cropped-FDlogoweb.png

Γνωριμία

Καλάθι αγορών

Εξερευνώντας τη Θρεπτική Δύναμη των Σπόρων Κάνναβης: Οδηγός Διαιτολόγου για τα Οφέλη και τις Χρήσεις

Καλώς ήρθατε στην εξερεύνηση των σπόρων κάνναβης, μιας πραγματικής διατροφικής δύναμης που τον τελευταίο καιρό κερδίζει το ενδιαφέρον στον τομέα της υγείας σε όλο τον κόσμο. Ως διαιτολόγος, είμαι ενθουσιασμένη που θα σας καθοδηγήσω στα αξιοσημείωτα οφέλη και τις ευέλικτες χρήσεις αυτών των μικρών αλλά ισχυρών σπόρων.

Οι σπόροι κάνναβης, που προέρχονται από το φυτό Cannabis sativa, έχουν αναδειχθεί ως μια κύρια υπερτροφή. Και για καλό λόγο! Με ένα πλήρες προφίλ βασικών αμινοξέων, πλούσιοι σε υγιή λίπη και γεμάτοι βιταμίνες και μέταλλα, αποτελούν μια ευπρόσδεκτη προσθήκη σε κάθε δίαιτα.

Είτε είστε έμπειρος λάτρης των σπόρων κάνναβης είτε είστε περίεργοι να τους δοκιμάσετε για πρώτη φορά, αυτό το άρθρο είναι ένα σημαντικό βήμα για να αξιοποιήσετε τις διατροφικές τους δυνατότητες.

Περιεχόμενα

Διατροφικό Προφίλ Σπόρων Κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι κάτι περισσότερο από μια μοντέρνα προσθήκη στη διατροφή σας. Είναι μια πυκνή θρεπτικά πηγή που μπορεί να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην υποστήριξη της συνολικής υγείας. Ακολουθεί μια πιο αναλυτική ματιά στο τι περιέχουν αυτοί οι μικροί σπόροι όσον αφορά τη διατροφική τους αξία:

  • Περιεκτικότητα σε Πρωτεΐνες: Οι σπόροι κάνναβης είναι σπάνιο φαινόμενο στον φυτικό κόσμο – μια πλήρης πηγή πρωτεΐνης. Αυτό σημαίνει ότι παρέχουν και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει από μόνο του. Με περίπου 10 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά τρεις κουταλιές της σούπας, οι σπόροι κάνναβης είναι μια φανταστική επιλογή πρωτεΐνης για οποιονδήποτε, ειδικά όσους ακολουθούν φυτοφαγική διατροφή.
  • Απαραίτητα Λιπαρά Οξέα: Οι σπόροι κάνναβης είναι εξαιρετικά πλούσιοι σε ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία της καρδιάς, τη λειτουργία του εγκεφάλου και την υγεία του δέρματος. Σε αντίθεση με άλλους σπόρους, η αναλογία ωμέγα-6 προς ωμέγα-3 στους σπόρους κάνναβης είναι περίπου 3:1, η οποία θεωρείται βέλτιστη για την ανθρώπινη υγεία.
  • Φυτικές Ίνες: Ενώ το εξωτερικό περίβλημα του σπόρου κάνναβης περιέχει τις περισσότερες ίνες, ακόμη και οι αποφλοιωμένοι σπόροι κάνναβης (συχνά αναφέρονται ως καρδιές κάνναβης) παρέχουν μια καλή ποσότητα φυτικών ινών, οι οποίες είναι ευεργετικές για την υγεία του πεπτικού συστήματος και μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση του αισθήματος κορεσμού.
  • Βιταμίνες και Μέταλλα: Οι σπόροι κάνναβης είναι καλή πηγή βιταμίνης Ε, μαγνησίου, φωσφόρου και καλίου και περιέχουν επίσης ασβέστιο, σίδηρο και ψευδάργυρο. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για διάφορες σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της υγείας των οστών, της παραγωγής ενέργειας και της υποστήριξης του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Αντιοξειδωτικά: Οι σπόροι κάνναβης περιέχουν μια σειρά από αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων μιας ποικιλίας φαινολικών ενώσεων που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του σώματος από το οξειδωτικό στρες.

Η κατανόηση του διατροφικού προφίλ των σπόρων κάνναβης αποκαλύπτει γιατί είναι τόσο πολύτιμοι σε μια ισορροπημένη διατροφή. Η πλούσια περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να υποστηρίξει διάφορες πτυχές της υγείας, από την επισκευή των μυών και τη λειτουργία του εγκεφάλου έως ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και λαμπερό δέρμα.

Οφέλη για την Υγεία από τους Σπόρους Κάνναβης

Ο διατροφικός πλούτος των σπόρων κάνναβης μεταφράζεται σε ένα συναρπαστικό προφίλ πλεονεκτημάτων για την υγεία. Ας εξερευνήσουμε πώς αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να υποστηρίξουν την ευεξία σας:

  • Υγεία της Καρδιάς: Το αμινοξύ αργινίνη, που υπάρχει σε σημαντικές ποσότητες στους σπόρους κάνναβης, παράγει νιτρικό οξείδιο στο σώμα μας. Το νιτρικό οξείδιο ή μονοξείδιο του αζώτου είναι ένα μόριο αερίου που κάνει τα αιμοφόρα αγγεία να διαστέλλονται και να χαλαρώνουν, οδηγώντας σε μείωση της αρτηριακής πίεσης και μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Το γ-λινολενικό οξύ που βρίσκεται στους σπόρους κάνναβης έχει επίσης συνδεθεί με μειωμένη φλεγμονή, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της καρδιάς.
  • Λειτουργία του Εγκεφάλου: Οι σπόροι κάνναβης περιέχουν ενώσεις όπως πολυφαινόλες, οι οποίες μπορεί να συμβάλλουν στην προστασία του εγκεφάλου. Νέες μελέτες δείχνουν ότι οι σπόροι κάνναβης μπορεί να έχουν νευροπροστατευτικά αποτελέσματα, δυνητικά ευεργετικά για νευρολογικές καταστάσεις όπως η νόσος του Πάρκινσον, η νόσος του Αλτσχάιμερ και η σκλήρυνση κατά πλάκας.
  • Υγεία του Δέρματος: Η ισορροπημένη αναλογία ωμέγα-6 προς ωμέγα-3 λιπαρών στους σπόρους κάνναβης μπορεί να επηρεάσει τις ανοσολογικές αποκρίσεις στο σώμα, κάτι που συνδέεται στενά με τα επίπεδα φλεγμονής. Αυτή η ισορροπία πιστεύεται ότι βοηθά στη διαχείριση και στη μείωση δερματικών παθήσεων όπως η ακμή, το έκζεμα και η ψωρίαση.
  • Μειωμένη Φλεγμονή: Η παρουσία ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στους σπόρους κάνναβης μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση και στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα. Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να συμβάλει σε μια ποικιλία προβλημάτων υγείας, αλλά η ενσωμάτωση σπόρων κάνναβης στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση αυτών των φλεγμονωδών αποκρίσεων.
  • Πεπτική Υγεία: Οι σπόροι κάνναβης είναι μια καλή πηγή τόσο διαλυτών όσο και αδιάλυτων φυτικών ινών. Οι διαλυτές φυτικές ίνες σχηματίζουν μια ουσία που μοιάζει με γέλη στο έντερό μας, η οποία είναι πολύτιμη πηγή για τα ευεργετικά πεπτικά βακτήρια και μπορεί επίσης να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα. Οι αδιάλυτες ίνες προσθέτουν όγκο στα κόπρανα μας και μπορεί να βοηθήσουν τα τρόφιμα και τα απόβλητα να περάσουν από το έντερό. Έχει επίσης συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Έχοντας υπόψη αυτά τα οφέλη, είναι σαφές ότι οι σπόροι κάνναβης μπορούν να αποτελέσουν σημαντική προσθήκη σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Είτε θέλετε να υποστηρίξετε την υγεία της καρδιάς σας, είτε να δώσετε ώθηση στον εγκέφαλό σας, να ηρεμήσετε το δέρμα σας είτε να βοηθήσετε την πέψη σας, αυτοί οι σπόροι είναι μια ευέλικτη και ισχυρή διατροφική επιλογή.

Μαγειρικές Χρήσεις των Σπόρων Κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης έχουν μια ήπια, ξηρή γεύση και μπορούν να αποτελέσουν μια ευέλικτη προσθήκη σε πολλά πιάτα. Είτε είστε αρχάριος στη μαγειρική είτε έμπειρος σεφ, η ενσωμάτωση των σπόρων κάνναβης στη διατροφή σας μπορεί να είναι απλή και απολαυστική. Ακολουθούν μερικοί δημιουργικοί τρόποι για να απολαύσετε τους σπόρους κάνναβης:

  • Πασπαλίστε το Πρωινό: Ξεκινήστε τη μέρα σας με μια δόση θρέψης πασπαλίζοντας σπόρους κάνναβης πάνω από το γιαούρτι, την κρέμα βρώμης ή τα δημητριακά σας. Προσθέτουν μία ευχάριστη τραγανή υφή και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε την περιεκτικότητα του πρωινού σας σε πρωτεΐνη.
  • Ανακατέψτε σε Smoothies: Για μια εύκολη δόση πρωτεΐνης, ρίξτε μια κουταλιά της σούπας σπόρους κάνναβης στο smoothie σας. Συνδυάζονται καλά με φρούτα και λαχανικά, συμβάλλοντας σε μία πιο κρεμώδη υφή και διατροφική αναβάθμιση.
  • Βελτιώστε τις Σαλάτες: Δώστε στις σαλάτες σας μια τραγανή πινελιά προσθέτοντάς σπόρους κάνναβης. Η λεπτή, ξηρή γεύση τους συνδυάζεται καλά με μια ποικιλία από ντρέσινγκ και υλικά σαλάτας.
  • Ανακατέψτε σε Ψημένα Προϊόντα: Οι σπόροι κάνναβης μπορούν να ενσωματωθούν σε ψωμί, κέικ και μπισκότα για πρόσθετη υφή και θρεπτικά συστατικά. Μπορούν επίσης να είναι ένα υποκατάστατο χωρίς ξηρούς καρπούς για συνταγές που απαιτούν ξηρούς καρπούς, παρέχοντας παρόμοια τραγανή γεύση.
  • Δημιουργήστε Γάλα Κάνναβης: Για μια εναλλακτική λύση γάλακτος χωρίς γαλακτοκομικά, ανακατέψτε τους σπόρους κάνναβης με νερό, στραγγίστε και απολαύστε. Μπορείτε να το αρωματίσετε με βανίλια, χουρμάδες ή κακάο για περισσότερη γλυκύτητα.
  • Πηκτικό για Σούπες και Σάλτσες: Οι αλεσμένοι σπόροι κάνναβης μπορούν να λειτουργήσουν ως πηκτικός παράγοντας για σούπες και σάλτσες. Προσφέρουν μια υγιεινή ώθηση και μπορούν να δημιουργήσουν μια πιο κρεμώδη υφή.
  • Σπιτικό Βούτυρο από Σπόρους Κάνναβης: Επεξεργαστείτε τους σπόρους κάνναβης σε έναν επεξεργαστή τροφίμων μέχρι να σχηματίσουν ένα βούτυρο, ιδανικό για άλειμμα σε ψωμί ή για προσθήκη σε συνταγές ως εναλλακτική λύση βουτύρου γαλακτοκομικών.
  • Μπάρες και Μπάλες Ενέργειας: Για ένα γρήγορο σνακ, συνδυάστε σπόρους κάνναβης με βρώμη, μέλι, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα της επιλογής σας για να δημιουργήσετε ενεργειακές μπάλες ή μπάρες.

Ενσωματώνοντας τους σπόρους κάνναβης στα καθημερινά σας γεύματα και σνακ, δεν προσθέτετε απλώς μια πινελιά υφής και γεύσης - ενισχύετε επίσης την πρόσληψη βασικών θρεπτικών συστατικών. Είναι ένα απλό αλλά ισχυρό συστατικό που μπορεί να ανεβάσει το διατροφικό προφίλ σχεδόν κάθε πιάτου.

Σύγκριση με Άλλους Σπόρους

Ενώ οι σπόροι κάνναβης είναι μια ξεχωριστή πηγή θρέψης, είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς τα πηγαίνουν σε σύγκριση με άλλους δημοφιλείς σπόρους όπως οι λιναρόσποροι και οι σπόροι chia. Ακολουθεί μια ανάλυση του πώς διαφέρουν αυτοί οι σπόροι και ποια μοναδικά οφέλη φέρνει ο καθένας στο πιάτο μας:

 

Σπόροι Κάνναβης

Καλή Πηγή Πρωτεΐνης: Με περίπου 10 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά τρεις κουταλιές της σούπας, οι σπόροι κάνναβης προσφέρουν περισσότερη πρωτεΐνη από τους λιναρόσπουρους και τους σπόρους chia. Αυτό τα καθιστά εξαιρετική επιλογή για φυτοφαγικές δίαιτες ή για όσους θέλουν να ενισχύσουν την πρόσληψη πρωτεΐνης.

  • Βέλτιστη Αναλογία Λιπαρών Οξέων: Οι σπόροι κάνναβης έχουν αναλογία ωμέγα-6 προς ωμέγα-3 λιπαρών οξέων 3:1, η οποία είναι εντός του εύρους που θεωρείται βέλτιστη για την ανθρώπινη υγεία. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει, καθώς πολλές δίαιτες είναι συχνά πολύ πλούσιες σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα.
  • Δεν Χρειάζεται Άλεσμα: Οι σπόροι κάνναβης μπορούν να καταναλωθούν ολόκληροι, χωρίς να χρειάζεται να αλεστούν, κάτι που είναι απαραίτητο για τους λιναρόσπουρους για να διαθέσουν τα θρεπτικά συστατικά τους στον οργανισμό.
 

Λιναρόσποροι

  • Πλούσιοι σε Λιγνάνες: Οι λιναρόσποροι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιγνάνες, οι οποίες έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορεί να συμβάλλουν σε μειωμένο κίνδυνο για ορισμένες μορφές καρκίνου.
  • Διαλυτές Φυτικές Ίνες: Είναι μια καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των επιπέδων χοληστερόλης και να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς.
 

Σπόροι Chia

  • Βοήθημα Ενυδάτωσης: Οι σπόροι chia μπορούν να απορροφήσουν σημαντική ποσότητα νερού, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην ενυδάτωση. Η ιδιότητά τους αυτή να απορρφούν πολύ νερό τους δίνει μια μοναδική ικανότητα να χρησιμοποιούνται ως πηκτικό σε πουτίγκες και ως υποκατάστατα αυγών σε συνταγές.
  • Περιεκτικότητα σε Φυτικές Ίνες: Είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, με 4-5 γραμμάρια ανά κουταλιά της σούπας, η οποία είναι ευεργετική για την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Κάθε ένας από αυτούς τους σπόρους έχει ένα μοναδικό διατροφικό προφίλ και δεν χρειάζεται να επιλέξετε μόνο έναν. Στην πραγματικότητα, η συμπερίληψη μιας ποικιλίας σπόρων στη διατροφή σας μπορεί να προσφέρει ένα ευρύτερο φάσμα θρεπτικών συστατικών και οφελών.

Παρατηρήσεις και Ποσότητα Μερίδας

Η ενσωμάτωση σπόρων κάνναβης στη διατροφή σας είναι γενικά ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά υπάρχουν μερικές σκέψεις που πρέπει να έχετε κατά νου:

  • Αλλεργία και Ευαισθησία: Όπως με κάθε τρόφιμο, είναι πιθανό να είστε αλλεργικοί στους σπόρους κάνναβης. Εάν εμφανίσετε οποιεσδήποτε αλλεργικές αντιδράσεις, είναι σημαντικό να σταματήσετε την κατανάλωση και να συμβουλευτείτε έναν αλλεργιολόγο
  • Φαρμακευτικές Αλληλεπιδράσεις: Οι σπόροι κάνναβης έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, το οποίο μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση ορισμένων φαρμάκων. Εάν παίρνετε φάρμακα, ιδιαίτερα αντιπηκτικά, είναι καλή ιδέα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, το φαρμακοποιό ή έναν διαιτολόγο για να βεβαιωθείτε ότι οι σπόροι κάνναβης είναι ασφαλείς για εσάς.
  • Πεπτική Προσαρμογή: Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όπως οι σπόροι κάνναβης μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν ήπια πεπτικά προβλήματα, όπως φούσκωμα ή αέρια, ειδικά όταν εισάγονται ξαφνικά στη διατροφή. Ξεκινήστε με μικρές ποσότητες και σταδιακά αυξήστε την πρόσληψη.
  • Μέγεθος Ημερήσιας Μερίδας: Ένα καλό σημείο εκκίνησης είναι 1-2 κουταλιές της σούπας σπόρους κάνναβης την ημέρα. Αυτό είναι αρκετό για να αποκομίσετε τα οφέλη χωρίς να το παρακάνετε, ειδικά αν είστε νέοι στους σπόρους κάνναβης.
  • Ενσωμάτωση σε Ισορροπημένη Διατροφή: Θυμηθείτε, οι σπόροι κάνναβης πρέπει να συμπληρώνουν μια ισορροπημένη διατροφή. Καταναλώνονται καλύτερα ως μέρος μιας ποικίλης διατροφής που περιλαμβάνει μια σειρά από άλλες πρωτεΐνες, λίπη και φυτικές ίνες.
  • Αποθήκευση: Για να διατηρήσετε τη φρεσκάδα, αποθηκεύστε τους σπόρους κάνναβης σε αεροστεγές δοχείο σε δροσερό, ξηρό μέρος ή στο ψυγείο. Αυτό θα βοηθήσει στη διατήρηση της θρεπτικής τους αξίας και θα αποτρέψει το να ταγγίσουν.

Συμπέρασμα

Από την εντυπωσιακή περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες έως τη βέλτιστη ισορροπία βασικών λιπαρών οξέων, οι σπόροι κάνναβης ξεχωρίζουν ως τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που μπορεί να υποστηρίξει διάφορες πτυχές της υγείας μας, συμπεριλαμβανομένης της υγείας της καρδιάς, της λειτουργίας του εγκεφάλου και της ευεξίας του πεπτικού συστήματος.

Θυμηθείτε, το κλειδί για να αποκομίσετε τα οφέλη των σπόρων κάνναβης, όπως κάθε τρόφιμο, είναι το μέτρο και η ισορροπία. Η ενσωμάτωση των σπόρων κάνναβης σε μια ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για τη βέλτιστη υγεία.

Αν είστε θέλετε να εντάξετε τους σπόρους κάνναβης στη διατροφή σας ή να αναζητήσετε εξατομικευμένες διατροφικές συμβουλές, είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε. Κλείστε ένα ραντεβού μαζί μας για να εξερευνήσετε εξατομικευμένες διατροφικές στρατηγικές που ευθυγραμμίζονται με τους στόχους υγείας σας. Μαζί, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα διατροφής που είναι τόσο μοναδικό όσο εσείς.

Συχνές Ερωτήσεις σχετικά με τους Σπόρους Κάνναβης

Είναι νόμιμη η κατανάλωση σπόρων κάνναβης;

Ναι, οι σπόροι κάνναβης είναι νόμιμοι για κατανάλωση ως τροφή. Προέρχονται από το φυτό Cannabis sativa, αλλά δεν περιέχουν σημαντικές ποσότητες THC, το ψυχοδραστικό συστατικό που βρίσκεται στη μαριχουάνα.

 

 

Μπορούν οι σπόροι κάνναβης να σε κάνουν να βγεις θετικός σε τεστ ναρκωτικών;

Όχι, η κατανάλωση σπόρων κάνναβης είναι πολύ απίθανο να προκαλέσει θετικό τεστ ναρκωτικών. Περιέχουν μόνο ίχνη THC, εάν υπάρχουν, κάτι που δεν επαρκεί για να επηρεάσει το αποτέλεσμα ενός τεστ ναρκωτικών.

 

 

Τι γεύση έχουν οι σπόροι κάνναβης;

Οι σπόροι κάνναβης έχουν μια ήπια, ξηρή γεύση. Συχνά περιγράφονται ότι έχουν κάπως γεύση σαν διασταύρωση ηλιόσπορου με κουκουνάρι.

 

 

Μπορώ να φάω σπόρους κάνναβης εάν έχω αλλεργία σε ξηρούς καρπούς;

Οι σπόροι κάνναβης δεν είναι ξηροί καρποί, αλλά εάν έχετε αλλεργία σε ξηρούς καρπούς, είναι πάντα καλύτερο να συμβουλευτείτε τον αλλεργιολόγο σας πριν εισάγετε νέα τρόφιμα στη διατροφή σας, συμπεριλαμβανομένων των σπόρων κάνναβης.

 

Είναι οι σπόροι κάνναβης κατάλληλοι για δίαιτα χωρίς γλουτένη;

Ναι, οι σπόροι κάνναβης είναι από τη φύση τους χωρίς γλουτένη. Ωστόσο, εάν έχετε κοιλιοκάκη ή είστε πολύ ευαίσθητοι στη γλουτένη, βεβαιωθείτε ότι η επεξεργασία τους γίνεται σε εγκαταστάσεις που δεν χειρίζονται τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη για να αποφευχθεί η διασταυρούμενη μόλυνση.

 

 

Πώς πρέπει να αποθηκεύω τους σπόρους κάνναβης;

Οι σπόροι κάνναβης πρέπει να φυλάσσονται σε αεροστεγές δοχείο σε δροσερό, ξηρό μέρος ή στο ψυγείο για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους και να διατηρούν τη φρεσκάδα τους.

 

 

Μπορούν τα παιδιά να τρώνε σπόρους κάνναβης;

Ναι, οι σπόροι κάνναβης μπορούν να είναι μια υγιεινή προσθήκη στη διατροφή των περισσότερων παιδιών, παρέχοντας απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ευεργετικά για την ανάπτυξη τους. Όπως συμβαίνει με κάθε διατροφική αλλαγή για τα παιδιά, είναι συνετό να ξεκινήσετε με μικρές ποσότητες και να βεβαιωθείτε ότι είναι καλά ανεκτά.

Συγγραφή: Πηνελόπη Δουβόγιαννη, Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, BSc, MSc, RD
Ενδεικτική Βιβλιογραφία​
  • Leonard, W., Zhang, P., Ying, D. and Fang, Z., 2020. Hempseed in food industry: Nutritional value, health benefits, and industrial applications. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 19(1), pp.282-308.

  • Farinon, B., Molinari, R., Costantini, L. and Merendino, N., 2020. The seed of industrial hemp (Cannabis sativa L.): Nutritional Quality and Potential Functionality for Human Health and Nutrition. Nutrients, [online] Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7400098/ [Accessed 10 November 2023].

  • Rupasinghe, H.P.V., et al., 2020. Industrial Hemp (Cannabis sativa subsp. sativa) as an Emerging Source for Value-Added Functional Food Ingredients and Nutraceuticals. Molecules, [online] Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7582935/ [Accessed 10 November 2023].

Διαβάστε επίσης

Πράσινη Σαλάτα με Πορτοκάλι και Σπόρους Κάνναβης

Αναβαθμίστε τη σαλάτα σας με την αναζωογονητική μας συνταγή για Πράσινη Σαλάτα με Πορτοκάλι και Σπόρους Κάνναβης. Ιδανική για όσους αναζητούν μια θρεπτική και αναζωογονητική προσθήκη στα γεύματά τους, αυτή η σαλάτα είναι ένας απολαυστικός συνδυασμός γεύσεων και υφών που προάγουν την υγεία σε κάθε μπουκιά.

Διαβάστε περισσότερα »