cropped-FDlogoweb.png

Γνωριμία

Καλάθι αγορών

Yγιεινά Σοκολατένια Μάφιν με Μπανάνα: Θρεπτικά και Νόστιμα

Καλώς ήρθατε στην κουζίνα του διαιτολογικού μας γραφείου, όπου είμαστε παθιασμένοι με τη δημιουργία νόστιμων συνταγών που όχι μόνο ικανοποιούν τους γευστικούς σας κάλυκες αλλά και θρέφουν το σώμα σας. Σήμερα, είμαστε ενθουσιασμένοι που μοιραζόμαστε μια υγιεινή συνταγή για σοκολατένια μπανανοκεκάκια, τα οποία είναι ένας απολαυστικός συνδυασμός γεύσεων και θρέψης.

Λοιπόν, σηκώστε τα μανίκια σας, προθερμάνετε το φούρνο και ας δημιουργήσουμε μαζί ένα απολαυστικό γλύκισμα που ενσωματώνει την αρμονία υγείας και νοστιμιάς. Ας πάμε για ψήσιμο!

 

Υλικά:

  • 3 ώριμες μπανάνες, πολτοποιημένες
  • 1/4 φλιτζάνι μέλι ή σιρόπι σφενδάμου (για µέτρια γλυκύτητα – προσαρμόστε ανάλογα τα γούστα σας)
  • 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
  • 1/4 φλιτζάνι γιαούρτι
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 1/2 φλιτζάνι σκόνη κακάο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/2 φλιτζάνι σταγόνες μαύρης σοκολάτας (προαιρετικά)
  • Ψιλοκομμένα καρύδια ή φουντούκια για επικάλυψη (προαιρετικά)

 

Οδηγίες:

  1. Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 185°C. Αλείψτε ένα ταψί με μαγειρικό σπρέι ή στρώστε με λαδόκολλα.

  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης, συνδυάστε τις πολτοποιημένες μπανάνες, το μέλι (ή το σιρόπι σφενδάμου), το λάδι, το γιαούρτι, τα αυγά και το εκχύλισμα βανίλιας. Ανακατέψτεε καλά μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.

  3. Σε ένα ξεχωριστό μπολ, χτυπήστε μαζί το αλεύρι ολικής αλέσεως, τη σκόνη κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι.

  4. Προσθέστε σταδιακά τα στερεά υλικά στα υγρά υλικά, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσέξτε να μην αναμειχθεί υπερβολικά.

  5. Αν χρησιμοποιήσετε σταγόνες σοκολάτας, διπλώστε τις στο μείγμα σε αυτό το στάδιο.

  6. Ρίξτε τη ζύμη στο έτοιμο ταψί. Λειάνετε την κορυφή με μια σπάτουλα.

  7. Προαιρετικά: Πασπαλίστε από πάνω ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς για πρόσθετη τραγανή υφή και γεύση.

  8. Ψήστε για 50-60 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που έχετε τοποθετήσει στο κέντρο. Ο χρόνος ψησίματος μπορεί να διαφέρει, οπότε προσέξτε τον.

  9. Μόλις γίνει, αφαιρέστε το ψωμί από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει στο ταψί για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, μεταφέρετε το σε μια σχάρα για να κρυώσει εντελώς πριν το κόψετε.

 

Οφέλη για την Υγεία:

Ενώ απολαμβάνετε τα μπανανοκεκάκια μας, όχι μόνο θα απολαύσετε τη γεύση τους αλλά και θα αποκομίσετε μερικά υπέροχα οφέλη για την υγεία. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο γιατί αυτή η συνταγή είναι μια φανταστική προσθήκη στη διατροφή σας:

  1. Μπανάνες γεμάτες με θρεπτικά συστατικά:. Οι μπανάνες είναι μια φανταστική πηγή καλίου, το οποίο παίζει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της υγιούς αρτηριακής πίεσης και της καρδιακής λειτουργίας. Επιπλέον, παρέχουν διαιτητικές ίνες, βοηθώντας την πέψη και προάγοντας το αίσθημα πληρότητας.
  2. Αλεύρι ολικής αλέσεως: Σε αντίθεση με το ραφιναρισμένο αλεύρι, το αλεύρι ολικής αλέσεως διατηρεί το πίτουρο και το φύτρο, προσφέροντας υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πληθώρα βιταμινών Β.
  3. Υγιεινά γλυκαντικά: Αντί για επεξεργασμένα σάκχαρα, η συνταγή μας απαιτεί φυσικά γλυκαντικά όπως μέλι ή σιρόπι σφενδάμου. Αυτές οι εναλλακτικές όχι μόνο προσθέτουν μια νότα γλυκύτητας, αλλά φέρνουν επίσης μια ποικιλία αντιοξειδωτικών και ένα μοναδικό γευστικό προφίλ στο μείγμα.
  4. Υγιή για την καρδιά λίπη: Η συμπερίληψη ελαιολάδου ή ηλιέλαιου παρέχει μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά υγιεινά για την καρδιά. Αυτά τα λίπη υποστηρίζουν τη συνολική καρδιαγγειακή υγεία και βοηθούν στη διατήρηση υγιών επιπέδων χοληστερόλης.

 

Αποθήκευση:

Με τη σωστή αποθήκευση, τα φρεσκοψημένα μπανανοκεκάκια σας θα διατηρηθούν φρέσκα και απολαυστικά για περισσότερο. Αφού τα αφήσετε να κρυώσουν στο ταψί για περίπου 10 λεπτά, μπορείτε είτε να τα αποθηκεύσετε σε αεροστεγές δοχείο είτε να τα τυλίξετε σφιχτά σε πλαστική μεμβράνη. Εάν υπολογίζετε να τα καταναλώσετε μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες, η διατήρηση τους σε θερμοκρασία δωματίου είναι απολύτως εντάξει. Ωστόσο, για παρατεταμένη φρεσκάδα, μπορείτε να τα βάλετε στο ψυγείο για έως και μια εβδομάδα. Εάν σκοπεύετε να τα απολαύσετε αργότερα, σκεφτείτε να τα καταψύξετε. Τυλίξτε τα σε πλαστική μεμβράνη και, στη συνέχεια, τοποθετήστε τα σε μια σακούλα ή δοχείο που αποθηκεύεται στην κατάψυξη. Όταν είστε έτοιμοι για να απολαύσετε ένα μπανανοκεκάκι, απλώς αποψύξτε το σε θερμοκρασία δωματίου ή ξαναζεστάνετέ το για λίγο στο φούρνο.

 

Διατροφική Ανάλυση:

Κάθε κεκάκι (αν υποθέσουμε ότι η συνταγή βγάζει 12 κεκάκια) περιέχει περίπου:

Ενέργεια: 190 kcal

Λίπη: 7g 

Υδατάνθρακες: 33g 

Φυτικές ίνες: 6g 

Πρωτεΐνη: 6 g

Παρακαλούμε λάβετε υπόψη ότι οι τιμές αυτές μπορεί να διαφέρουν αναλογα τις ακριβείς ποσότητες και τις μάρκες των υλικών που θα χρησιμοποιήσετε.