουμε όλοι τη σπατάλη τροφίμων!

Συγγραφή: Γιώτα Στεφάνου, Στέλεχος Διατροφής & Διαιτολογίας

Διαβάστε επίσης

Διατροφή στις Γιορτές των Χριστουγέννων: Συμβουλές για Εγκύους

Εξερευνήστε τις βασικές διατροφικές προφυλάξεις για τις έγκυες γυναίκες κατά τη διάρκεια των εορτασμών των Χριστουγέννων. Αυτό το άρθρο προσφέρει πρακτικές συμβουλές για την ασφαλή αποθήκευση, χειρισμό και προετοιμασία τροφίμων για την αποφυγή τροφιμογενών ασθενειών.

Διαβάστε περισσότερα »

Παραδοσιακά Μελομακάρονα: Μια Πιο Υγιεινή Παραλλαγή σε μια Κλασική Συνταγή

Ανακαλύψτε ξανά τη γοητεία της ελληνικής γαστρονομίας με μια πιο υγιεινή πινελιά στην κλασική συνταγή για μελομακάρονα. Αντικαθιστώντας το μεγαλύτερο μέρος του λευκού αλεύρου με αλεύρι ολικής αλέσεως και χρησιμοποιώντας μέλι αντί για ζάχαρη, αυτή η συνταγή προσφέρει μια πιο υγιεινή εναλλακτική χωρίς να θυσιάζει την αυθεντική γεύση που έχει κάνει τα μελομακάρονα αγαπημένα για γενιές.

Διαβάστε περισσότερα »

Χριστούγεννα και Διατροφή: Συμβουλές για την Ημέρα του Τραπεζιού

Περιηγηθείτε στα χριστουγεννιάτικα γεύματα με υγεία και χαρά! Αυτό το άρθρο-οδηγός προσφέρει πρακτικές συμβουλές για τη διαχείριση της κατανάλωσης φαγητού κατά τη διάρκεια των εορταστικών γευμάτων, εστιάζοντας στον έλεγχο των μερίδων και την εξισορρόπηση των λιχουδιών με θρεπτικές επιλογές. Χρήσιμο για όσους θέλουν να διατηρήσουν τους στόχους υγείας τους κατά τη διάρκεια εορταστικών συγκεντρώσεων.

Διαβάστε περισσότερα »