cropped-FDlogoweb.png

Γνωριμία

Καλάθι αγορών

Παραδοσιακά Μελομακάρονα: Μια Πιο Υγιεινή Παραλλαγή σε μια Κλασική Συνταγή

Ανακαλύψτε ξανά τη γοητεία της ελληνικής γαστρονομικής κληρονομιάς με μια πιο υγιεινή προσέγγιση της κλασικής συνταγής για μελομακάρονα. Αυτή η έκδοση διατηρεί τις γεύσεις της κανέλας, του πορτοκαλιού και του μελιού που ζεσταίνουν την ψυχή, αλλά με μια θρεπτική πινελιά. Αντικαθιστώντας το μεγαλύτερο μέρος του λευκού αλεύρου με αλεύρι ολικής αλέσεως και χρησιμοποιώντας μέλι αντί για ζάχαρη, αυτή η συνταγή προσφέρει μια πιο υγιεινή εναλλακτική χωρίς να θυσιάζει την αυθεντική γεύση που έχει κάνει τα μελομακάρονα αγαπημένα για γενιές. Ας δούμε τη συνταγή!

 

Υλικά:

Για τη ζύμη

  • 200 γρ. ελαιόλαδο
  • 25 γρ. κονιάκ
  • 80 γρ. χυμό πορτοκάλι
  • 1/2 κ.γ. baking soda
  • 100 γρ. μέλι
  • 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
  • 1 κ.γ. κανέλα τριμμένη
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 350 γρ. αλεύρι ολικής
  • 150 γρ. αλεύρι λευκό
  • 1 κ.γ. baking powder

 

Για το σιρόπι

  • 2 φλ. νερό
  • 2 φλ. (680 γρ.) μέλι
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1/2 φλούδα πορτοκαλιού

 

Οδηγίες:

  1. Ετοιμάστε πρώτα το σιρόπι. Ζεστάνετε σε μία κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί το μέλι. Αφήστε το να κρυώσει.

  2. Στη συνέχεια ετοιμάστε τη ζύμη. Ρίξτε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο. Τοποθετήστε ένα ποτήρι  με το χυμό πορτοκαλιού πάνω από το μπολ, ρίξτε τη  baking soda και ανακατέψτε (μπορεί να ξεχυλίσει ο χυμός όταν ρίξετε τη σόδα).

  3. Ρίξτε στο μπολ το χυμό, το γαρύφαλλο, την κανέλα, το κονιάκ και το μέλι. Ανακατέψτε μέχρι να ομπογενονποιηθεί το μείγμα.

  4. Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε τα αλεύρι με το baking powder.

  5. Ρίξτε σταδιακά τα αλεύρια στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε μέχρι να δέσει η ζύμη. Προσέξτε να μην πλάσετε πολύ τη ζύμη για να μην σφίξει (για να γίνουν αφράτα και τραγανά τα μελομακάρονα).

  6. Πλάστε τα μελομακάρονα στο σχήμα που θέλετε και τρυπήστε τα ελαφρά με ένα πηρούνι από πάνω.

  7. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 30 περίπου λεπτά (μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα).

     

  8. Βυθίστε τα ζεστά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι για μερικά δευτερόλεπτα. Πασπαλίστε με τριμμένο καρύδι και κανέλα και είναι έτοιμα!

 

Πως να Διατηρήσετε τα Μελομακάρονά σας

Με την κατάλληλη αποθήκευση, μπορείτε να διατηρήσετε φρέσκα και ασφαλή τα μελομακάρονά σας για αρκετές ημέρες. Ας δούμε μερικές συμβουλές για την αποθήκευσή τους:

 

  • Αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς: Πριν τα αποθηκεύσετε, αφήστε τα μελομακάρονα να κρυώσουν εντελώς σε θερμοκρασία δωματίου. Αυτό το βήμα είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της συσσώρευσης υγρασίας μέσα στο δοχείο ή τον σκεπασμένο δίσκο, η οποία θα μπορούσε να τα κάνει «μουσκεμένα».
  • Αεροστεγή δοχεία: Αποθηκεύστε τα μελομακάρονα σε αεροστεγές δοχείο. Αυτό τα διατηρεί φρέσκα και τα προστατεύει από εξωτερικές οσμές και υγρασία. Εάν έχετε πολλές στρώσεις μελομακάρονων, τοποθετήστε ένα φύλλο λαδόκολλας ανάμεσά τους για να μην κολλήσουν.
  • Αποθήκευση σε θερμοκρασία δωματίου: Διατηρήστε το δοχείο ή στον σκεπασμένο δίσκο με τα μελομακάρονα σε θερμοκρασία δωματίου σε δροσερό, ξηρό μέρος. Αποφύγετε την έκθεση στο άμεσο ηλιακό φως ή πηγές θερμότητας, καθώς αυτό μπορεί να λιώσει το σιρόπι και να χάσουν τα μελομακάρονα την υφή τους.
  • Αποφύγετε το ψυγείο: Δεν συνιστάται η συντήρηση των μελομακάρονων στο ψυγείο, καθώς η χαμηλή θερμοκρασία μπορεί να αλλοιώσει την υφή και την περιεκτικότητά τους σε υγρασία.
  • Κατάψυξη: Αν θέλετε να τα διατηρήσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα μελομακάρονα μπορούν να καταψυχθούν. Τοποθετήστε τα σε ένα δοχείο κατάλληλο για κατάψυξη, χωρίζοντας τις στρώσεις με λαδόκολλα. Όταν είστε έτοιμοι να τα απολαύσετε, ξεπαγώστε τα σε θερμοκρασία δωματίου για μερικές ώρες.
  • Διάρκεια ζωής: Τα μελομακάρονα, αν αποθηκευτούν σωστά, μπορούν να διαρκέσουν έως και δύο εβδομάδες, διασφαλίζοντας ότι μπορείτε να τα απολαύσετε πολύ πέρα από την ημέρα ψησίματός τους.

 

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές αποθήκευσης, τα μελομακάρονά σας θα παραμείνουν μια απολαυστικά για πολλές ημέρες. Σας ευχόμαστε καλές γιορτές με υγεία και χαρά!

 

Διατροφική Ανάλυση:

Σε 1 μελομακάρονο, υπολογίζοντας ότι η συνταγή βγάζει 30 τεμάχια.

  • Ενέργεια 136 kcal
  • Πρωτεΐνες 2,2 g
  • Υδατάνθρακες 16,9 g
    • Φυτικές ίνες 1,6 g
    • Σάκχαρα 4,6 g
  • Λιπαρά 7,1 g
    • Κορεσμένα 1 g
    • Πολυακόρεστα 0,8 g
    • Μονοακόρεστα 4,9 g

 

Αυτή είναι μια βασική εκτίμηση. Το πραγματικό διατροφικό περιεχόμενο μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τους συγκεκριμένους τύπους και τις μάρκες των συστατικών που χρησιμοποιούνται.

 

Διαβάστε επίσης